Kuid madal libiido pole mingi uudis. Vähene seksiisu on naiste seas üsnagi tavaline, meeste seas pigem haruldane. Ameerika meditsiiniühenduse hinnangul kannatavad miljonid naised Ameerikas seksuaaliha puudumise all.

Olukord võib olla tihti ajutine ning sõltub erinevatest asjaoludest. Seejuures ei pruugi naisel olla samas mingeid probleeme orgasmi saamisega. Madalast libiidost võib üle saada iseenesest, vähestel juhtudel on vaja pöörduda spetsialisti poole. Madal libiido võib sõltuda füüsilistest kui ka psüühilistest faktoritest.

Füüsilised põhjused

* Aneemia, üsna tavaline põhjus naiste puhul, kes kaotavad kuupuhastuste ajal rohkelt rauda.

* Alkoholism.

* Narkootikumide tarvitamine.

* Tõsised haigused nagu diabeet.

* Sünnitusjärgne depressioon, libiido langus pärast sünnitamist. See on enamasti seotud hormonaalsete muutustega sellisel perioodil. Sünnitustraumad mängivad samuti oma rolli, samuti on paljud naised lihtsalt pärast sünnitust pikemat aega liiga kurnatud, et seksile mõelda.

* Retseptiravimid, eriti rahustid.

* Hüperprolaktineemia, haruldane ajuripatsi talitluse häire.

* Teised hormonaalsed anomaaliad.

Aga kuhu jäi menopaus? Vastupidiselt levinud müüdile, siis menopaus ei põhjusta tavaliselt libiido kadumist - paljud naised tunnevad menopausi järgselt hoopis seksikamana ning saavad rohkesti orgasme.

Psühholoogilised põhjused

* Depressioon.

* Stress ja ületöötamine.

* Ärevus.

* Lapsepõlvetraumad.

* Seksuaalne ärakasutamine või vägistamine.

* Lesbilised kalduvused (puudub iha konkreetselt meeste järele).

* Tõsised probleemid partneriga.

* Rasked elutingimused, nt elupinna jagamine vanemate või mehevanematega.

Nii psühholoogilisi kui ka füüsilisi põhjuseid annab teatud juhtudel üsna hõlpsalt kõrvaldada. Aneemia puhul võib piisada rauakuurist, retseptiravimite asemel leida teisi alternatiive (rahustite asemel taimeteed jm) jne. Alkoholismist ja narkootikumidest lahti saamine nõuab juba tõsisemat tööd.

Vahel on vaja lihtsalt aega, kas saada üle depressioonist või minevikutaagast. Paraku on levinuim ajutine põhjus stress - ajapuudus iseenda jaoks. Kui sa ei leia enda jaoks aega, siis ei leia sa seda ka oma kaaslase jaoks.

Võta aeg maha, naudi ümbritsevat, unusta töökohustused, leia õnne lihtsatest asjadest - vägagi ära kulunud laused, kuid endiselt pole paljudel meil nende täitmiseks aega. Kuid aeg on ainuke asi, mida me saame enda jaoks igal hetkel võtta! Kui ainult vaid tahtmist oleks... Säti oma päevakava nii, et mahutaksid kõige tähtsamad tegevused, tegevused endale, ära. Kui su ülemus kipub sind üle aja tööle jätma, siis tuleta talle meelde, milline on sinu tööaeg, ja ka seda, et parim töötaja oled sa puhanuna. Telekavaatamine ja arvuti taga istumine olgu esmased nimekirjast kaduvad ajaraiskajad! Selle asemel veeda aega pere ja sõpradega, kas või omaette jalutades.

Kui madal seksiisu püsib kõikide pingutuste kiuste, siis tuleks pöörduda spetsialisti poole. Esmast abi võid saada ka psühholoogilt.