Hea uudis on aga see: hambaarst ei sunni sind kohvi joomist täielikult minevikku jätma. Paljud hambaarstid tarbivad seda imejooki ka ise. Kui sa praktiseerid põhjalikku suuhügieeni, ei peaks hammastele tekkivad plekid probleemiks olema. Loe edasi ja saa teada kohviarmastajatest hambaarstide parimaid nippe, kuidas nautida kohvi ilma säravvalget naeratust rikkumata.

Pese hambaid kaks korda päevas

Kui asi puudutab hammastele tekkivate kohviplekkide ennetamist, siis juba hammaste regulaarne pesemine tuleb suureks abiks. Dr Messina soovitab kindlasti hambaid kaks korda päevas pesta, nii hommikul kui ka õhtul. Kui jood hommikuti kohvi ja suudad hammaste pesemisega veidi oodata ning seda alles pärast tassitäie kohvi ära joomist teha, on see veelgi parem. Ära unusta ka vähemalt üks kord päevas hambaniiti kasutada, et eemaldada hambakatt – peamine hammastele plekke tekitav süüdlane.

Joo pärast kohvi joomist koheselt vett

Hambaharja järel on järgmine parim asi suur klaasitäis vett. „Kui sul ei ole koheselt võimalik hambaid pesta, siis aitab ka veega suu loputamine või lihtsalt vee joomine, kuna sellega eemaldad hammaste pinnale jäänud ained,“ soovitab Dr Messina. Mida tihedamini vett jood, seda vähem on sinu hambad kohvi ja selles sisalduvate parkainetega kokkupuutes.

Joo kohvi väikeste lonksudena

Dr Alice Boghosian, Chicagos asuva Illinois ülikooli hambaarstiteaduskonna kliiniline instruktor hoiab oma hambaid kohviplekkide vabana, tehes kindlaks, et kohv ei ole tema suus liiga pikka aega ega korraga liiga suures koguses. See aitab vältida kohvis sisalduvate määrivate koostisosade liiga pikaajalist kokkupuudet hammastega, kuna selle tagajärjeks on plekid ja hambakatt.

Kasuta kõrt

Dr Boghosian soovitab juues igal võimalusel kasutada kõrt. Kuigi just tagumised hambad võivad kõige kiiremini plekkide ohvriks langeda, aitab kõrs viia vedeliku mööda vaid esihammastest, mis on rääkides ja naeratades enam silmnähtavad. „Kõrs aitab kohvil otse kurku voolata, selle asemel, et see suus ringi tiirleks,“ lisab ekspert.

Unusta suhkur

Tervislik toitumine on üks parimaid asju, mida oma hammaste ja igemete eest hoolitsedes teha saad, toonitab Dr Messina. Naudi kõike mõõdukalt, kuid kui muretsed, et sinu hommikune kohvi joomine muudab hambad plekiliseks, siis üheks kasulikuks sammuks on sellele mitte suhkru lisamine. Suhkur kipub tugevalt hammastele kinnituma, mille tagajärjeks on plekid ja hammaste lagunemine, kui seda ei eemaldata hamba pinnalt kiirelt.

Allikas: Popsugar