Valuaistingu kirjeldus, võimalikud meditsiinilised põhjused ja lahendused:

Partneri peenis ei libise kergesti tuppe, selle liikumise tunnetamine on ebamugav ja hõõruv ning pärast vahekorda on alt hell ning tundlik.

Võimalik põhjus
Kõige tavalisem põhjus üldse - tupekuivus. Naise keha lihtsalt pole veel penetratsiooniks valmis. Mõnikord kiirustatakse ruttu eelmängust üle, et asjaga kiirelt ühele poole saada ning teinekord blokeerib hirm naturaalse lubrikatsiooni ja valmisoleku lihtsalt ära. Igatahes üks on selge – naise keha pole suguühteks valmis! Hirmu taga võib olla tõsiasi, et oma partnerit ei usaldata, kartuseni saada suguhaigus, vahele jääda või planeerimatult rasestuda. Tupekuivust võivad põhjustada ka antidepressandid, antibeebipillid, imetamine või menopaus. Vanemate daamide puhul paneb alanenud hormoonitase juba nõudluse pikema eelmängu järele selgelt paika.

Mida teha?
Kui naine märgubki keskmiselt vähem ja pikk eelmäng niiskumist ei vallanda, tuleks appi võtta lubrikaadid, sest kuivade limaskestade hõõrdumise tagajärjel tekkinud valu võib käivitada nõiaringi, mil järgmist vahekorda jääb kummitama kartus taas sama kogeda.

Su genitaalid sügelevad, on ärritatud ja tundlikud. Pärast vahekorda on põletav tunne ning alakeha punab tugevalt.

Võimalik põhjus
Sagedaseim suguühte valulikkuse tekkepõhjus on välissuguelundite või tupe põletik. Valulikkust võib põhjustada ka emakakaela ja seesmiste suguelundite põletik. Põletikulised limaskestad on tundlikumad ja kergemini vigastatavad kui terved. Tõsise mädaprotsessiga kulgeva seesmiste suguelundite põletiku puhul on emakakaela liigutamine väga valulik, mille tõttu naine võib kurta kõhuvalu vahekorra ajal.

Samuti on võimalik tupeärritus hügieenilisest pesuvahendist, lateksiallergia, kihelus lõhnastatud püksikukaitsmetest, lõhnaseepidest või vanniõlidest. Samuti võib valuaistingu põhjustajaks olla tupeseen või sarnaste sümptomitega suguhaigus.

Mida teha?
Kindla diagnoosi määramiseks ja õige ravi saamiseks tuleb kindlasti pöörduda oma günekoloogi juurde. Kui leiab kinnitust, et seni kasutatud intiimpesuvedelik või pesukaitsmed ei sobi, tuleb katsetada uutega. Veelgi parem – kasutage vaid hüpoallergeenilisi seepe ja peske pesu mahedama pesuvahendiga. Sügelust võib arsti ajani leevendada tavalise günekoloogilise lahusega spetsiaalselt intiimpiirkonnas esinevate ebamugavusnähtude kõrvaldamiseks. Tupeseene puhul on abiks ka keefiri joomine ning keefiritampoonid.

Su lahkliha – koht, mis võis sünnituse ajal rebeneda või mida suuremate vigastuste vältimiseks lõigati – tundub esimese tõuke ajal pingul, hell ja valulik.

Võimalik põhjus
Sünnitusaegsete rebendite või episotoomia tagajärjel tekkinud kõva ja jäik armkude. Harvardi meditsiinikooli väitel tunnevad naised, kellel emb-kumb variant sünnitusel ette tuleb, järgmiste kuude jooksul 80 protsendise tõenäosusega vahekorra ajal valu. Koekahjustusteta sünnituse puhul on valuaistingu võimalus palju väiksem.

Mida teha?

Masseeri kord päevas valuliku piirkonda veepõhise lubrikaadiga. See aitab muuta lahkliha elastsemaks ning stimuleerib traumeerituid närvilõpmeid. Kui see ka ei aita, küsige oma arstilt retsepti lidoakaiinisisaldusega kreemi jaoks või kaaluge parandavat operatsiooni.

Sa tunned vahekorra ajal teravat valu alakõhus või/ja tunned vajadust tihti pissil käia, kusjuures pissimine on torkivalt tajutav.

Võimalik põhjus

Kusepõie põletik – ühe uuringu kohaselt on põiepõletikku jäänud naistest 44 protsenti seksimine samuti valus.

Mida teha?

Arst oskab määrata sobivaima põletikuvastase ravikuuri. Samuti mõjub hästi rohke joomine, leesikatee ja jõhvikad. Hoiduda tuleks alkoholi joomisest ja vürtsikast toidust. Tuleb püsida soojas.

Sa tunned ühel küljel teravat lõikavat valu, kui mees sinusse sügavalt siseneb. Samuti võid sa kogeda valutuikeid menstruatsiooni ajal.

Võimalik põhjus
Munasarja tsüst – veega täidetud kogum, mis võib tabada ligi 30 protsenti viljakas eas naisi.

Mida teha?
Enamus tsüste on võrdlemisi ohutud ja kaovad ise paari või kolme menstruatsioonitsükli jooksul. Igal juhul peaks laskma arstil end kontrollida. Arst teeb nähtavasti ultraheliuuringu, et diagnoosi kinnitada ning kutsub tagasi kontrolli. Vahepeal aitab aga tavaline Ibuprofeen ning sobivama seksiasendi leidmine.

Artikkel ilmus 2008. aastal Naistemaailma portaalis.