Mida sõna „dogma“ tähendab?

Sellel on mitu tähendust. Mulle meeldib kõige enam „Dogma on väide, milles ei kahelda, vaid mida usutakse“.

Kuidas ma aru saan, kas mingid dogmad piiravad mind?

Kui me oleme eluteel takerdunud, üritab miski meile öelda, et me tahame edasi liikuda, kuid see pole võimalik. See on varjatud dogma. Kui oled proovinud edutult tervist parandada, siis tuleb tulla „Dogma Detoxile“. Keegi vabanes meil pärast ühekordset sessiooni astmast. Üks teine lõdvestas kanget keha, mida oli põhjustanud korduv vigastus. Üks oli viimased 15 aastat äärmiselt ranget dieeti pidanud ja võis äkki süüa kõike, ilma et keha oleks reageerinud negatiivselt.

Hollandlane Arnold Timmerman

Millised on peamised tervisega seotud dogmad?

„Tavalised ravimid on halvad“. „Alternatiivmeditsiin on halb“. „Iga haiguse põhjus on füüsiline“. „Mina olen haiguses süüdi“. „Ravivariante on vaid üks“. „Minu haigust põhjustavad välised tegurid“.

Kuidas sügavalt juurdunud dogmadest vabaneda?

Pole tähtis, kui sügavalt dogmad on juurdunud. See ei tähenda, et vabanemine oleks raskem. See on järjekordne dogma. (Naerab.)

Kui ma otsustan tervislikumalt elama hakata, siis mis oleks esimene samm?

Ütle lahti arvamusest „Ma olen alati kõike süüa ja juua saanud, trennis käinud, kõvasti tööd teinud, olnud viletsates suhetes, pole oma keha kuulanud ja see pole kunagi olnud probleem“. Unusta ära lause „Vaid see on tervislik eluviis“. Hakka uurima, mis on su keha ja vaimu jaoks parim. Iga dogma mõjutab elu kõiki valdkondi. Sul võib olla vaimne või füüsiline probleem, aga vaata ka muud – suhted, karjäär, isiklik areng, rahaasjad – ja kontrolli, mis vajab muutmist.

Kuidas juurutada uusi harjumusi ja unustada vabad dogmad?

Uued harjumused juurduvad automaatselt, kui vanad varjatud dogmad on eemaldatud. Paigalseis tervises, rahaasjades, karjääris, suhetes või isiklikus arengus ilmneb vaid siis, kui meie keha ja vaim muunduvad uues suunas. Uued harjumused on ehk juba meie süsteemi harjutatud, aga kui varjatud dogma pole eemaldatud, ei saa uusi harjumusi juurutada. Kui dogma on välja tõrjutud, hakkavad metafoorilised rattad kohe pöörlema. Kulunud näide, aga suitsetamisest on keeruline loobuda, kui dogma meie sees räägib, kui tähtis on seda harjumust säilitada. Kui dogma on eemaldatud, pole vaja enam suitsetamisest loobuda. See vajadus kaob iseenesest. On see tõesti nii lihtne? On. Dogma on see, mis ütleb, et on raske.