Katt
Hambakatt on toidujääkide ladestus hamba pinnal. Katt on sageli tugevalt hammaste pinnale kinnitunud ja koguneb rohkem hambavahedesse, mälumispindade vagudesse ja igemeservadesse. Katuga kaetud hambapind on tuhm, kollakas ja kare, mis soodustab suus leiduvate bakterite paljunemist ning hambahaiguste arenemist. Pikema aja jooksul hambakatt mineraliseerub, moodustades hambakivi. Katu tekkimist aitavad ära hoida regulaarne hammaste harjamine, hambaniidi ja hambatikkude kasutamine.

Hambakivi
Hambakivi on mineraliseerunud (kivistunud, kõva) hambakatt. Hambakatt võib toidu- ja tubakapigmentide toimel suhteliselt lihtsalt värvuda, omandades kollakas-pruuni kuni mustja värvuse. Üksikutel juhtudel võib hambakivi plaadina hammaste mälumispinda katta. Hamba vabal pinnal on hambakivi kergesti märgatav ning hõlpsalt instrumentide abil eemaldatav. Seevastu igeme alla juure pinnale ladestunud hambakivi on reeglina tihe, tume ning raskesti eemaldatav.


Email

Email e. vaap on hambapinda kattev väga tugev ainekiht. See on kõige kõvem ollus organismis. Emailis pole rakke. Ta koosneb tihedalt asetsevatest apatiidikristallidest. Apatiit on mineraal, mis sisaldab kaltsiumi, fosforit ja fluori.

Kaaries
Kaaries on hamba kõvakudede, emaili, hambaluu ja juuretsemendi kroonilise kuluga haigus, mille tagajärjel tekib hambasse defekt. Protsess on pöördumatu - hambakude ei taastu iseenesest. Küll aga on võimalik karioosse protsessi algstaadiumis kaariese kulgu pidurdada ja emaili remineraliseerida, vältimaks defekti väljakujunemist. Karioossete defektide liigid on algav kaaries, emailikaaries, dentiinikaaries ja sügav hambaluukaaries.

Allikas: Hambaarst.ee