LIHAVÕTTELAUA SUPERSTAAR 3: vaarikakattega kohupiima-moonikook
Kui kevad talvele tuule alla teeb, võib kõik harjumuspärane ühtäkki uuenduskuuri vajada. Traditsiooniline peolaud saab samuti uue hingamise, kui tuttavad koostisained pisut teisel kujul üles astuvad.
Vaarikakattega kohupiima-moonikook
(kaheksale)
Põhi:
4 dl jahu
4 sl suhkrut
100 g külma tükeldatud võid
1 munakollane
2 sl külma vett
Täidis:
4 muna
200 g suhkrut
500 g pagarikohupiima või maitsestamata kohupiimakreemi
200 g hapukoort
riivitud sidrunikoort
1 sl jahu või maisitärklist
100 g mooniseemneid
1 sl viina või rummi
Kate:
300 g külmutatud vaarikaid
400 ml sõstra- või jõhvikamahla
2 sl / 20 g želatiini
Sega köögikombainis või haki kokku tainas, kuni moodustub ühtlane mass. Keera see toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi. Vahusta üks muna koos 2 sl suhkruga kõvaks vahuks, lisa mooniseemned ja alkohol ning sega läbi. Teises kausis klopi kokku ülejäänud munad ja suhkur, lisa kohupiim, hapukoor, tärklis ja sidrunikoor. Rulli tainas 0,5 cm paksuseks ja kata sellega u 24 x 35 mõõdus ahjuvorm. Vala moonisegu põhjale ja selle peale ettevaatlikult kohupiimatäidis. Kui soovid aga ühtlaselt moonitäpilist sisu, sega täidised enne omavahel. Küpseta 180kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kohupiimasegu on tahenenud.
Jahtunud koogile valmista kate. Pane želatiin 1 dl mahlaga 5 minutiks paisuma ja sulata seejärel segades veevannis. Sega ettevaatlikult ülejäänud mahlaga ja lase külmikus u 15 minutit seista, kuni vedelik hakkab esimesi tardumise märke ilmutama. Vala koogile külmunud marjad ja kata vedela tarretisega. Lase külmikus tunni-paari jooksul lõpuni tarduda.
Tarretise asemel võid kasutada ka marjakastet – selleks sulata marjad ja püreesta need koos sortsu sidrunimahla ja u 4 sl suhkruga. Pressi läbi peene sõela ja paku koogi kõrvale.
Retsept ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta aprillinumbris.