Jooga mõistes on armastuse tunne spetsiifilne teadvuse seisund, mida me kogeme südametšakra tasandil, mis on energiakeskus meie rindkere keskel. Läbi selle voolab inimesse ehk mikrokosmosesse universumist ehk makrokosmosest armastuse energiat. Seda saab kogeda, kui me keskendume südame tšakrale, luues ühenduse armastuse energiaga. See erineb oluliselt sellest, mida tänapäeval üldiselt seostatakse armastusega, kus armastuse mõiste ja kogemus on pigem seotud ihaga, kirega, emotsioonidega, omandihimuga, romantikaga, hirmuga üksijäämisest, sotsiaalse suhtlusega, pereväärtustega.

Armastus algab alati iseendast?

Armastus on energia, mis universumis eksisteerib. Meil on võimalus luua sellega ühendus ning kogeda armastuse seisundit iseendas. Kui me selle energiaga ühendust ei loo, siis me armastuse seisundit ei koge. Kui me oleme selle energiaga kontaktis, oleme sellele avatud, siis oleme võimelised kogema tingimusteta armastust ilma ühegi spetsiifilise inimese või objektita.

Kuidas leida oma hingesugulane ja saada aru, et just tema on see õige?

Mida ausamas ja autentsemas kontaktis oled sa iseenda sügavama loomusega, seda intuitiivsemalt tunnetad ära, millise inimesega on kõige arendavam ehk õigem koos olla. Jooga on enesearengu süsteem ning iga suhte eesmärk on samuti areng, seega niikaua kui inimestevahelises suhtes leiab aset areng ning mitte lihtsalt eksisteerimine, siis on kõik õige. Hingelise kontakti saab luua läbi südamesse tulemisse iseendas.

Kuidas hoida armastusväärset suhet? On armastuse kestmine igapäevase töö tulemus?

Kuhu sa energia suunad, seal ta kasvab. Nii ka suhtes. Suunates pühendumust ja armastust suhtesse, on võimalik seda hoida. Lill ilma kastmata närtsib. Imeilus praktika selleks tuleb tantristlikust teadusest ning mida kutsutakse transfiguratsiooniks. Lihtsustatud praktikana, võta aeg, kasvõi 5-10 minutit, et istuda partneriga vastamisi ning vaadata sügavalt üksteisele silma eesmärgiga luua ühendus sügaval tasandil, vaadates kaugemale tema egost, tema välimusest, tema personaalsusest, luues ühendus tema hingega. Tunneta, et ta on jumaliku mees- või naisprintsiibi kehastus. See tekitab sügava austuse ja armastuse teise hinge vastu, ning seda endale regulaarselt meelde tuletades on võimalik hoida hingelist sügavat ühendust ja liitu, mis toetab igapäeva elu suhte reaalseid väljakutseid.

Mida ütleb joogafilosoofia enesearmastuse ja enda jäägitu teistele kinkimise kohta?

Enesearmastuse kohapealt on kindlasti oluline lahti mõtestada, mida on “enese” all mõeldud. Eesmärk ei ole kindlasti oma egoistlikku personaalsust armastada või õigustada, vaid luua kontakt oma sügavama olemusega, oma kõrgema minaga, oma hingega ning aduda, et su hing ongi kontaktis armastusega. Jäägitu teistele kinkimine on loomulik seisund, kui su südame tšakra, mis on seotud teadvuse tasandiga, kus me kogeme tingimusteta armastust, on avatud. See on väga harukordne teadvuse tasand, mida üldiselt tänapäeva inimene ei koge, kui ta selle nimel

teadlikke praktikaid ei tee. Jäägitult ennast teisele kinkida, kui see ei ole tegelikult sinu puhas ja siiras seisund, võib osutuda enesepetteks ning tekitada pigem frustratsiooni, kuna alateadlikult ootad sa siiski midagi vastu. Südames oleme päris siiralt võimeliselt lihtsalt andma, kogedes andmises saamist - nende vaheline piir lahustub ning me ei eelda teiselt midagi vastu, teise heaolu on olulisem enda ego vajadustest.

Joogapraktika aitab leida tasakaalu, kuidas saavutada tasakaal suhtes?

