Tunned juba pikemat aega, et su suhe seisab otsekui mingis kummalises harujaamas, kus sa kogu aeg midagi tulutult ootad. Kusagil kimavad kiirrongid, viies teisi Suure Armastuse kiirteedele. Sina istud oma roostes lokomotiiviga ikka haruteel ja veenad ennast – hea, et niigi läks. Ega asjata öelnud Sokrates, et halb abielu muudab su filosoofiks, sest kuidagi tuleb ju oma niru seis endale ära põhjendada.

Pereterapeut Helle Niit lausub, et kui paarisuhe on millegi puudujäämise tõttu umbe jooksnud, tegeletakse alguses enamasti pea liiva alla peitmisega. Seejärel lähevad käiku argumendid: meil oli ju ilus armastus, kena kodu, väikesed lapsed, ühine sõpruskond. “Seletame endale, et ju see nii peabki olema, et tõmmet pole, aga me ajame asjalikult omi asju. Kuhu ikka minna? Kellel teisel elu parem on?”

USA psühholoogi ja kirjaniku Frederic Neumanni sõnul on suhe läbi alles siis, kui lubatakse tekkida uuel suhtel. Seetõttu ei kiirustagi ta otsustamisvaevades kliente ergutama, et lõpetagu suhe või jätku partner maha, kuigi näeb, et seda temalt oodatakse. Ta innustab neid hoopis kohtingutele minema.

Viis lihtsalt nõuannet

Muutu heas mõttes egoistlikuks: mine tagasi kooli, tööle või hakka kas või kohalikus kogukonnas aiandusklubi vedama. Koduväline tegevus, kus saad oma enesekindlust kasvatada, tuleb kasuks. Iseseisvus (sh majanduslik) lubab mis tahes põhjustel piinavaks muutunud suhtest kergemini pääseda.

Sisemine muutus algab välisest. Muuda midagi enda juures – uus stiil, soeng, isegi kaalulangus või treenitud keha loovad enesekindlust.

Ole oma mõtetes järjekindel – tee endale kas või plaan. Mõista, et su partner ei pruugi olla sama kaugel kui sina. Anna talle aega lahutusmõttega harjuda, kuid ära oota liiga kaua, see annaks talle valet lootust.

Loo endale turvaring: otsi üles sõbrad ja sugulased, kellega sa pole saanud või taibanud seni lähemalt suhelda.

Luba endal armuda. Vanarahvas ütleb küll, et ühest suhtest teise hüpata ei tasu, kuid tegelikult aitab just uus armumine eelmise suhte vaevad ja südamevalu unustada.

Täismahus artikkel ilmus Anne & Stiili 2014. aasta septembrinumbris.