Veetasakaalu hoidmiseks tuleks Holstingu sõnul pidada silmas, et alkohol on oma olemuselt diureetikum ehk sel on kehast vett väljutav toime. Seetõttu tuleks alkoholi tarbides juba varakult mõelda selle peale, kuidas organismi veepuuduse eest kaitsta. “Keha jaoks on vesi äärmiselt vajalik komponent ja pole erilist vahet, kas tegemist on kraanivee või pudelisse villitud joogiveega, peamine, et see oleks puhas ja pakutud puhastest nõudest,” lausus Holsting.

Holsting selgitas, et inimene tunneb janu viivitusega, mistõttu tuleks juua vett ennetavalt. “Kui janu on käes, on veevajadus läinud nii suureks, et keha annab juba häiret. See, miks soovitatakse päeva jooksul vett lonkshaaval juua, ongi janutunde ennetamiseks,” selgitas ta. 

Alkoholi tarbides tuleks eelkõige juua kõrvale vett, aga kasulikud on ka teised vähese suhkruga veebaasil valmistatud joogid, mis aitavad suurendada vee kogust organismis. "Soovituslik on hoiduda magusatest jookidest, kuid naturaalne mahl on seejuures tervisele pigem kasulik," lausus ta. Holstingu sõnul sobib alkoholi kõrvale hästi näiteks mineraalvesi või ka lihtsalt kergelt soolane vesi, et taastada elektrolüütide ehk vees lahustunud mineraalainete taset.

Vajadusele juua alkoholi kõrvale vett juhib tähelepanu ka Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu kampaania “Kui võtad, võta vett vahele!”. Holsting ütles, et vee joomine alkoholi kõrvale on üks võimalik abinõu mõistlikuma alkoholitarbimise poole. “Kindlasti on see üheks võimaluseks, kuidas juhtida tähelepanu ja pidurdada suuremat tarbimist,” nentis ta.

Kuigi teadlikuma alkoholitarbimise kohta liigub Holstingu sõnul palju infot, mis jõuab ka erinevate eagruppideni, on peamiseks raskuseks selle teadmise jõudmine käitumisse. “Siin tulevad esile samasugused probleemid nagu ka toitumise puhul: me anname paljuski voli oma emotsioonidele ehk me ei teadvusta, miks me nii käitume,” lausus Holsting.

Ületarbimisest hoidumiseks soovitab Holsting lisaks veejoomisele pidada kinni soovituslikest alkoholiühikutest. Soovituslike normide järgi on üks ühik 10 g absoluutset alkoholi ehk 20–25 g viina, 300 ml õlut või 100 ml veini. Naistele on lubatud kaks ja meestele kolm ühikut päevas, seejuures on kolm päeva nädalas soovituslik jätta alkoholivabaks.“ Alkoholi mõju on aga vägagi individuaalne, seda mõjutab sugu, vanus, geneetika ja võimalikud terviseprobleemid, seega peab iga inimene hindama oma seisundit kindlasti ka ise,” rõhutas Holsting.  

Jaga
Kommentaarid