Dalton aga märgib, et see, mis toimib ühe inimese jaoks, ei pruugi töötada teisel. „Aroomiteraapia on efektiivne, kuid minu kogemuse põhjal ei ole olemas ettekirjutust, mis sobiks absoluutselt kõigile,“ ütleb ta. „Palju parem on leida just sinu jaoks isiklikult kõige sobivam.“ Teisisõnu, eeterlike õlide kasutamisega seostub tugev psühhosomaatiline aspekt, mis ei ole tingimata aga halb.

Mida siis otsida? „Leia tootjad, kes kinnitavad nende eeterlike õlide puhtust. Just nii saad kõige paremini teha kindlaks koostisosad, mis sinu jaoks toimivad,“ soovitab Dalton. Alustuseks avasta näiteks järgnevat nimekirja kümnest parimast eeterlikust õlist, mida proovida.

Sidrun, lavendel ja piparmünt

Kolm eeterlikku õli – sidrun, lavendel ja piparmünt – moodustavad ideaalse stardipaketi. Sidruni puhastavad omadused muudavad õhu klaariks, tekitades justkui tunde, et sinu „akud saavad laetud“. See on teaduslikult tõestatud, et lavendel suudab vähendada ärevust ja aju lõõgastada. Piparmünt aitab leevendada hooajalisi allergiaid ning anda oma spetsiifilise lõhnaga energiat.

Viiruk

Viiruk ehk oliibanum on tuntud kui stressi, ärevuse, valu ja põletiku leevendaja. Seda kasutatakse vahel ka vähihaigete ravis põletikuvastase agendina.

Bergamott

Bergamotti on kutsutud ka mitteametlikuks depressiooni eeterlikuks õliks. Seda kasutatakse tavaliselt mustas tees ning varajases Hiina meditsiinis oli see ka tuntud kui seedimise hõlbustaja.

Eukalüpt

Kui tunned, et hakkad haigeks jääma, haara kiirelt eukalüpti järele. Selle õli kasulikud tegurid hõlmavad külmetuste ja gripi ravimist ning valu leevendamist.

Kummel

Sa ei suuda magama jääda? Kummel tuleb appi! Selle eeterlik õli hõlbustab uinumist ning seda kasutatakse ka unetuse ravis. Levita voodisse mõned tilgad kummeliõli samal ajal kui sa jood ka kummeliteed – uinud rahulikult justkui kummelipilves.

Magus apelsin

Just magusat apelsini kasutatakse aroomiteraapias tihtipeale kui antidepressanti. Teisest küljest on apelsini lõhn tuntud ka kui kerge afrodisiaagina.

Meelerahu

Roosi, piparmündi ja rosmariini aroomid aitavad lõõgastuda – hinga neid sügavalt sisse. Vähenda stressi kahe spetsiaalse segu tilgaga. Kanna meeli selgeks muutvat segu kaela taha, meelekohtadele ja kõrvadele.

Lillede ekstrakt

Oled halvas tujus? Naturaalsed aroomid, mis tulevad lillede ekstraktidest aitavad lõõgastuda. Sisemine rahu on vaid ühe hingetõmbe kaugusel.

Ookean

Eukalüpt, laim ja mandariin toimivad ühtses harmoonias, et tuua esile mälestused sügavast sinisest merest. Paljude inimeste jaoks on just ookean lõõgastava mõjuga, seega on loogiline, et selle lõhn viib sinu meeled rändama mõnusatele puhkusepäevadele rannas, tekitades lõõgastunud tunde.

Allikas: Elle.com