Teadlaste sõnul on seletuseks peadpööritav suguhormoonide ja heaolutunnet tekitavate endorfiinide segu, mida keha suvel rohkem toodab. Riietus on napp ja nahka katab päevitus, oleme lõdvestunud ning pikad õhtud ja puhkused pakuvad rohkem romantikat.

TEADUS SUVESEKSI TAGA

Usutakse, et suvise seksiisu kasvu põhjus on päikesevalgus, mis tõstab õnnehormoonide serotoniini ja dopamiini ning seksiiha tugevdava testosterooni taset – nii meestel kui ka naistel.
On selgunud, et juunis on inimeste kehas üle kolmandiku võrra rohkem testosterooni kui jaanuaris. Ühes hiljutises uuringus leiti, et kõrgema testosteroonitasemega meestel oli veres ka rohkem D-vitamiini. Kuna D-vitamiini tekitab päikesevalgus, ongi tõenäoliselt just suvel testosteroonitase kõrgem ja soojamaapuhkus loob seksimiseks õige meeleolu.
Psühholoog professor Cary Cooper väidab ka, et soe ilm annab heaolutunde ja muudab enesekindlamaks, mis omakorda suurendab seksimise tõenäosust. Ta seletab: “Mõju on vastupidine hooajalisele depressioonile – suvel tuntakse end paremini ja seega ka seksikamana.”

Miks siis ikkagi kirg talve tulles ära kaob? Teadlased usuvad, et see, kuidas meie iidsed eelkäijad oma talvist elu seadsid, määrab endiselt meie bioloogilise programmi – külmal ja pimedal ajal seksiisu väheneb. Arvatakse, et väiksem libiido aitas talvekuudel energiat kokku hoida ning tagada, et lapsed ei sünniks ajal, mil neile poleks toitu jagunud. Talvel eostatud lastel oleks sügisel sündides olnud raskem ellu jääda. Suvel eostatud ja kevadel ilmale tulnud lastel olid aga paremad väljavaated.
Lisaks sellele, et talvel testosterooni- ja serotoniinitase langeb, toodab keha pimedal ajal ka palju enam unehormooni melatoniini, mis suurendab une- ja söömisvajadust, kuid vähendab seksiisu.
Selleks, et temperatuuri langedes endiselt armumängudest rõõmu tunda, peame olema leidlikud ja bioloogilise pärandi üle kavaldama.

PANE KEHA ARVAMA, ET SUVI KESTAB

Kuigi ilm jaheneb ja päevad jäävad lühemaks, ei ole seksiisu kahanemine vältimatu – proovi järgmiste nippide abil leeki ülal hoida.

1. Iga päev olgu D-päev

Seksielu allakäik pärast suve lõppu võib tähendada, et tunned puudust igapäevasest D-vitamiini laengust. Seda eluks vajalikku ainet toodab keha naha kokkupuutel päikesega. Kahel kolmandikul inimestest on D-vitamiini vaegus.

2. Jätka suvises armugraafikus

On normaalne, et puhkusel olles seksitakse rohkem. Suhteekspert Tracey Cox, raamatu “Hot Sex: How to Do It” (“Kuum seks: kuidas see käib”) ja veebilehe Traceycox.com autor, soovitab: “Ära muretse, kui puhkuselt naastes on hoog raugenud, kuid ära anna ka alla, isegi kui tahtmist nagu pole. Inimene on harjumuste ohver. Regulaarsete orgasmide saamine kujundab tsükli ning juba nädalaga hakkab keha automaatselt tahtma rohkem regulaarset seksi.”

3. Muuda lambivalgus siniseks

Iga hooajalise depressiooni põdeja teab, et vähene päikesevalgus talvekuudel võib tuju ja seksiisu rikkuda. Kallis valgusteraapiamasin võib aidata, kuid on leitud, et palju soodsama sinise lambi kasutamine annab kaks korda paremaid tulemusi. See tekitab kehas tunde, et on erk suvepäev, ning taastab suvise bioloogilise rütmi, mis juhib energiat, söömist ja magamist.

