Sama toitu, mida iga päev sööd, väiksemal taldrikul serveerides võib kõhu täis saada ja manustada 22% vähem kaloreid. Kuidas nii? Tegemist on optilise illusiooniga. Kaloreid loeb aju, mitte magu. Suurel taldrikul toidu ümber olev tühi ruum sunnib aju mõtlema, et toitu on vähe. Palju toitu väikesel taldrikul aga mõjub vastupidiselt – seda on nii palju, et taldrikul polegi enam ruumi.

2. Vaheta valge taldrik sinise vastu.

Veelgi parem on, kui vahetad suure valge taldriku väikese ja sinise vastu. Uuringud näitavad, et sinine värv on väheahvatlev ning mõjub söögiisule pärssivalt. Kuid ainult sel juhul, kui sa sinist toitu ei söö. Sest on kindlaks tehtud, et kui taldrik ja toit on ühte värvi, kalduvad inimesed rohkem sööma...

3. Näri korralikult.

Aeglaselt söömine on ilmselt kõige lihtsam viis kaalu langetada ning sellel on ka muid tõsiselt häid külgi. Ajul võtab 20 minutit aega, enne kui ta aru saab, et kõht on täis. Seega pead sa talle sellise võimaluse andma aeglaselt süües. On tõestatud, et inimesed, kes närivad iga ampsu läbi 40 korda, sõid 12% vähem rasva kui need, kes mälusid suutäit vaid 15 korda. Kui 40 esialgu liiga palju näib, alusta 20 närimiskorrast ja suurenda seda vähehaaval.

4. Tee väike jalutuskäik.

Kerge füüsiline koorumus pärast sööki suurendab nende retseptorite aktiivsust, mis transpordivad kehas glükoosi ning lihased omandavad söödud glükoosikoguse paremini. Selle tulemusel ei teki organismis kiire veresuhkru taseme tõusuga kaasnevat „energiaplahvatust“, mis inimese näljaseks muudab.

5. Mis on mis?

Rasva on head (pruun) ja halba (valge). Pruun rasv põletab energiat ehk kaloreid selleks, et kehal soe oleks. Seega saad pruuni rasva aktiveerimiseks kasutada madalat temperatuuri, võttes jahedat dušši või juues jäävett. Kuna suur osa inimese keharasvast paikneb kaela, rinna ja seljal ülaosas, on kasu ka nende piirkondade „töötlemisest“ jääkuubikute või jääkülma veega.

6. Tee pilte.

Palju on räägitud söögipäeviku pidamise efektiivsusest. Hiljutine uuring tõestab aga, et kõige selle ülespildistamine, mida päeva jooksul sööd, on mõjusam, kui lihtsalt söödud toiduainete ja koguste kirjapanemine. Toidu pildistamiseks on saadaval isegi tasuta äpp – YouFood.

7. Mis silmist, see meelest.

Kui esimene asi, mida sa kapisahtlit avades näed, on küpsisekarp, siis ei suuda sa neid söömata jätta. Seega – pane ebatervislikud näksid silma alt ära, kas sahtlisügavusse või külmkappi. Sama asi toimib ka toidu serveerimisel. Täida taldrik köögis, jäta ülejäänud toit sinna ja mine sööma teise tuppa, kus pole muud toitu laual. Sama nõksu kasuta ka restoranis, kus kaldutakse liiga suuri portsjoneid pakkuma. Palu juba toitu tellides kelneril pool portsu kaasavõtmiseks karpi pakkida.

8. Lisa elule vürtsi!

Sutsuke cayenne’i pipart toidus aktiviseerib ainevahetust enam kui 25% võrra kolme tunni jooksul pärast sööki. Uuringute kohaselt leevendab kapsaitsiin, mis vürtsikad toidud „tuliseks“ muudab, ka näljatunnet ning isu magusate ja rasvaste toitude järele.

9. Näri suhkruvaba nätsu.

See mõjub toidukordade vahel lühiajalise isupärssijana. On tõestatud, et vähemalt 45 minutit närimiskummi närimist vähendab näljatunnet ja isu, eriti magusate toitude järele. Näksimissoov väheneb ka oluliselt.

10. Joo vett.

Kindlasti tead, et inimese kehal on kalduvus nälja- ja janutunne segamini ajada. Ära lase sel juhtuda! Joo päeva jooksul rohkelt vett, eriti enne söögikordi. Suure klaasi vee joomine enne sööki aitab enam kaalu langetada kui kalorite lugemine, ütlevad teadlased. Tee joogipause ka söögi ajal, et vältida liiga kiiresti söömist.

11. Muuda treening efektiivsemaks.

Kuidas seda teha? Esmalt valmista ette playlist, milles sisalduvate muusikapalade rütm on enam kui 180 lööki minutis, või veelgi parem – liiguta oma keha kiiremini. Teiseks – joo enne trenni tass kohvi. See mõjub hästi vastupidavusele, kuna kofeiin aeglustab glükogeeni (keha kasutab seda treenides kütusena) lagundamist ning hakkab selle asemel esmajärjekorras lõhustama rasva.

12. Jaga oma eesmärke.

Kui sa tõesti tahad kursil püsida, tutvusta oma eesmärke kellelegi. Uuringud näitavad, et sotsiaalmeediakanalite kasutajad langetavad kaalu efektiivsemalt. Lisaks Facebookile ja Twitterile võid kasutada ka nutiseadmetele mõeldud äppe, saadaval on ka hulgaliselt tasuta versioone.

13. Usu, et suudad unistused täita.

On tõestatud, et eesmärki aitab saavutada selle visualiseerimine. Kujutle, kui hea sa liibuvates teksades välja näed, kui oled soovitud kilod kaotanud. Pole üldse paha motivaator, eks! Unista, usu ja saavuta. Sa suudad.

Allikas: Byrdie