Ekspert selgitas veebiajakirjale Health.com igat seitset fantaasiat, täpsemalt nende taga peituvaid psühholoogilisi tagamaid, miks need on täiesti normaalsed ja kuidas saaksid oma partneriga need ka reaalsuseks muuta.

Grupiseks

Selle fantaasia alla kuulub nii seks kolme kui ka enama inimesega ning see võib sisaldada nii mehi, naisi kui ka mõlemaid korraga. Miks on see aga üks kõige levinumaid fantaasiaid? Isegi kui sa oled oma partneriga armastavas ja lähedades suhtes, võib monogaamia aeg-ajalt siiski igavaks muutuda.

„See on inimlik, et rutiinne seksuaalelu muutub vahel igavaks. Lihtne on saada harjumuse orjaks, kui jagad pika aja vältel voodit vaid ühe ja sama inimesega,“ selgitab Lehmiller. „Grupiseks annab võimaluse voodiellu veidi vürtsi lisada.“ Kui aga leiad end tihti grupiseksist fantaseerimast, ütleb ekspert, et sinu reaalne voodielu on liiga ettearvatavaks muutunud. Teiste põhjuste hulka kuulub ka see, et sa oled juba loomult seiklushimuline ekstrovert.

Karm seks

Oled koheselt televiisori ette naelutatud kui parasjagu käib „50 halli varjundit“? Sa pole selles üksi. Tegelikkuses fantaseerivad miljonid inimesed karmist seksist nagu S&M (sadism ja masohhism) või BDSM (sidumine, distsiplineerimine, kuuletumine ja sadomasohhism).

„BDSM on populaarne seksuaalne iha osaliselt seetõttu, et selles osalemine muudab inimese meeleolu,“ selgitab Lehmiller. „Inimesed, kes astuvad kuuletuvasse rolli kogevad eneseteadlikkusest põgenemist, samal ajal kui domineerivad rollis olevad isikud kogevad kõrgendatud keskendumist. Mõlemal juhul muudavad need psühholoogilised muudatused tähelepanu hajumise võimalikkuse väiksemaks ja seetõttu suudab inimese suurema tõenäosusega end täielikult vabaks lasta ja kogemust nautida.“

Missugune inimene aga fantaseerib seksist kui võimu väljendamisest? Lehmiller ütleb, et sa võid sel juhul otsida ja oodata oma elus midagi teistsugust, või on sinu mõtted vahekorra ajal tihtipeale hajevil. Samal ajal võib see tema sõnul olla ka viis, kuidas mõned inimesed tulevad toime seksuaalse ärevusega.

Adrenaliini ja seiklust otsiv seks

Tuleb välja, et ka selle seksuaalse fantaasia tagamaaks on igavus. „Põnevust otsivad tegevused on paljuski populaarsed samal põhjusel nagu grupiseks: need aitavad magamistoast igavust eemale peletada,“ ütleb Lehmiller. „Uutes paikades vahekorda astumine ja uute pooside või tegevuste proovimine toob suure tõenäosusega ellu kauaoodatud elevust.“

Rannas või lennukis seksimine, anaalseks ja toidu magamistuppa toomine on vaid mõned näited fantaasiatest, mille eesmärk on voodiellu elevuse ja uudsuse toomine. Kui just see on sinu kõige tavapärasem seksuaalne fantaasia, võib see näidata, et sa otsid oma rutiinsesse voodiellu vaheldust või soovid millegi eest põgeneda, selgitab Lehmiller.

Fetišid ja tabud

„Põhjus, miks tabude alla kuuluvad tegevused on niivõrd kutsuvad, peitub selles, et inimesed on justkui loodud ihkamaks seda, mida nad ei saa,“ ütleb Lehmiller. „See on üks psühholoogias olemas olev baaspõhimõte ning see kehtib nii seksuaalsete kui ka mitteseksuaalsete tegevuste puhul. Kui sa ütled inimestele, et nad ei tohi kindlasti seda või teist asja teha, ükskõik, mille kohta see käib, siis see tekitab neis koheselt soovi just seda teha.“

Tabud ja fetišid – mõtle näiteks piilumisele või seksuaalsele tõmbele objektide, näiteks kingade ja nailonsukkade suunas – võivad olla ahvatlevad ka siis, kui oled mõne sotsiaalse grupi liige, kus on korretse seksuaalse käitumise kohta väga karmid reeglid, selgitab Lehmiller.

