Kas teadsid, et hiinlaste seas on olnud väga populaarne oma kulmud täielikult ära kitkuda ja seejärel need kunstlikult taas tagasi joonistada? Uued kulmud muutusid ühel hetkel vägagi veidraks – täiuslikult ümmargused või ebaloomulikult sirged. Selliseid kunstiteoseid kutsuti näiteks kaugeteks mägedeks, paju lehtedeks ja koiliblika tundlateks.

Naerutätoveeringud (ainud)

Müstilised ainud elasid Jaapani saartel ja osaliselt ka Venemaal. Selle põlisrahva hulka kuuluvad naised olid tuntud selle poolest, et tegid oma näole justkui jokkeri-stiilis naeratusega tätoveeringud. Ainud uskusid, et just see „kaunistus“ aitab neil kiiremini abielluda ning isegi teispoolsuses rahu leida. Tätoveeringu saamise protsess koosnes mitmest sammust ning seda alustati juba siis, kui tüdrukud olid 7-aastased.

Pikendatud koljud

Huvitava fakti kohaselt olid kunstlikult pikendatud pead populaarsed mitmete omavahel mitte seotud rahvaste seas nagu hunnid, itaallased, sarmaadid ja maiad ning lisaks mõned Aafrika põlisrahvad. 20. sajandil oli see populaarne ka Saksamaal. Selleks, et lapse kolju kuju muuta, pidid vanemad imikule pea ümber sideme panema või asetama lapse magama spetsiaalsesse voodisse, mis pead magamise ajal “vormis”.

Mustad hambad (iidne Jaapan)

Ohaguro on Jaapani traditsioon, mille kohaselt värvitakse hambad mustaks. See oli populaarne kuni 19. sajandi lõpuni. Tänapäeval näeb musti hambaid vaid teatrites. Siiski, sel ajal ei olnud musta värvi naeratus lihtsalt dekoratiivne – see kaitses hambaid ju andis kehale rauda. Värv koosneski raunast ja Sumahhi viljadest, mis olid segatud äädikhappega.

Kitkutud ripsmed (keskaegne Euroopa)

Karvad ei olnud sel ajal Euroopas populaarsed. Inimesed raseerisid oma laupasid ja eemaldasid karvad kulmudelt ning ka ripsmed. Tõenäoliselt oli see traditsioon levinud D-vitamiini vaeguse tõttu, mis põhjustas karvade väljalangemist.

Ülipikad küüned (iidne Hiina)

Hiinas olid moes ebaloomulikult pikad küüned. Need sümboliseerisid rikkust, aga samas ekspertide sõnul ka lõbusaks peetud laiskust. See on loogiline, sest kuidas niivõrd pikkade küüntega üldse midagi teha? Inimesed arvasid, et tänu pikkadele küüntele on lihtsam ka jumalate ning muude kõrgemate jõududega suhelda. Hiinlased lõid küüntele ka spetsiaalsed kuldsed „mütsikesed“, mis olid kaunistatud juveelidega.

Näotätoveeringud (maoorid)

Maoorid on Uus-Meremaa põlisrahvas, kes on kuulsad oma tätoveeringulembuse poolest. Mehed ei katnud erinevate mustritega mitte vaid oma nägusid vaid kogu keha. Naised katsid kehakaunistustega lõua, kaela ülaosa ja huuled. Tätoveeringute loomiseks kasutati spetsiaalseid peitleid, mitte tänapäeval tuntud nõelu. Võib vaid ette kujutada, kui „meeldiv“ see protsess oli...

Suured meeste sääremarjad (Euroopa)

Keskajal ja 18.sajandil peitsid naised oma jalad pikkade seelikute alla, kuid mehed soovisid sääremarju näidata, kandes nende esile toomiseks sukki. Need, kelle sääremarjad olid loomulikult vähem silmapaistvad, toppisid sukkade sisse „kunstlikud sääremarjad“.

Paganlikud tätoveeringud (Balkanimaad)

Ära üllatu, kui Balkanimaades tätoveeringutega vanaemasid näed. Bosnia, Horvaatia ja Albaania naised kaunistasid kunagi oma käsi erinevate päikesesümbolitega. Need olid populaarseimad just paganausu levimise aegadel ja need kandsid amulettide rolli. Selliseid tätoveeringuid tehti vaid kevadisel ja sügisesel pööripäeval. Lisaboonuseks oli see, et türklased ei röövinud tätoveeritud naisi oma haaremitesse, nagu sel ajal levinud oli.

Uhked ninarõngad (India)

Ninakaunistused on ka tänapäeval Indias väga populaarsed. Paljud inimesed ei piirdunud ka vaid ühe kehasse kunstlikult tekitatud auguga. Tavaliselt asetati ninasse tehtud auku kett, mis ühendas selle kõrvarõngaauguga. Reeglina tehti sääraseid augustamisi pärast pulmi. Veel enam, Ayurveda holistilise meditsiini kohaselt usuti, et vasakpoolsesse ninasõõrmesse tehtud auk muudab sünnitust lihtsamaks ja toetab üldiselt seksuaaltervist.

Meeste iludusvõistlused (wodaabe hõim, Nigeeria)

Wodaabe hõimus on kõik meie mõistes traditsiooniline vastupidine. Mehed esindavad nende pärismaalaste hulgas ilu ning atraktiivsust. Gerewoli rituaali ehk meeste iludusvõistluse ajal on naistel võimalus valida oma tulevased abikaasad. Mehed värvivad oma silmad ja huuled mustaks, et rõhutada valgeid silmamunasid ja hambaid, kannavad silmapaistvaid mütse ning värvivad oma nägusid. Sellegipoolest ei jää naised meestele väga palju alla, kuna just selle hõimu naisliikmeid peetakse Aafrika kõige ilusamateks.

Ülipikad juuksed (Hiina)

Hiina Huangluo külas elab naisi, kellel on uskumatult pikad juuksed. Nende juukseid lõigatakse vaid korra, piduliku riituse ajal siis, kui nad on 16-aastased. Iidsetel aegadel levis ka uskumus, et kui mees nägi naist lahtiste juustega, oli ta kohustatud temaga abielluma. See reegel aga enam ei kehti ja tänapäeval võivad sealsed naised oma juukseid kõigile näidata, nii lahtiselt kui kinniselt.

Ninatunnelid (apatani naised)

Kõik eelpool mainitud ilu- ja moevalikud tehti puhtalt selleks, et esitleda ilu. See aga ei puuduta Apatani naisi, kes elavad Indias. Nimelt oli nende rahvus kunagi väljasuremisohus. Teiste hõimude meesliikmed röövisid apatani naisi tihti, kuna neid peeti kõige ilusamateks. Seega otsustasid apatani inimesed, et sisestavad naiste ninadesse spetsiaalsed plaadid ja katavad nende näod tätoveeringutega, et seeläbi nende loomulikku ilu rikkuda. Tundub, et plaan töötas, kuna hõim on olemas tänaseni!

Allikas: Bright Side