Tarbi piisavalt vett. Juuksefolliikulites sisaldub 25 % vett. Kui keha on vedelikupuuduses, on ka juba kasvavad folliikulid tunduvalt nõrgemad.

Võta vitamiine. Stressi, geneetilise soodumuse ja meditsiiniliste probleemide kõrval on ka vitamiinipuudus üks peamistest põhjustest, mis meestel juuksed hõrenema hakkavad. Kiilanemise ennetamiseks tee kindlaks, et saaksid täisväärtuslikust toidust piisavalt vitamiine. A-vitamiin aitab karvafolliikulites reguleerida retinoolhappe sünteesi. B-vitamiin võib aidata kaasa stressitaseme vähendamisele – stress mõjutab juuste väljalangemist. Piisav C-, D- ja E-vitamiinide tarvitamine on tugeva tervise seisukohalt samuti väga oluline.

Pea nõu eksperdiga. Küsi dermatoloogilt, kuidas juuste väljalangemist ennetada. Suurima tõenäosusega soovitab ta sul selle võimaliku probleemiga juba ennetavalt tegeleda. Esimese sammuna võiksidki dermatoloogi külastada, et teha kindlaks, mis võib olla juuste hõrenemise põhjuseks ja kuidas edasi käituda.

Väldi soenguid, mis tekitavad peanahas pingeid. Sul on pikemad juuksed ja kannad tihti krunni? Sellised soengustiilid võivad teatud tüüpi alopeetsiat (traction alopecia) tekitada, mis tähendab olukorda, kus juuksed langevad välja tugeva otsese pinge tõttu. Pidev juuste tõmbamine ja karvade surve all olek kahjustab karvafolliikuleid. Nooremana ei pruugi see asjaolu pähegi tulla, kuid sinu soenguvalikud võivad juba varakult paika panna selle, kas juuksed ka hilisemas eas peas püsivad.

Stressa vähem. Mõned mehed võivad juuste väljalangemise tõttu nii väga muretseda, et stress, mille nad enda ellu seeläbi loovad, viibki juuste kaotamiseni. Kõrge stressitase võib viia mitmete meditsiiniliste juuste kaotamise seisunditeni nagu telogen effluvium (olukord, kus juuksekarvad sõna otseses mõttes surutakse peanahast välja), trihhotillomaania (vastupandamatu soov oma kehalt karvu välja kiskuda) ja alopeetsia (olukord, kus immuunsussüsteem „ründab” karvafolliikuleid). Võta eesmärgiks stressi kontrolli alla saamine ja küll näed, et seeläbi paranevad ka sinu tervis ja välimus.

Jäta suitsetamine maha ja joo vähem. On teada-tuntud tõde, et suitsetamine ja liigne alkoholi tarvitamine mõjuvad kehale kohutavalt. Need harjumused mõjutavad ka sinu juukseid ja kahjuks mitte positiivselt. Üha enam teadusuuringuid tõestab, et suitsetamine ja alkoholi tarbimine võivad olla juuste väljalangemise täiendavateks põhjusteks. Suitsetamise mõju juuste kasvule peitub selles, et see mõjutab karvafolliikulite verevarustust. Alkohol aga suurendab kehas vedelikupuudust ja toitainete vaegust.

Regulaarne trenn võib tulla kasuks. Sa juba tead, et trenni tegemine on sinu kehale üldiselt kasulik, kuid kas oled ka kursis, et see mõjub positiivselt ka juustele? Trenn on tõestatud stressi leevendaja, ergutab vereringet ja mõjub üldisele heaolule positiivselt, mis omakorda ergutab ka juuste kasvu.

Kaalu täiendavate toidulisandite tarvitamist. Turul leidub palju toidulisandeid, mis juuste väljalangemist ennetavad ja nende kasvamist turgutavad. Kuid sellegipoolest on oluline oma arstiga nõu pidada, missugused tooted oleksid just sulle kõige kasulikumad.

Allikas: RD