Alustame algusest: peamine on see, et sööksid täisväärtuslikke ja naturaalseid saadusi (vabandust, saiakesed ja kartulikrõpsud nende alla ei kuulu). Meie kehad on aastate jooksul arenenud nii, et suudame kõige paremini omastada toitu, mis on pärit meie ümber olevast naturaalsest maailmast.

„Kõige lihtsamini võiks öelda, et holistiline toitumine on iseenda parandamine täisväärtusliku toiduga,“ sõnab Kristin Wartman, sertifitseeritud holistilise toitumise õpetaja. Selles peitub aga midagi veelgi enamat. Idee on laienenud nii, et sisaldab uudset eluviisi, ühendades iidsed tarkused moodsate teadmistega. See mõjutab meid spirituaalselt, vaimselt ja füüsiliselt. Loe edasi ja saa teada holistilise toitumise kasutegurid. On aeg katsetada, kuidas mõned väikesed muutused suudavad meie üldisele tervisele suurt mõju avaldada.

Sa saad endale spetsiaalse toitumiskava
Selle asemel, et eksperdid läheneksid sinu tervisele üks-suurus-sobib-kõigile soovitustega, saad töötada holistilise toitumisspetsialistiga, kes aitab luua üldise plaani, mis sobib sinu eelistuste ja elustiiliga (ka allergiatega). Lisaks, sa ei lähe koju vaid soovitustega. Nõu ja abi on sinuga algusest lõpuni. „Mõtle temast kui toidutreenerist personaaltreeneri asemel – sinu isiklik toitumisnõustaja, kes sind ka veidi tagant ergutab,“ ütleb Joy McCarthy, sertifitseeritud holistiline toitumisspetsialist, Joyous Health veebilehe asutaja ja raamatu „Joyous Detox“ autor.

See suurendab sinu energiat ja keskendumisvõimet
Paljud inimesed on tõdenud, et täisväärtuslik ja teadlik toitumine muudab kehad võimekamaks ja annab rohkem energiat. Kuid miks meie kehad niinimetatud „puhast“ söömist ihkavad? „Kui tarbid toite, mis ei ole muudetud ega töödeldud mitte mingisugusel viisil, siis meie kehad tegelikult teavad, kuidas neid lõhustada ja just maksimaalseks energiaks kasutada,“ teab Wartman.

Sinu meel muutub rahulikumaks
Kuigi on oluline hoida oma keha tervislikuna, on ka vaimse ja spirituaalse rahulolu leidmine tähtis, eriti, kui asi puudutab kõiki stressiallikaid, millega igapäevases elus kokku puutume. „Väga paljud kehalised vaevused on seotud emotsionaalsete stressoritega nagu viha ja muretsemine. Kui parandad oma toitumist, parandad ka oma tuju,“ ütleb Austraalias naturopaatiat praktiseeriv Mandy Nott. „See omakorda aitab inimestel toime tulla ja isegi ületada probleeme, mis nende teele tulevad, muutes neid õnnelikumaks,“ kinnitab ta.

Haiguste ennetamine on käeulatuses
Kas teadsid, et keskmiselt 80 % II tüübi diabeedi juhtumitest võib ennetada sellega, kui kohandad oma toitumis- ja treenimisharjumusi? Kui vajad rohkem tõestust, et tervislik toitumine suudab haigusi ennetada, siis vaata neid, kes järgivad Vahemere dieeti (peamiselt taimne toit väikese koguse punase lihaga). Selline toitaineterikas toitumiskava võib ennetada ka korduvat südameatakki kuni 70 %. „Keha immuunsussüsteem ja võime end ise parandada on seotud toitainetega. Kui täiustad seda, mida sa sööd, ergutad organismi loomulikku paranemisvõimet ning ennetad ka erinevate tervisehädade tekkimist,“ ütleb Nott.

See pole lihtsalt toitumiskava. See on elustiil
Holistiline toit on palju rohkem kui lihtsalt dieet – see on eluviis. Ükskõik, kes on läinud „dieedile“ teab, et selline lähenemine töötab vaid ajutiselt ning seejärel hakkab see sind lihtsalt piirama. Jah, ükski dieet pole pikaajaline lahendus. „Holistiline toitumisspetsialist õpetab sulle holistilist tervisemudelit, andes mitte ainult toitumissoovitusi, aga ka elustiilinõuandeid,“ ütleb McCarthy.

Allikas: My Domaine