Soovid veel põhjendusi? Üks suur keedetud muna sisaldab järgmiseid kasulikke aineid:

A-vitamiin: 6 % päevasest soovitatavast kogusest

Folaat: 5 % päevasest soovitatavast kogusest

B5-vitamiin: 5 % päevasest soovitatavast kogusest

B12-vitamiin: 9 % päevasest soovitatavast kogusest

B2-vitamiin: 15 % päevasest soovitatavast kogusest

Fosfor: 9 % päevasest soovitatavast kogusest

Seleen: 22 % päevasest soovitatavast kogusest

Lisaks sisaldavad munad veel arvestatavas koguses D-vitamiini. E-vitamiini, K-vitamiini, B6-vitamiini, kaltsiumi ja tsinki. Üks keskmine muna sisaldab umbes 77 kilokalorit, 6 grammi valku ja 5 grammi kasulikke rasvhappeid.

Loe edasi ja saa teada, mis juhtub, kui hakkad sööma iga päev kolm muna?

Sinu HDL ehk „hea“ kolesterooli tase läheb üles

Kõrgest kolesterooli tasemest ja selle kahjulikust mõjust on räägitud palju ning nendest võrdlustes räägitakse tihtipeale ka just munadest. Tegelikkuses on aga olemas ka selline asi nagu hea kolesterool ning munad sisaldavad seda rohkelt. Mitmed uuringud on tõestanud, et regulaarne munade tarbimine aitab just keha „hea“ kolesterooli taset tõsta. Sellist tüüpi kolesterooli on vaja, et kanda kolesterooli teistest kehaosadest tagasi maksa, kus see saab kehast „halva“ kolesterooli eemaldada.

Vähendad südamehaiguste riski

Kõrge HDL tase aitab kehal vabaneda LDL-ist ehk niinimetatud „halvast“ kolesteroolist. Mitmeaastaste uuringute tulemused on näidanud, et just kõrge „halva“ kolesterooli tase on otseses seoses kõrge südamehaiguste riskiga. Seega: kõrgem „hea“ kolesterooli tase ja madalam „halva“ kolesterooli tase võrdub õnneliku südamega.

Sinu lihased muutuvad tugevamaks ja tervemaks

Üks keskmine muna sisaldab veidi enam kui 70 kilokalorit. Enamik sellest sisaldub munades kusjuures valgu kujul. Keha vajab valku, et lihaseid kasvatada ja parandada. Seega on munad ideaalsed lihaste kütused.

Sinu luud püsivad terved

Vanal ajal arvati, et loomse valgu tarbimine mõjub luude tervisele negatiivselt. Hiljutised uuringud on selle aga ümber lükanud, leides, et valgu tarbimise ja luumassi tiheduse vahel on otsene seos. Põhjus peitub selles, et loomne valk aitab ergutada kaltsiumi imendumist luudesse ning seda nendes ka säilitada. Selle tulemuseks on tugevamad luud.

Silmade tervis paraneb

Munades sisaldub luteiin ja zeaksantiin. Just neid antioksüdante on otseselt seostatud silmade tervisega. Need võimsad antioksüdandid kogunevad silmade võrkkestale, aidates neid tugevdada ning neutraliseerida silmi mõjutavaid degeneratiivseid protsesse. Uuringute kohaselt aitavad need toitained vähendada ka hallkae ning maakula degeneratsiooni riski.

Sa sööd vähem

Olgu, vahel on tõesti hetki, mil toit on üle ootuste maitsev ning sa lihtsalt ei suuda söömist lõpetada. Seda loomulikult mitte juhul kui sinu kõht saab täis. Munades sisalduv valk aitab tekitada täiskõhutunnet, vähendades tungi veeta kogu päev midagi näksides.

Soovid ideaalset hommikusööki? Keeda üks muna ning naudi seda puuviljade ja kaerahelvestega. Kõht püsib täis ja energiatase kõrgel kuni lõunani.

Sul saab olema rohkem aega ja energiat

Kas sa oled kunagi mõelnud, kui kaua võtab munade valmistamine aega? Just, see ei võta peaaegu üldse aega. Purusta paar muna pannil, sega, lisa veidi soola ja pipart ning veidi võid ning juba paari kuni kolme minutiga on sul valminud ülimalt lihtne ja maitsev omlett. Võid muna ka lihtsalt pannil praadida või keeta – täiuslik hommikusöök ongi valminud.

Põhimõte ongi selles, et munade valmistamine on ülimalt kiire tegevus ning see annab sulle aega tegeleda tähtsamate asjadega – ükskõik, mis need ka ei oleks. Võime ka garanteerida, et munad annavad sulle tunduvalt rohkem energiat kui hommikuhelbed. Usu meid.

Sinu toidukord saab olema maitsev

Munad on rikkalikud ja kreemja maitsega. Hea asi on ka see, et võid neile veel teisi toidu- ja maitseaineid juurde lisada, muutes toidukorra veelgi maitsvamaks. Tükelda näiteks suvikõrvits, paar tomatit ja veidi seeni, lisa juustu ning sul on valminud uhke omlett. Lisaks võid mune süüa ka saiaga või ükskõik, missuguse muu lisandiga. Võimalused ja kasutegurid tervisele on lõputud!

Allikas: Foodprevent.com