See on keeruline olukord, eriti kui tunded nagu pettumus ja viha muudavad ratsionaalse mõtlemise ja õige valiku tegemise raskeks. Veebiajakiri Health.com uuris suhteekspertidelt täpsemalt, mis ikkagi viib inimesed petmiseni ja kas väitel „petja jääbki petjaks“ on ikka tõepõhi all. Etteruttavalt võime juba öelda: mitte alati, kuid uuesti usalduse ülesehitamine nõuab palju tööd. Loe, kuidas seda teha.

Miks inimesed petavad?

Esiteks tuleb kasuks nende põhjuste mõistmine, mis inimesi truudusetuseni viib. Üks partneritest võib end suhtes rahulolematuna tunda ning hakkab otsima kedagi teist, kes aitaks tal saavutada seda, mis tema arvates käesolevas suhtes puudu jääb. Selleks võib olla nii emotsionaalne intiimsus, seks kui ka kinnitamine, et ta on atraktiivne ja tahetud, sõnab raamatu „5 Simple Steps to Take Your Marriage From Good to Great“ autor Terri Orbuch.

Järgmine põhjus on see, et praegusest liidust lihtsalt kaob kirg – see on paratamatus. Selle tulemusena võib inimene hakata otsima teist suhet, et hoida oma elus siiski elevuse tunnet. Afäär võib samuti tähendada soovi tuua oma ellu muudatusi, kui inimene on käesolevas suhtes õnnetu. „Selle asemel, et endale tunnistada, et suhe ei toimi, muudab kõrvalsuhe probleemi veelgi hullemaks ja toob selle päevavalgele,“ selgitab Orbuch.

Vahel petavad inimesed seetõttu, et nad soovivad teistsugust voodielu kui nende partner. Nad kardavad, et partner ütleb neile ära või tekitab neis ettepaneku tõttu piinlikustunnet, selgitab seksiterapeut Sari Cooper. Emotsionaalne ignoreerimine võib samuti truudusetust esile kutsuda. Selleks võib olla näiteks liiga vähene koos aja veetmine, kui kaaslasel on väga pikad tööpäevad, korduvalt partnerile ära ütlemine, kui ta üritab muuta suhet lähedasemaks või veelgi hullem, väärkohtlemine või kiusamine.

Petjale teise võimaluse andmine

Kui sa oled suhtes kellegagi, kes murdis eelmises partnerluses truudust, siis sa ei tohiks koheselt eeldada, et ta ka sind petab. Cooper ütleb, et petjad tunnevad tavaliselt meeletut süütunnet ja häbi. Ta soovitab, et kunagi kedagi petnud inimesed peaksid otsima abi näiteks terapeudilt, kes aitaksid jõuda nende probleemi tuumani ning aidata vältida uuesti sama käitumismustri ohvriks langemist.

Orbuch usub, et inimesed võivad tõepoolest muutuda. „Kuigi usun, et tuleviku käitumismustrite parimad ennustajad on mineviku käitumismustrid, siis see ei tähenda minu arvatses, et kõik petjad jäävadki korduvateks petjateks,“ sõnab ta. Inimesed võivad õppida uusi käitumismustreid, uusi viise partneriga suhtlemiseks, soovide ja vajaduste jagamiseks ning edasi liikuda. „Lihtsalt see, et läksid ühe korra üle piiri ei tähenda, et seda uuesti tegema jääksid,“ lisab ta.

Kui temapoolne petmine juhtus juba mitu aastat tagasi ning sul ei ole hetkel mingisugust põhjust kahtlustada, et ta ka sind petta võiks, siis võid juba eeldada, et ta on muutunud täiskasvanulikumaks ning veast õppinud. Lisaks võib ta teha reaalseid samme selle suunas, et viga ei korduks.

Mida teha reetmisest üle saamiseks?

Kui praegune partner on hiljuti sinu petmise üles tunnistanud, siis tea, et sul on võimalik sellest reetmisest taastuda ning samal ajal ka suhe tervena hoida, kinnitab Florida psühholoog Rachel Needle. „Taas usalduse ülesehitamine on samal ajal nii kõige olulisem kui ka keerulisem ülesanne, mis seisab ees paaril, kelle seast üks on truudust murdnud,“ ütleb ta.

Vahel võib suhe pärast petmist isegi tugevamaks saada. Seda eriti juhul kui partnerid õpivad omavahel tervislikumal viisil suhtlema, tekitavad omavahel tugevama sideme ega karda olla täiesti ausad.

Orbuch nõustub. „Usaldust on keeruline uuesti luua, aga see on võimalik,“ ütleb ta. Kuigi sa võid suuta andestada, siis sa ei pruugi kunagi täielikult unustada, mis juhtus. Ta soovitab otsida abi nõustajalt või terapeudilt, kes saab teil aidata taas usaldust üles ehitama hakata, vaatamata vihale ja valule, mis suhtesse tekkis.

„Kõige raskem on tundmine, et pind, mis sinu jalge all varem nii kindel oli, on nüüd ära tõmmatud ja kaotatud,“ ütleb Cooper. Sul võib olla raske rääkida sellest, mis juhtus, oma perekonnale ja sõpradele. Petmise uudise jagamine võib panna lähedased sinu partnerit vihkama. Seega on tegemist veel ühe lisakatsumusega, kui kaaslasele andestada otsustad.

Muuda suhe petmise kindlaks

Needle ütleb, et pikas perspektiivis võib see tulla vägagi suureks kasuks, kui näete mõlemad suhte tugevdamise nimel vaeva ning tegelete ausalt ja pühendunult probleemiga, mis petmiseni viis. Ta soovitab partneriga avatud kommunikatsiooni hoida ning oma soovidest ja vajadustest ausalt rääkida. Tööta suhte tugevdamise nimel teadlikult iga päev ning muuda teievahelise tugeva sideme loomine prioriteediks. See tähendab pühendumist konkreetsele ühisele ajale, iganädalase kohtinguõhtu planeerimist või kogu pühapäeva pärastlõuna koos aja veetmist. Kasutage seda aega rääkimiseks, kuulamiseks ja teineteisele keskendumiseks.

Nii füüsilise kui ka emotsiomaalse intiimsuse säilitamine kõlab iseenesest mõistetavalt, kuid on liigagi lihtne uppuda töösse ja teistesse kohustustesse ning lasta tahtmatult seksuaalelul tahaplaanile kaduda. Seksuaalse sideme värskendamiseks tehke kokkulepe, et toote kord kuus voodiellu midagi uut ja ootamatut.

Lõpetuseks märgib Needle, et sellises olukorras kiputakse tihti unustama iseenda vaimset tervist. Seega on iseenda eest hoolitsemine hädavajalik. Pööra tähelepanu iseenda emotsioonidele ja kõhutunnetele. Kui hirm ja usaldamatus on sind enda võimusesse haaranud ning sisetunne ütleb, et miski on valesti, siis peaksid suhet ausalt ja avatult hindama ning tegema kaalutletud otsuse, kas seda ikka peaks jätkama. Terapeudiga rääkimine võib aidata sind juhendada.

Allikas: Health.com