Kutsusime kööki kohvik Mamo perenaise ja kirgliku toiduarmastaja Margit Härma, kes koostas menüü ning valmistas värsked, tervislikud ja mõistlikud lõunaroad kiirustavale inimesele. Toitev ja mitmekülgne lõuna on üks eduka päeva tugisambaid, pealegi aitab kiudaine- ja vitamiinirikas toit terve ja kaunis püsida.

Mäss valge suhkru vastu

Ise toitu kaasa pakkides tead sa täpselt, mida sööd, ega lange nii hõlpsalt süsivesikurikaste ahvatluste küüsi. Paar korduvkasutatavat einekarpi ja termos, millega saad toitu kaasa võtta, on ka palju loodussõbralikum variant kui iga päev uue plastkarbitäie salati või hernesupi ostmine. Ka rahakotile on selline käitumisviis vägagi meelepärane, sest kodus valmistatud toit on kordi soodsam kui kauplusest või restorani lõunalauast ostetu.

“Kõige tähtsam on, et toit meeldiks ja maitseks,” ütleb Margit Hakomaa. “Maitsev toit teeb meele rõõmsaks ja on hea elukvaliteedi oluline osa. Toit peaks olema värske, vaheldusrikas, värviline ja väärtuslik. Väärtuslikkuse all mõtlen ma eelkõige seda, et toit sisaldaks võimalikult palju heaolu ja tervise jaoks vajalikku: vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kuidaineid. Mina söön isukalt nii brokolit kui ka killukese peekonit, ainsa toiduainena väldin valget suhkrut.”

Margiti sõnul ei sisalda valge suhkur mitte midagi kasulikku. Liigne suhkrutarbimine muudab aju laisaks ning mõjub halvasti enesetundele ja kehakaalule.

Nelja päeva tervislik menüü

Toidu kvaliteedis saad sa kindel olla eelkõige siis, kui valmistad söögi ise. “Minu elufilosoofia on, et 80% oma tegevusest on hea hoida plaanipärase ja kontrollituna, ülejäänu aga jätta juhuse ja vaba tahte hooleks,” ütleb Margit. Seepärast koostaski ta menüü, kus on toite nelja tööpäeva jagu, nii et reedel saaks koos sõbrannadega mõnes õdusas kohvikus maitsvat lõunasööki nautida.
Margit soovitab varuda pühapäeva õhtul natuke aega, et valmistada ette järgmise nelja päeva energialaeng – nii teed enda elu palju lihtsamaks.

“Mina teen perele õhtusöögiks tihti selliseid toite, mille mõned komponendid kas säilivad hästi või mida saab lihtsalt uuesti kombineerida. Näiteks kana- või seaprae ülejääke saab edukalt kasutada salatis või võileivakattena. Hästi säilivad ka grillitud köögiviljad, pähklitest või seemnetest tehtud või ja leivakatted.”

Muidugi jääb vahel järele ka keedetud riisi-kartulit-pastat, mida ei tasu kindlasti ära visata. Kui tuleb kiiruga midagi “kokku keerata”, siis on sul algained kohe käepärast.
“Suhtu retseptidesse loominguliselt,” soovitab Margit. “Vaata, mis sul külmikus juba on, ja asenda koostisaineid vastavalt leitud kraamile.”

Kui valmistad toidu kodus olemasolevatest tervislikest toorainetest, on hinnavõit märkimisväärne. Keskmine lõunasöök maksab siis vaid 20–30 krooni.

RETSEPTID:

Tee ette valmis
Pühapäeval keeda valmis suuremas koguses riisi-läätsesegu. Grilli ahjus paprikad ja suvikõrvits, tomatid või baklažaanid – mis iganes sulle maitse ja meele järele on. Ka saad teha plaaditäie porgandimuffineid, mida on hea kotti kaasa pakkida.

Riisi-läätsesegu
Võta üks osa riisi ja üks osa näiteks rohelisi läätsi. Pane vesi keema ja keeda riisi-läätsesegu 15–20 minutit. Loputa. Jahtunud segu pane külmikusse kinnisesse karpi, säilib väga hästi.

Grillitud paprikad
(raamatust “Toit ja kirg”)
1 kg punaseid või kollaseid paprikaid
5–6 küüslauguküünt

Maitseks peterselli, meresoola, südametunnistuse järgi head taimeõli (näiteks oliiviõli), pipart ja sidrunimahla või õunaäädikat

Lõika paprikad pooleks ja tühjenda seemnetest. Pane ahju grilli alla või lihtsalt väga kuuma ahju. Valva neid sama hoolsalt nagu sülelast, sest grilli all peavad paprikad veidi mustaks tõmbuma, aga mitte söestuma. Kui paprikad on saanud mustad plekid peale, viska need kilekotti ja unusta pooleks tunniks. Pärast seda on neilt lihtne mustunud koor eemaldada. Lõpuks maitsesta. Säilivad külmikus kinnises karbis julgelt nädala.

Porgandimuffinid

1 pirakas porgand riivitult
80 g rapsiõli
1 dl roosuhkrut
50 g rosinaid
1 dl kõrvitsaseemneid
2 suurt muna
1 dl piima
1,5 dl nisujahu
1,5 dl täisteranisujahu või speltajahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
Sega kuivained ja vedelikud eraldi kaussides ning kalla siis kokku. Täida muffinivormid tainaga 3/4 ulatuses ning küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit.

Esmaspäev

Mitmekülgne salat: riisi-läätsesegu veidikese rohelise salati, grillitud köögiviljade ja fetaga.
Tervislik porgandimuffin

Teisipäev

Toitev tomatisupp: aja potis keema purk purustatud konservtomateid, hakitud sibul ja pool tassi riisi-läätsesegu. Lisa hea, soovitatavalt mahepõllundusest pärit puljongikuubik, natuke tugevamaitselist poolsuitsuvorsti, kanafileed, seeni või mis sul parasjagu külmikus leidub. Tilgake oliiviõli toob kõik maitsenüansid välja.
Triibuline müsli: täisterakaerahelbed, natuke õunamahla, maitsestamata jogurti ja kodujuustu kaste, pealeraputamiseks mandleid, riivitud õuna, rosinaid, jõhvikaid või mis sulle maitseb.

Kolmapäev

Isukas pasta: tassitäis keedetud pastat, grillitud köögiviljad ja feta, maitseks peterselli. Kastmeks sega kokku maitsestamata jogurt, värske maitseroheline, tibake soola ja pipart ning oliiviõli.
Värskendav puuviljasalat: hurmaatükid, toored kõrvitsatükid, apelsinitükid, veidi granaatõunaseemneid ja laimimahla.

Neljapäev

Uhke võileib: täisterasaia- või -leivaviilud, grillitud köögiviljad, feta, tükk kanasinki või karbonaadi või mis iganes sul külmikus isuäratavat leidub. Natuke rohelist salatit.

Tervislik pohla-banaanismuuti: 100 ml maitsestamata jogurtit, 1 banaan, 4–5 sl külmutatud pohli, 1–2 tl mett. Kalla kõik koostisained blenderisse ja sega mõnusaks püreeks.

Toidu kaasapakkimisel on omaette inspiratsiooniallikaks pilkupüüdvad ja praktilised nõud.

Artikkel ilmus 2010. aasta veebruarikuu Annes & Stiilis.