4. Nuusuta puhkuselõhnu

Teadlased on leidnud, et haistmismeel on otseselt seotud aju mälukeskusega – lõhn, mis puhkuse ajal seostus seksiga, viib sind samasse meeleollu ka kodus. Chicago haistmis- ja maitsemeele uurimise sihtasutuses töötav dr Alan Hirsch räägib: “Tuttavad aroomid stimuleerivad ajuosi, mis on otseselt seotud seksuaalse ihaga.” Kasuta näiteks puhkusereisi aegset päevituskreemi või lõhnaõli edasi ning seksikas tuju püsib.

5. Värskenda päevitust

Päevitunud jume kasvatab naise enesekindlust ning tekitab isu alasti olla. Üks küsitlus näitas, et kolmandik naistest pidas võltspäevitust tõhusamaks enesekindluse tõstjaks kui kõrgeid kontsi, kaalus alla võtmist või isegi ilukirurgiat!

6. Tee midagi erilist

Suvine puhkus viib rutiinist välja ja seikluslikkus on üks põhjustest, miks me rohkem seksime. Tagasi kodus, on lihtne jälle igapäevasesse töö-kodu-õhtusöök-teler-uni-tsüklisse langeda. Teada on aga, et millegi uue proovimine toodab dopamiini – kemikaali, mis käivitab aju naudingukeskuse. Suhteekspert Susan Quilliam soovitab: “Puhkuse ajal seksi eri paikades – köögis, vannitoas, trepil.”

7. Tee lõunauinakuid

Kõige popim seksimise aeg puhkajatel on nähtavasti kohe pärast lõunauinakut. Selleks on hea põhjus – USA uneekspert dr Sara Mednick ütleb, et uinak ei anna mitte üksnes uut energiat, vaid suurendab ka libiidot. “Unepuudus tapab seksiisu ja seksuaalse funktsioneerimise, uinakud pööravad asja paremuse poole,” seletab ta. Ideaalne põhjus, miks ka kodus siestat pidada, vähemalt nädalavahetustel.

8. Mitmekesista menüüd

Lühemad päevad ja vähene päikesepaiste vähendavad õnnehormooni serotoniini tootmist ning tekib isu süsivesikute – pasta, kartulite ja riisi järele. Tagajärjeks võivad olla kaalutõus ning loid enesetunne. Parem mõte on jätkuvalt nautida tujutõstvaid suvemaitseid ja -aroome Vahemere äärest, näiteks Kreeka salateid ja kala.
Toitumisspetsialist Shona Wilkinson soovitab puhkuselt koju jõudes osta basiilikut: “See võib parandada vereringet ja viljakust ning seksiisu stimuleerida. Just selle pärast oli basiilikuõli omal ajal Itaalia kurtisaanide lemmikparfüüm.”

9. Ära pane seksikat suvelugemist riiulisse

Olgu selleks siis “Viiskümmend halli varjundit” või Jackie Collinsi siivutu romaan, paljud meist lubavad endale puhkuse ajal mõne kuuma teose. Eriti pärast e-lugerite leiutamist, kui keegi ei saa aru, mida sa loed! Ka sügise tulles on hea nende seksikate lugudega jätkata, sest uurimused on näidanud: mehi stimuleerib rohkem visuaalne pool, naisi aga sõnad ja erootilised lood.

10. Korralda vallatu nädalavahetus

Paljud meist kogevad seda, mille Hispaania Granada ülikooli psühholoogid on nimetanud puhkusejärgseks sündroomiks – pärast suvist puhkust tunned väsimust ja depressiooni ning seks on viimane asi su meeltes.
Kuid mitte üksnes reis ise ei puhu armutundeid lõkkele – planeerimine on vähemalt sama tähtis. Pelgalt puhkuse ootamisest või isegi viimase reisi meenutamisest piisab, et paar tunneks end lähedasemana ja tekiks soov intiimsuste järele. Vaadake veiniklaasi kõrvale puhkusepilte ja hakake järgmist sõitu, kas või nädalalõpureisi planeerima. Juba sellest mõtlemine aitab!

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta novembrinumbris.