Tantristliku teaduse kohaselt oleks oluline hoida suhtes polaarsust. See tähendab, et naine oleks kontaktis naiseliku energiaga ja mees meheliku energiaga. Seni, kuni hoitakse polaarsust, on suhtes ka külgetõmme ning kirg, mis omakorda on aluseks sügava seksuaalsuse kogemusele. Rahulduspakkuv seksuaalelu aga omakorda on fundamentaalne tasakaalukale paarisuhtele. Igapäevase praktikana näiteks võiks magada eraldi voodites või võimalusel tubades või isegi elukohtades. Pidev koosolemine ning kontakt ühendab energiad ning teeb nad liiga sarnaseks, et kogeda polaarsust. Lisaks loomulikult mõlema partneri isiklik töö iseendaga, et hoida tasakaalu, aus kommunikatsioon, mõistmine meeste ja naiste vahelisest erinevusest ning austus toetab suhte tasakaalu ja hoidmist. Samuti on võimalik näiteks praktiseerida paarijoogat ja paari meditatsioonipraktikaid, mis toob paarile omavahelist harmooniat ja tasakaalu ning viib nad nii öelda ühele lainele.

Milliseid joogaharjutusi soovitate inimesele, kes otsib elus tasakaalu ja armastust?

Tasakaal ja tingimusteta armastus on seisundid, mis on otseselt seotud meie südametšakra ehk anahata tšakra avanemisega. Seega praktikad, kus me keskendume südametšakrale toovad meisse tasakaalu ja armastust. Selleks on nii erinevaid asanaid, ehk kehaasendeid, kriyasid, ehk puhastustehnikaid, pranayamasid, ehk prana kontrolli ning ka meditatsioone, et südame keskusesse rohkem energiat tuua, seda avada ning kogeda armastust ja tasakaalu. Joogapraktikate ajal on alati kõige olulisemal kohal meie meel ja meele keskendumine ning tähelepanu hoidmine - seega iga tehnika kõige olulisem osa on suunata oma tähelepanu rindkere keskele, anahata tšakrale. Hoides tähelepanu südame tšakral pikema aja vältel ka ilma spetsiiflise lisatehnikata või nii-öelda abitööriistata, toetab samuti armastuse energia äratamist.

Millised on need asjad, mida inimene saab ise ja kohe täna teha, et olla rohkem rahul ja rõõmus, armastav ja armastatud?

1. Võta hetk iseendale, sulge silmad ja hinga südamesse. Hinga südamesse armastust ja hinga välja kõik ebavajalik, mis sind ei toeta. Tee seda paari minut jooksul seni, kuni tajud sidet oma sügavama olemusega, kontakti oma südamega.

2. Arenda kaastunnet. Mõista, et absoluutselt iga inimese vajadus on armastada ja olla armastatud. Negatiivsed teod on pigem appihüüe armastuse puudumisest ning kannatusest. Arenda enda avatud südant, isegi siis, kui see teeb haiget.

3. Lase lahti minevikust, aktsepteeri, seda mis on olnud, usalda, et see on olnud millekski vajalik.

4. Adu kõike seda, mille üle olla tänulik.

5. Ole aus iseenda vastu, vaata ausalt üle valikud, mida ja miks sa neid igapäevaselt teed ning muuda neid, mis ei toeta sinu enesearengut. Muutus ei pea olema äkiline ega päeva pealt, aga kindlasti ei tohiks olla vabandusi, et reaalseid tegusid edasi lükata.

6. Adu, et ajaloos ei ole ükski inimene saanud õnnelikuks läbi väliste saavutuste, olgu selleks rikkus, karjäär, reisid, suhted, asjad. Me elame siin planeedil Maa ajutiselt ning kõik väline on kaduv. Pühenda vähemalt teatud aeg oma elust sügavale siserännakule, ükskõik, mis meetodil, mis sind kõnetab, et leida just see võnkumatu ja püsiv õnnetunne, rahulolu, armastuse seisund, mis ei sõltu välistest faktoritest.

7. Armastuseni jõudmise eelduseks on võime ka oma isekus ja ego ületada. Isetu teenimine, tehes tegevusi ühiskonna ja teiste heaolu tõstmiseks ning abistamiseks toetab armastuse seisundi kogemist.

Isvara Joogakooli joogaõpetaja Karolin Tsarski