Kui sind kimbutab ärevushäire tihti, anna sellest teada oma perearstile või võta ühendust vaimse tervise spetsialistiga, nagu psühholoogi vüi psühhiaatriga, kes saab sulle konkreetse diagnoosi panna ning sind sümptomitega aidata.

Sügav kõhuhingamine

„Kui oleme tugevalt ärevil või meid tabab paanikahood, lähevad meie kehad pingesse ning hingamine muutub väga pealiskaudseks,“ sõnab John Hamilton, Mountainside Treatment Centre keskuse ekspert. Selle alistamiseks soovitab ta keskenduda diafragmaatilisele ehk sügavale hingamisele läbi kõhu. See on teadlik hingamise viis, kus sa keskendud oma kõhu liikumisele iga hingetõmbega üles-alla, selle asemel, et keskenduda hingamisele läbi rinna. Sea endale eesmärgiks teha kümme sügavat hingetõmmet: hinga sügavalt läbi nina sisse kuni tunned oma kõhtu paisumas ning seejärel hinga aeglaselt läbi suu välja.

„Selline hingamistehnika aitab suuremal kogusel hapnikul ajju jõuda, mis omakorda ergutavad aju vallandama endorfiine, mis on tuntud ka kui õnnehormoonid,“ sõnab Hamilton. See aitab kehal lõõgastuda ning samal ajal viib ka sinu mõtted mujale, – keskendunult hingamisele – aidates ärevus kontrolli alla saada.

„Igasugune tegevus, mis aitab sul keskenduda vaid käesolevale hetkele, suudab eemale peletada muremõtted, mis tavaliselt ärevushooga kaasnevad,“ lisab ta. „Samuti suudad endale teadvustada, et koged ärevust vaid sel hetkel ning see on mööduv. Hinga sügavalt, tunne oma keha rahunemas ning ole siin ja praegu!“ See tehnika on ideaalne hetkel, mil tunned ärevust enda sees juba tasapisi pulbitsemas.

Tugevad väljahingamised

Kui ärevushoog on sind täielikult enda haardesse võtnud, soovitab raamatu „The Urban Monk“ autor Pedram Shojai hingata tugevalt läbi suu välja. „See aitab sul veidi auru välja lasta ja jahutab sinu süsteemi,“ sõnab ta. Kui hakkad end rahulikumana tundma, võid taas hakata läbi nina hingama.

Kõrvade massaaž

Lisaks sügavale läbi kõhu hingamisele soovitab Pedram kaasata hingamisharjutustele ka abistava kõrvade massaaži. „Masseeri ja sikuta oma kõrvu õrnalt, samal ajal sügavalt läbi alakõhu hingates,“ selgitab ta.

„Alusta kõrvade ülemisest osast, liikudes aeglasest alumise osani – masseeri mõlemaid kõrvu samal ajal ja pööra erilist tähelepanu kohtadele, mis on valulikud. Kõrvades asuvad mõned vägagi võimsad survepunktid ja nendele vajutamine, samal ajal sügavalt hingates, on vägagi efektiivne.“

Allikas: Popsugar