Kuidas seda parandada? Hea esimene samm on eelistada riietuses selliseid kangaid, mis nahalt liigse niiskuse endasse imavad. Sama oluline on ka õige deodorandi valimine. Kui käsimüügis olevad deodorandid sinu jaoks ei toimi, soovitavad nahaarstid spetsiaalseid vahendeid. Kui ka see ei tööta, siis võib abi olla Botoxist. Ekstreemsetel juhtudel uuritakse lähemalt ka laserprotseduuride kohta, mis hävitavad higinäärmed või ka rasvaimu kohta, mis need eemaldab. Mõlemad võivad olla vägagi efektiivsed.

Väikesed punnid tuharatel. Need võivad küll meenutada vistrikke, kuid tegemist ei ole aknega. Tegelikkuses on need ärritunud karvafolliikulid, mida põhjustab ärritus, näiteks kitsalt keha lähedal hoidvatest riietest. Lisaks võivad neid põhjustada bakterid, kuid seda tehku kindlaks juba arst.

Kuidas seda parandada? Loyola ülikooli dermatoloog Rebecca Tung soovitab oma patsientidel kanda trennis üks number suuremaid pükse ning samuti kanda neid veidi madalamal, et õhuvoolu suurendada. Õhku läbi laskvate lühikeste pükste kandmine ja antibakteriaalse seebiga pesemine kohe pärast treeningut aitab samuti. Ei toimi? Pane nahaarsti juurde aeg kinni ja lase olukorda kontrollida.

Nibukarvad. Kõikide inimeste rinnanibudel kasvavad karvad ja silmaga nähtavad on need seejuures vaid umbes 30 protsendil meist. Aeg-ajalt (loe: harva) on nibukarvad seotud ka hormonaalse tasakaalutusega.

Kuidas seda parandada? Üks variant – jäta need rahule. Kui soovid neid kindlasti eemaldada, toimivad hästi trimmimine ja nende välja tõmbamine pintsettidega. Unusta siinkohal vahatamine ja raseerimine, sest need tegevused ärritavad niigi ülitundlikku nahka. Washingtoni laserdermatoloogia doktor Tina Alster soovitab äärmisel juhul ka laser-karvaeemalduse seansse. Iga külastuse vahele peaks jääma üks kuu ja protseduur aitab karvad püsivalt eemaldada. Pea aga meeles, et täielikult see karvu siiski ei eemalda – tulemus on keskmiselt 80 protsenti efektiivne. Lisaks on tegemist ka kuluka protseduuriga.

Haisevad jalad. Kas teadsid, et sinu jalgadel on 250 000 higinääret? Kuigi jalgadele tekkiv higi on tegelikkuses lõhnatu (seegi hea!), muutub see bakteritega kokku puutudes.

Kuidas seda parandada? Probleemide ennetamiseks pese jalgu igapäevaselt seebiga, hoolitse varbaküünte eest ja kuivata jalgu pärast pesemist alati põhjalikult. Kanna võimalusel õhku läbilaskvaid jalanõusid ja puista neisse väike kogus söögisoodat, mis halva lõhna endasse imab ja bakterite vohamist ennetab. Sokke tasub alati pesta tagurpidi, sest nii eemalduvad neist surnud naharakud kõige paremini.

Sügelus... seal allpool. Põhjuste hulka võivad kuuluda nii liiga vähene kui ka liigne pesemine. Loobu kõigest kunstlikust – unusta lõhnastatud seebid ja pesukaitsmed.

Kuidas seda parandada? Pese end igapäevaselt leebe toimega naha pH-d tasakaalustava seebi või dušigeeliga ning veelkord, väldi kontakti lõhnastatud või värvitud toodetega. Pea seda silmas nii tualettpaberi kui ka riiete pesuvahendi valimisel. Kui probleem ei lahene, mine kindlasti arsti juurde.

Nahaseenhaigus rindade all. Seenhaigused armastavad vohamiseks leida paiku, kus on palju niiskust. Kui sind on suure rinnapartiiga õnnistatud, võid kahjuks suurema riski all olla. Miks? Niiskus kipub kogunema just kitsastesse kehakumerustesse. Kui märkad, et sinu rinnad on altpoolt punased ja sügelevad, võidki olla haigestunud.

Kuidas seda parandada? Kuivata pärast pesemist rindu korralikult. Võid naha jahutamiseks isegi jaheda seadistusega fööni kasutada. Väga kuumadel ja niisketel päevadel võivad hästi toimida ka apteekides leiduvad seenhaiguste vastased puudrid. Uuri arstilt või apteekrilt lisa.

Allikas: Good Housekeeping