Mõtle, missugust nõu annaksid sõbrale, kui tema elaks midagi sarnast läbi
„See kommentaar, mis sulle tehti? See ei tähendanud midagi. Sa oled kindlasti ainus, kes seda üldse mäletab.“ Kui sa ütleksid oma sõbrale tõenäoliselt midagi sellist, siis ütle seda endale ka. Kui astud sammu tagasi ja püüad asju kõrvaltvaatajana hinnata, suudad sellega leppida ning selle üle liigselt mõtlemise lõpetada.

Asenda kriitilised mõtted konkreetsete väidetega
Sisemisel kriitikul on salakaval võime panna sind mõtlema, et miski, mis juhtus, on reaalsusest tunduvalt hullem. Võta ohjad enda kätte ning analüüsi, mis täpselt juhtus, kes mida ütles ja kuidas käitus – seda ilma igasuguse emotsionaalse lisaväärtuseta. Lihtsalt mõtle selgelt ja konkreetselt kogu olukord läbi. Nüüd mõtle, kas sinu öeldud väide või mõte on tõesti muretsemist väärt? Just nii me arvasimegi – ei ole.

Mõtle enda jaoks tegevuskava, kuidas saaksid sellest õppida ja areneda
Jah, sinu sisemine kriitik on mõtlematu. Kuid see võis aidata sul endas leida mõne vea, mille parandamisega nüüd tegelema saad hakata. See võib olla näiteks märkus iseendale, et sa ei peaks teatud olukordades enda kohta liigset infot jagama. Pea meeles: see ei tähenda, et lased sisemisel häälel võita. Sa keskendud asjaolule, millele see tähelepanu pöörab, et saaksid seda tulevikus parandada.

Sea sisemisele kriitikule ajapiirang
Viis kuni kümme minutit on maksimaalne aeg, mil sinu sisemine kriitik tähelepanu väärib. Luba endal negatiivset häält kuulata vaid selle perioodi jooksul ilma ühtegi tegevust tegemata ning seejärel vii oma mõtted uue tegevusega kõrvale. Hakka näiteks koristama või vaata lõõgastuseks mõnd uut telesarja.

Allikas: PureWow