Alates 2015.aastast on turul kaht tüüpi vedelikuga täidetud õhupalli süsteemi: ReShape Integrated Dual Balloon System ja Orbera Intragastic Balloon System. Need õhupallid sisestatakse kõhtu läbi minimaalselt invasiivse endoskoopiluse protseduuri ja kui pall on paigas, täidetakse see soolalahusega.

Õhupallid on loodud püsimaks paigal mitu kuud, samal ajal kui patsiendid käivad toitumis- ja treeningalastel ning tervisliku eluviisiga seotud koolitustel. Mõlema süsteemi puhul läbi viidud kliinilised testid näitasid, et patsiendid kaotasid pärast protseduuri läbimist enam kui kaks korda rohkem kaalu kui vaid dieedi ja trenniga.

2017.aasta augustis avaldas FDA aga selle protseduuriga seoses hoiatuse, kuna selleks ajaks oli mõlema süsteemiga seostatud juba seitset surmajuhtumit. Sel ajal ei saanud FDA küll kindlalt väita, et just õhupalli süsteemid need surmad põhjustasid, kuid nad pidasid seda väga tõenäoliseks.

Juunikuu alguses andis FDA teada, et protseduuriga on seotud lisaks veel viis surmajuhtumit. Mitmed neist olid seotud kõhuseina vigastustega, mis tekkisid pärast õhupalli paigaldamist. Lisaks surmajuhtumitele on protseduuriga seoses teada antud ka mitmetest komplikatsioonidest nagu näiteks pankrease põletik ning õhupalli täitumine lisavedelikuga ja paisumine.

FDA kinnitas eelmisel kuul ka sildistamise muudatuse, mis annab patsientidele teada just sellistest konkreetsetest ohtudest. Lisaks soovitatakse arstidel tungivalt jälgida intragastriliste balloonidega patsiente, et võimalikele komplikatsioonidele varakult jälile jõuda. Tervishoiuteenuste pakkujad peaksid patsientidega arutama ka võimalikke sümptomeid, mis võivad olla märgid tõsistest probleemidest ning andma neile konkreetsed juhised, mida nende tekkides ette võtta.

FDA pole aga täielikult ära keelanud Orbera ja ReShape õhupallide süsteemide kasutamise. „Kuigi need vahendid on võimalikuks abiks patsientidele, kellel on probleeme tugeva ülekaaluga, peaksid patsiendid esmajoones siiski oma arstiga arutama, missugune raviviis on parim just neile,“ sõnab William Maisel FDAst.

Aurora Pryor New Yorgi Stony Brooki ülikooli tervisekeskusest ravib patsiente nii Orbera kui ReShape õhupallidega, lisaks teistele ülekaalu ravivatele protseduuridele. Tema sõnul peaksid nii arstid kui patsiendid FDA hoiatustesse tõsiselt suhtuma, kuigi üldiselt jääb selle ülekaalu vähendava meetodi komplikatsioonide arv madalaks.

„Loomulikult tekitab iga patsiendi surm muresid ja kahtlusi, kuid peame samal ajal silmas pidama ka nende inimeste suurt arvu, kes neid õhupalle edukalt kasutavad ja vaatama selles teemas suurt pilti,“ ütleb Dr Pryor. Tema sõnul on üle kogu maailma kasutatud just selliseid õhupalle enam kui sadu tuhandeid, võrreldes kaheteistkümne raporteeritud surmajuhtumiga. Oma avaldustes sõnasid nii Orbera kui ReShape tootjad vastavalt, et nendega seotud suremus on madalam kui 0,01 % ja 0,06 %.

„Kindlasti ei saa väita, et tegemist on täielikult turvalise operatsiooniga – loomulikult on sellega seotud teatud riskid. Ausa nõusoleku protsessi kohaselt peab kõikvõimalikud ohud ja riskid patsientidega läbi arutama,“ ütleb Dr Pryor. „Usun aga, et kui inimene on nendest komplikatsioonidest teadlik ning kui nad jälgivad oma enesetunnet, valutaset ja teisi sümptomeid, siis saab võimalikud probleemid juba varakult lahendada.“

Vedelikuga täidetud õhupallid on ühed mitmest võimalusest, mida pakutakse patsientidele, kes otsivad ülekaalule kirurgilist ravi. Patsientidel, kes sobivad traditsiooniliste kaalukaotusoperatsioonide kriteeriumitesse on tavaliselt kehamassiindeks 40 või kõrgem või 35 koos teiste terviseprobleemidega. Lisaks võivad nad kaaluda ka maovähendusoperatsioone või gastrektoomiat.

Täpselt nagu igasuguseid teised operatsioonid tulevad ka need koos riskidega. Enamasti hinnatakse selliseid protseduure aga ohututeks. 2012.aastal avaldatud uuringust selgus, et nii suremuse kui ka komplikatsioonide tase nii maovähendusoperatsioonide kui gastrektoomia puhul on üldiselt madalam kui näiteks sapipõie või puusaliigese asendusoperatsiooni puhul. Uuringute kohaselt on ülekaaluga seotud operatsioonide puhul sellele järgneva 30 päeva jooksul suremuse tase umbes 0,13 %.

„Kui inimesed vastavad operatsiooniks ette nähtud parameetritele, soovitaksin neil kindlasti kaaluda erinevaid maovähendusoperatsioone, kuna neid on kõige rohkem teaduslikult uuritud ning on selge, et neil on kaalu kaotusele otsene positiivne mõju,“ ütleb Dr Pryor. „Kui inimese kehamassiindeks on madalam või nad ei ole sellest huvitatud või nad ei sobi selleks mõnel muul põhjusel, siis tulevad arutlusse alternatiivid, nagu õhupallid.“

Kõige uuemat õhupalli protseduuri, nimega Obalon, neelatakse alla, mitte ei sisestada endoskoopiliselt. Seejärel täidetakse see gaasi mitte vedelikuga. Hetkel ei ole FDA teadlik ühestki surmast või tõsisest komplikatsioonist, mis selle uue seadmega seotud oleks.

Allikas: Health.com