1. Sinu treening on muutunud rutiinseks

On suurepärane, et 12 harjutusekordust, mis sind trennis varem täiesti läbi võtsid, pole enam nii piinavad ning tunduvad isegi täiesti tehtavad. Kuid olles end selle puhul õnnitlenud, peaksid edasi liikuma – kui keha ja vaim tegutsevad autopiloodil, tekibki seisak.

Pead nende jaoks pisukese segaduse tekitama – harjutused peavad olema ebamugavad, siis pakuvad need kehale pinget ja väljakutseid ning seisakust saabki progress. Muuda korduste tempot ja arvu, tee harjutust kolm korda ühtemoodi ja seejärel kolm pisut teismoodi, lühenda puhkeperioode. Tulemused ilmutavad end peagi.

2. Sa treenid mugavustsoonis

Südame-veresoonkonna lihased, nii nagu kõik teisedki kehalihased, vajavad treenimist kolmes faasis – tasakaal, vastupidavus ja jõud.

Enamus meist treenib tasakaalufaasis, kuna see on mugav ja mõõdukas ning sobib väga hästi taastumispäevadeks.

Kui sa aga tahad platoost läbi murda, pead asuma treenima vastupidavust (intervalltreening) ja jõudu (südamelöögisagedus 90-96% sinu maksimumist). Treeni nii, et hingeldad ja tunned end juba pisut ebamugavalt.

3. Su keha on dieediga harjunud

Keha vajab mitmekesist toitu. Iga päev aina ühe ja sama söömine ei pruugi enam soovitud tulemust anda. Paku endale igavuse peletamiseks vaheldust ning hakka üles kirjutama või pildistama, mida sa sööd. Talleta kirjasõnas või fotodel kõik, mida suhu paned.

See annab sulle võimaluse märgata, milline toit tekitab kõhupuhitust, milline vedelikupeetust ja milline lisab kaalu. Märkad oma toitumises teatavaid mustreid ning saad aru, millal ja kus sa vigu teed. Paljud inimesed saavad näiteks alles toidupäevikut pidades aru, kui sageli nad söövad, kui palju kaloreid nad toiduga manustavad ning kui palju tarbivad suhkrut, ebatervislikke rasvu ja soola.

Kehakaalu langetamisel on abiks ka vee joomine (kuni 3 liitrit päevas), juurviljade ja täisteratoodete söömine. Ära tarbi rafineeritud toiduained nagu pasta ja leib-sai ning jahutooted, mahlad, suure suhkrusisaldusega tooted. Söö julgelt täisteratooteid, puuvilju, pähkleid, seemneid, kõike rohelist ja köögivilju. Väljas käi söömas nii vähe kui võimalik.