Millised on näidustused maovähendusoperatsiooniks?

Eestis tehakse aastas umbes 650 maovähendusoperatsiooni. Näidustuse hindamisel on reeglina aluseks inimese kehamassiindeks: kui see on üle 40 kg/ m2, siis võib kaaluda operatsiooni. Samuti opereeritakse patsiente kehamassiindeksiga 30–40 kg/m2, kuid vaid siis, kui neil esineb mõni muu kaasnev haigus, mille kulg on seotud kehakaaluga ja mille korral on koos kaalulangusega oodata haiguse taandumist või leevendumist. Näiteks teist tüüpi suhkruhaigus kaob 60–70% tõenäosusega pärast maovähendusoperatsiooni.

Millised on võimalikud tüsistused?

100% püsivat tulemust ei võimalda rasvumise ravis ka kirurgia. Võrreldes muude rasvumise ravimeetoditega on kirurgiline ravi aga tõestatult efektiivsem ja kestvama tulemusega. Tüsistused ja kõrvaltoimed võivad olla väga erinevad. Surmajuhtumeid esineb, aga harva – umbes 1 patsient 1000 opereeritust sureb tüsistuste tõttu. Sagedasim probleem on rauapuudus ja sellest tulenev kehvveresus, mida tuleb ette ligikaudu veerandil naistest.

Kui oluline on psühholoogiline nõustamine enne ja pärast operatsiooni ning millises seisus on see Eestis?

Psühholoogiline nõustamine kasvatab rahulolu ravitulemusega, aga ei suurenda kaalulangust ega selle püsimise tõenäosust. Sellest hoolimata pean psühholoogilist nõustamist toitumisnõustamise kõrval väga oluliseks. Rasvunutel on keskmisest suurem risk meeleolu-, söömis- ja isiksusehäireteks ning nende vajadus psühholoogilise abi järele on suurem ka ilma lõikuseta. Eestis ei kuulu psühholoogi konsultatsioon rutiinsesse bariaatrilise patsiendi käsitlusse. Koostöös haigekassaga 2015. aastal valmiv ravijuhend annab tugeva soovituse psühholoogi kaasamiseks bariaatrilise patsiendi ravisse koos seda võimaldava rahastamisega. Mina usun, et aastaks 2017 on psühholoog kättesaadav kõikidele vajajatele.
Tahan rõhutada, et maovähendusoperatsioon on vahend, mitte lahendus. Oodatav ja püsiv kaalulangus saavutatakse eluviisi ja söömisharjumuste muutmise kaudu. Operatsioon hõlbustab nende muutuste juurdumist, kuid vähemalt niisama tähtsad on patsiendi soov ja motivatsioon.

Kui palju maksab maovähendusoperatsioon Eestis?

Tasulise maovähendusoperatsiooni hind Eestis on suurusjärgus 5000 eurot. Umbes 80% ehk 500 operatsiooni eest tasub haigekassa. Nahka korrigeerivate operatsioonide eest maksab haigekassa teatud tingimustel.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta septembrinumbris.

Jaga
Kommentaarid