Voodipesu vahetame küll regulaarselt, kuid patjade hooldamise tavaliselt unustame ja magame sõna otseses mõttes oma suust valgunud sülje ja juustest eemaldunud tolmu otsas. Rääkimata sellest, et lemmikloomadega kodus tekitavad ka nemad patjadele omapoolseid lisandusi.

Et kõike seda vältida, kasuta kolme reeglit - vähemalt iga kolme nädala tagant peaksid padjakatet pesema (padjakate peab kindlasti olema!); vähemalt iga kolme kuu tagant peaksid patja pesema; vähemalt iga kolme aasta tagant peaksid padja uue vastu vahetama, kui sa eelnevaid asju pole teinud

2. Diivanialune

Imeme tolmu küll diivani ümbert, aga selle aluse unustame sageli. Tolmurullid ja põrandale kukkunud toiduosakesed armastavad end peita just diivanite alla. Tõsta diivan üles või nihuta paigast ja puhasta selle alune ära. Ka muud mööblit tuleks vähemalt kaks korda aastas liigutada, et selle all olev põrandapind ära puhastada. Hea moodus seda teha on mõelda, et hakkad välja kolima – liiguta asjad paigalt ja korista ära kõik, mis nende alla kogunenud.

3. Dušikardin

Enamasti inimesed ei hooli sellest, millise dušikardina nad ostavad - peaasi, et see vannituppa sobib. Tegelikult tuleks osta aga nailonist mitte vinüülist dušikardin. Haiglates kasutatakse just nailonist kardinaid, sest neid saab pesta ja mustus ei hakka neile kergelt külge. Vinüülist kardinad sisaldavad ka aineid, mis häirivad inimese ainevahetussüsteemi ning võivad organismis segaduse tekitada, kui sa nende aure sisse hingad. Kui sul aga juba on vannitoas vinüülkardin, siis on nüüd aeg sellest vabaneda.

4. Küttekehade ja õhukonditsioneeride filtrid

Õhkküttesüsteem ja konditsioneer, mis on terve talve töötanud, on täis igasugust saasta. Kui sa nende filtreid ei vaheta, hingad ka kevadel-suvel-sügisel sisse kõike seda, mis sinna kogunenud on. Vaheta filtreid kaks korda aastas - talve lõpul ja suve lõpul.

5. Üleriided

Ära hoia oma üleriideid, mida kannad õues rahvarohketes kohtades, näiteks ühistranspordis, mitte kunagi koos teiste rõivastega, vaid eraldi kapis. Selliselt hoiad kogu tolmu ja mustuse, mis mantlile-jopele kogunenud teistest riietest eemal ja vähendad oluliselt näiteks ka allergiate tekkimise riski.

6. Jalanõud

Kogu saast, mis tänavatel maas, tuleb su kingataldade all koju kaasa. Seetõttu on arukas jalanõud elamisse sisenemisel ära võtta juba välisukse juures. Kui sulle meeldib ka toas kingades käia, siis ära kanna mitte neid, millega väljas kõnnid, vaid kasuta kindlasti vahetusjalanõusid…

7. Kardinad

Iga kangas majas kogub tolmu ja sellepärast peaks kardinaid pesema või keemiliselt puhastama vähemalt üks kord 5-10 aasta jooksul või ka sagedamini. Ruloosid ja aknakatteid tuleks regulaarselt puhastada tolmuimejaga. See aga võib ruloo materjali kahjustada. Sestap oleks mõistlik valida sellisest materjalist rulood või aknakatted (siid, puuvill), mida saab pesta või vajaduse korral hõlpsasti asendada.

8. Madrats

Soodsa hinnaga madrats ei ole mitte alati hea ost - sageli on need otsast otsani kemikaale täis. Kogu raha ja osta odava asemel hinnalisem ja kvaliteetsem madrats.

Allikas: Glamour