Mittemonogaamne seks

Avatud suhted ja polüamoriaalsus on paljude paaride elustiilivalikute seas üha enam aktsepteeritud. Need on paljude traditsioonilises monogaamses suhtes olevate paaride seksuaalfantaasiateks. „Mittemonogaamse suhte soovimine ei puuduta veid seksuaalseid vajadusi, aga ka emotsionaalsete ja intiimsete vajaduste täitmist,“ ütleb Lehmiller. „Mittemonogaamsus on mõnede inimeste jaoks atraktiivne just seetõttu, et tihtipeale on ühel inimesel keeruline pakkuda meile absoluutselt kõike, mida vajame ja soovime.“

Lehmiller ütleb ka, et kui inimesel on mittemonogaamsed fantaasiad, siis ei pruugi tema seksuaalsed ja romantilised vajadused olla täidetud. Teisest küljest võib see ka näidata, et oled rohkem ektrovertne ning sa ei muutu kergelt armukadedaks.

Kirglik, romantiline seks

Võrgutamine mängib selles fantaasias suurt rolli: õhtusöök küünlavalgel, vaimne ja füüsiline intiimsus ja partner, kes sind tugevalt ihkab. „Tunne, et sind vajatakse ja sa oled teiste inimestega lähedane on põhiline inimlik vajadus,“ ütleb asjatundja. „Inimese seksuaalsed suhted täidavad just seda vajadust, näidates selgelt ja üheselt mõistetavalt, et me oleme tahetud.“ Lehmiller lisab, et kui sul on partner, kes on sinu suhtes intensiivselt kirglik, on see üks parimaid viise kinnitamaks inimlikku vajadust sotsiaalse kuulumise ja intiimsuse järele.

Kui sa avastad end fantaseerimast seksuaalsest kirest, siis on võimalik, et sa ei tunne end reaalses elus piisavalt ihaldatuna. Lehmilleri sõnul fantaseerivad oma ellu kire lisamisest tavaliselt inimesed, kes ei tunne end oma olemuse või suhte osas hästi

Homoerootiline seks

Fantaasiad, millega kaasneb intiimsus samast soost inimesega võivad meist mõnede jaoks vägagi üllatavad olla ning see võib neid isegi panna kahtlema oma seksuaalses orientatsioonis. Kuigi seda fantaasiat võivad tihtipeale juhtida probleemide seksuaalse orientatsiooniga, usub Lehmiller, et selle taga on kõigest põnevuse otsimine.

„Oma soo ja seksuaalse orientatsiooni piiride testimine võib olla seksuaalselt ahvatlev mitmel põhjusel,“ ütleb ekspert. „Ilmselgelt on üheks neist oma ellu uudsuse ja elevuse toomine. Samas, teiseks põhjuseks on ka tabude murdmine – millegi keelatu tegemine.“ Uudishimu millegi teistsuguse proovimise või teatud raamidesse jäämise sotsiaalse surve eest põgenemise vastu on tema sõnul potentsiaalsed faktorid.

Kuidas muuta fantaasia reaalsuseks?

Partneriga vestluse alustamine oma fantaasiatest võib olla tõeliselt närvesööv väljakutse. Arusaadavalt oled sa mures, et ta naerab sinu üle või arvab, et oled imelik. Just hirm partneri halvakspanu ees võib luua tugeva emotsionaalse surve.

Lehmiller soovitab aga järgnevat: „Kaalu kõigepealt oma kõige leebemate fantaasiate jagamist – selliste, millega arvad, et sinu partner võiks reaalselt kaasa minna,“ ütleb ta. „Omavahelise usalduse ja mugavuse tugevdamine võib luua soodsa pinnase hilisemalt riskantsemate fantaasiate jagamiseks ja ehk isegi proovimiseks.“

Lehmiller toonitab ka, et pead enne partneriga fantaasiate jagamist tundma end ise nende osas võimalikult mugavalt ja kindlalt.

„Inimesed ei jaga oma fantaasiaid tihti seetõttu, et nad tunnevad end juba eos justkui süüdi, ärevalt ja piinlikult,“ ütleb ta. „Sellises olukorras pead iseendas selgusele jõudma, kuidas end oma soovide ja vajadustega mugavalt tunda. Mõnel juhul võib vaja minna isegi professionaalset nõustamist, kuna häbitundega privaatselt toime tulemine võib olla raske.“

Allikas: Health.com