Kui 50% sinu kaunitest kiharatest on muutunud juba enne 40. eluaastat halliks, mine arsti juurde ja uuri ega sul diabeeti pole.

2. Karedad kohad nahal

Koorikuga kaetud laigukesed või healoomulised pruunikad “käsnad” pole tavaliselt põhjus muretsemiseks. Päikese tekitatud keratoosid on aga märk päikesekahjustusest hoiatades sind nahavähi tekke eest. Mine nahaarsti juurde!

3. Lühikesed kulmud

Karvakesed sinu kulmude välimistel nurkadel hakkavad välja langema? See võib olla märk kilpnäärme alatalitlusest. Kui ka sinu juuksed hakkavad hõrenema, tasuks küsida nõu perearstilt.

4. Silmalaug langeb silmale

Lase seda arstil kontrollida, sest tegemist võib olla rohkema kui vananemise või päriliku välimusega. Kui silmalaug langeb nii palju, et sinu nägemine on häiritud, tasuks midagi ette võtta.

5. Mitte nii valged silmavalged

See on enamasti märk väsimusest, pikale läinud peost või ongi sinu silmade eripära, aga ole ettevaatlik, kui silmavalged on muutunud kollakaks. See võib olla märk Gilberti sündroomist ehk võimalikust maksahaigusest. Roosaka värvitooni puhul aga lase end klamüüdia suhtes testida.

6. Tugev joon kõrvanibul

Ameerikas läbi viidud uuring leidis, et diagonaalis sinu kõrvanibu läbiv joon võib viidata südamehaiguste riskile ning kui joon läbib mõlemat kõrvanibu, on risk 77% suurem. Teooria järgi viitab joon vähesele elastsusele, mis mõjutab artereid. Aga tegemist võib olla ka lihtsalt vananemisega.

7. Punetav nägu

Punased põsed ja nina mõjutavad eriliselt naisi vanuses 30 kuni 55. Põhjuseks võivad olla ka stress, liigne päike või vürtsikad toidud. Tegemist võib olla ka nahahaigusega nimega rosaatsea. Kahtluse puhul mine arstile ja küsi abi!

8. Katkised huuled

Haavad sinu huulenurkades võivad viidata B-vitamiini või tsingi puudusele. Pikemalt kestnud probleemi puhul võiks kahtlustada ka seenhaigust.

9. Paistes kael

Kui su lümfisõlmed üleöö üles paistetavad, paned seda kindlasti tähele, aga veel salakavalam võib olla paistetus sinu kaela eesmisel küljel. Tegemist võib olla hüpertüreoosiga, mis on harilik naistel vanuses 20 kuni 50, eriti kui kaotad samal ajal ka kilosid.

10. Su nahk muutub iseenesest tumedaks

Kui su nahk “päevitub” iseenesest, on aeg pöörduda arsti poole. Harvemal juhul on tegemist Addisoni tõvega (neerupealsete koore puudulikkus), mille puhul kaasneb ka väsimus, haigused ja erinevad valud. Kui sul peakski see tõbi olema, on heaks uudiseks, et tegemist on ravitava haigusega.

11. Suured rinnad

Kui sul on loomulikult suured rinnad, püüa oma alakeha heas vormis hoida. D-korv või veelgi suuremad rinnad võivad soodustada diabeeti, aga peenike piht aitab su tervist hoida.

12. Kananahk

Kananahk, mis ei lähe ära, on tüüpiline (eriti kätel), aga kui see sind häirima hakkab, kasuta seebivaba kehapuhastusvahendit ja piisavalt niisutavat kreemi. Kui sul tekib aga tugevam lööve, palu nahaarstil endale sobiv ravi määrata.

13. “Sangad”

Tekib kiusatus kõht lihtsalt sisse tõmmata, aga kas teadsid, et “sangad” võivad tõsta dementsuse, diabeedi ja südamehaiguste riski.

14. Punetavad peopesad

See võib olla varane maksahaiguse sümptom. Tõenäoliselt tunned sa end ka halvasti ja väsinult. Tark oleks küsida koheselt perearstilt abi!

15. Pikk sõrmusesõrm

Kui su sõrmusesõrm on pikem kui nimetissõrm, tundub, et su kehas on korralikus koguses testosterooni! See võib muuta inimest ambitsioonikamaks ja tõsta ta seksuaaliha, aga samas ka soodustada põlveliigesepõletiku teket. Piisaval hulgal jalatõsteid aitavad muuta su põlved tugevamaks!

16. Inetud küüned

Horisontaalne joon üle sinu küüne võib viidata kunagisele haigusele või halvale toitumisele (või oled hoopis küünt vigastanud?), aga kui need jooned tekivad pidevalt uuesti, pead oma tervise eest paremini hoolt kandma. Lusikakujulised küüned, mis kaadruvad väljapoole, võivad viidata aneemiale. Tuhmi väljanägemisega küüned, mis on otstest pruunikaspunased, võivad vihjata, et su neerudel on midagi viga.

17. Külmad jalad

Ebareaalselt külmad jalad ja käed võivad olla seotud Raynaudi sündroomiga, mille puhul ei jõua sinu sõrmedesse ja varvastesse piisaval hulgal verd. Ära looda ainult soojadele sokkidele ja kinnastele, vaid küsi nõu oma perearstilt.

Allikas: Marie Claire