Ajalooliselt on soovitatud oma sünnimärke jälgida ABCDE-reegli järgi. Tähele tuleb panna sünnimärgi:
A – asümmeetriat,
B – serva ebakorrapärasust,
C – värvi,
D – diameetrit,
E – kasvu ehk uudismoodustise suuruse, värvuse, servakontuuri muutust. See on tänapäeval eriti oluline varajase melanoomi avastamiseks.

Samuti on oluline kindlaks teha sünnimärgi konsistentsi muutus. See vajab arstlikku hindamist.

Sünnimärkide jälgimisel kehtib ka “inetu pardipoja” reegel – kui mõni nahamoodustis erineb teistest, on soovitatav seda kontrollida, kuna kõik melanoomid ei ole ühesugused.

Uue ja kiiresti kasvava nahamoodustise teke, “vana” nahakahjustuse muutus, mitteparanev haav või nahapinna marrastus on kõik alarmeerivad sümptomid.
Järjest on paranenud ka kaugemale arenenud melanoomide ravi võimalused. On leitud, et melanoom allub teiste kasvajatega võrreldes paremini uuenduslikule immuunravile.

Melanoomi staadiumid

0 – rakumuutusi on leitud ainult naha pindmises kihis. Üle 90% selles staadiumis avastatud melanoomidest on ravitavad eemaldamisega.
1 – melanoomirakud on endiselt vaid naha pindmises kihis. See jaguneb gruppideks 1A ja 1B, sõltuvalt melanoomi paksusest ja kasvu kiirusest.
2 – võrreldes esimese staadiumiga on melanoom paksem. Olenevalt paksusest, levihaardest ja haavandumisest jagatakse see staadium kolmeks.
3 – melanoom on levinud piirkondlikku lümfisüsteemi. Lümfisüsteem on osa meie immuunsüsteemist, mis aitab kudedest väljutada liigset vedelikku, puhastada keha jääkainetest ja kahjulikest bakteritest. Kolmas staadium jaguneb samuti kolmeks, sõltuvalt lümfisõlmede suurusest ja hulgast ning kasvaja paksusest.
4 – kasvajarakud on levinud algkoldest kaugemale lümfisõlmedesse, teistesse kehaosadesse ja organitesse. Seda nimetatakse metastaatiliseks melanoomiks.

Pikemat lugu melanoomist ja kahe naises kogemusest sellega seoses saad lugeda novembrikuu Anne & Stiil numbrist!