1. Nad on omavahel sugulased.

Prints Philip sündis Kreeka ja Taani printsina. Taani kuningas Christian IX oli Philipi vanavanaisa ja Elizabethi vanavanavanaisa. Lisaks oli kuninganna Victoria nii Elizabethi kui Philipi vanavanavanaema.

2. Nad kohtusid, kui Elizabeth oli alles väike tüdruk.

Tulevast paari tutvustati teineteisele aastal 1934, kui Elizabeth oli kõigest kaheksa-aastane ja Philip kolmteist. Nad armusid teineteisesse ja hakkasid kirjavahetust pidama, kui olid vastavalt kolmeteist- ja kaheksateistaastased.

3. Elizabethi isa andis neile abiellumiseks loa – ühel tingimusel.

Philip küsis kuningas George VI luba tema tütrega abiellumiseks aastal 1946 ja kuningas andis selle tingimusel, et ametliku kihlusega oodatakse kuni Elizabethi 21. sünnipäevani järgmisel aastal. Nii kuningas ja kuninganna leidsid, et tütar on liiga noor ega peaks abielluma esimese mehega, kellega tuttavaks sai.

4. Nende abiellumine osutus vastuoluliseks.

Ametlikult kuulutati nende kihlumine välja juulis 1947. Suur osa rahvast pani pahaks Philipi saksa päritolu ja mitmed kuninga nõuandjad ei pidanud teda Elizabethi vääriliseks, sest Philip oli sündinud välismaal, polnud rikas ja kõik ta kolm õde abiellusid Saksa printsidega (kellest mõnel olid sidemed natsidega).

5. Philip loobus abiellumise eel oma kuninglikest tiitlitest.

Aastal 1957 loobus Philip Kreeka ja Taani printsi tiitlitest, et võita Briti rahva ja kuningliku perekonna poolehoidu. Samuti vahetas ta Kreeka õigeusu anglikaani kiriku vastu.

Jaga
Kommentaarid