Mida tähendab enneaegne seemnepurse?
Seda on raske defineerida, aga kui ühe või teise paarilise jaoks toimub seemnepurse oodatust varem ning see häirib, saab seda kindlasti enneaegseks pidada. Mingil perioodil taaskorduva või pidevalt püsiva probleemi korral tuleks olla tähelepanelik ja perearsti poole pöörduda.

Millisest vanusest muutuvad eesnäärmeprobleemid eriti aktuaalseks?
Alates 50. eluaastast kasvab eesnäärmevähi oht, võib tekkida eesnäärme healoomuline suurenemine, mis põhjustab sagedast urineerimist. WCsse ajab häda pigem öisel ajal ja see mure ei teki üleöö, vaid süveneb ajapikku.
Selles vanuses mees peaks kord aastas kindlasti laskma perearstil määrata veres PSA (prostataspetsiifilise antigeeni), mis näitab põletiku olemasolu eesnäärmes. Naised peaksid märkama, kui mehel on tekkinud valulik urineerimine või seemnepurse. Eesnäärmehaiguse põhjustatud valu võib kanduda ka alakõhtu, alaselga, munanditesse. Naised võivad tähele panna, et kui mees on seni pissinud püsti, siis äkki hakkab ta seda istudes tegema.

Kes peaks eesnäärmele erilist tähelepanu pöörama?
Vanusest oli juba juttu. Lisaks peaksid eriti valvsad olema need, kelle suguvõsas on esinenud eesnäärmevähki või naisliinis rinnavähki, lastes end kontrollida juba alates 40. eluaastast. Kui mees on aga 30ndates ja tahab lihtsalt teada, kas kõik on korras, võib teha käsimüügis oleva PSA-kiirtesti. Kui see näitab normväärtusest suuremat tulemust, tuleks konsulteerida perearstiga.

Kas senisest harvem seks tähendab, et naine pole mehe jaoks enam atraktiivne?
Kui mees seksi vastu huvi kaotab, ei tarvitse küsimus olla partneris, vaid protsessis, mis mehele ebamugavust tekitab – kas või sellessamas valulikus seemnepurskes. Üheks põhjuseks võib olla prostatiit ehk eesnäärmepõletik. Kuid mehed ei taha sellest rääkida ja on pigem nõus seksist loobuma, tuues erinevaid põhjendusi.

Kui palju on eesnäärmeprobleemid pärilikud?
Kasvajatest ongi meestel suurim geneetiline risk eesnäärmevähi tekkeks, aga tähtsat rolli mängivad ka keskkond ja elustiil: kaalutõus ja suur kehamassiindeks on riskitegurid. Tähtis on tihe seksuaalelu, mis vähendab terviseprobleeme. Siin on mõeldud seksuaalsuhet ühe partneriga, sest aktiivne partnerite vahetus pigem kasvatab riske. Mõjuvad ka alkohol, suitsetamine, vähene liikumine ja muud ebatervislikud eluviisid.

Kas eesnäärme- ja potentsiprobleemide korral on abi ka näiteks ravimtaimedest?
Käsimüügist saab abi eesnäärme healoomulise suurenemise korral. Serenoapalmi ekstrakti tuleb efekti saamiseks tarvitada järjepidevalt. Abi võib otsida ka ravimtaimedest – näiteks põdrakanepil ja väikeseõielisel pajulillel usutakse olevat kasvaja- ja viljatusvastane toime. Eesnäärmehaiguste ennetamiseks soovitatakse võtta ka D- ja E-vitamiini.

Kas rattasõit on tervisele kahjulik?
On tehtud uuringuid, millest selgus, et enim mõjutab rattasõit viljakust – korduv hõõrdumine kahjustab närve ja artereid ning põhjustab viljatust. Muret peaksid tundma need, kes sõidavad rohkem kui 100 kilomeetrit nädalas.

Millise seksimurega apteegist kõige rohkem abi küsitakse?
Kõige enam küsitakse libesteid, mida ostavad pigem mehed. Tegelikult julgetakse üha rohkem nõu küsida, valehäbi on järjest vähem.

Lugu ilmus 2015. aasta novembrikuu Annes & Stiilis.