TANEL VEENERE TVJ

TVJ lipukirjaks on "Kingdom of Dreams / Unistuste Kuningriik". Nõnda on TVJ ukseks peeglitagusesse maailma - iga kollektsioon kannab endas muinasjutulist lugu, et tiivustada kandjaid unistama.

TVJ kujundikeel on mõjutatud müütidest ja muinasjuttudest, vanade lugude müstika ja mitmetitõlgendatavus lubavad olla tähenduslikud ka 21. sajandil. Teine oluline inspiratsiooniallikas on meelelisus - tekstuurid, materjalid ja värvid kui sõnumikandjad. Pooltoonid, pastelsed üleminekud ja kosmiline tolm on TVJ ehete eripäraks. Kolmas oluline teema on julge mäng klassikaliste ehtekividega.

Värskelt värvikad "Rõõmupisarad / Happy Tears" uus värvikas kollekstioon on loodud Goldtime'ile - "Tundus, et muidu üsna tõsimeelne ja vaoshoitud ehtevalik vajaks midagi kelmikat, ülemeelikut, heas mõttes lapsemeelset," nendib Tanel. Kristalsete südamete all on tilkadeks tardunud ehtekivid (kuukivi, tsitriin, oonüks, ametüst, mäekristall jne) moodustanud nii kelmikalt vikerkaarevärvilise kui melanhoolselt tundlikke värvide kooslused. Need ehted on sügav kummardus nii ehtekivide paletile kui häbitu flirt tehisteemantite ereda säraga.

TVJ suvekollektsioonis Voodoo Paradiis tasakaalustavad kõige pöörasemaid värviplahvatusi tumeda salapära noodid. Need ehted on sündinud seal, kus vikerkaar kohtub musta auguga, papagoi saab sõbraks kaarnaga. Toonidest ruulivad selles seerias suvehämarike hõõguvad värvid – segu sumedast tumedast ja küütlevatest värvisahmakatest. Lisaks sekundeerivad neile võimsates värvides võnkuvaid kristallsüdamed ja paradiislikes toonides poolvääriskivid – imelised olevused, kes ei tea elu tumedamast poolest veel mitte midagi.


Foto: Tanel Veenre

Rõõmupisarate kõrval astuvad Goldtime'is üles veel mitmed uued ja juba tuttavad graatsiad - Voodoo Paradiisi salapärased ristid-südamed, Paradiisiviljade meelas lopsakus, Kõrvamarjade jultunud värvitolm ja kroonitud merihobude müütiline ilu.

LUMMUS

Ligi sajandi vältel Eestimaa ilust inspireeritud ehteid valmistanud Eesti Juveelitehas kutsus enda vaimustust jagama kolm siinset tippehtedisainerit: Krista Lehari, Birgit Skolimowski ja Gvido Valickise. Üheskoos on sündinud ehtekollektsioon LUMMUS, mis väljendab Eestimaa ilu kogu selle eritahulisuses.

LUMMUSe ilu ei ole vaid silmades, see on tunnetuses. Kõik ehted valmistatakse kvaliteetsest hõbedast, lähtudes käsitöö traditsioonidest ning kasutades kaasaegseid tehnoloogiaid. Kollektsiooni ühe looja Krista Lehari sõnul kannab kollektsioon Lummus endas põhjamaist eksootikat, väärikust, originaalsust. See on ühtaegu eksklusiivne ja taskukohane. “Eestimaa ilu on lummav, maagiline, vahel nõiduslikki. See ei karju sulle näkku, vaid lummab oma võluvate pisiasjadega nii, et sa seda ise tähelegi ei pane. Need väiksed, võluvad ja vaevumärgatavad pisiasjad meid inspireerisidki,” kirjeldas ehtedisainer Lehari kollektsiooni.


Foto: Lummus

Lummuse sarjad kannavad nime “Võilill”, “Pühendusega Pärdile,” “Võsailu”, “Rannarahvas” ja “Suvemaja” ning nende ehted esindavad just neid eestlastele vägagi armsaid teemasid. Sel kevadel sündis Eestimaa suveööde salapärasest sosinast inspireeritud sari „Aovalgus“. Uus sari on disainerite isiklike suveööelamuste ja -kogemuste väljendus ehetes.

BIRGIT SKOLIMOVSKI

Birgit Skolimowski Jewellery bränd esindab lihtsasse vormi kujundatud naiselikke ja romantilisi ehteid. Ehted peegeldavad kunstnikku ja brändi autorit Birgit Skolimowskit ennast, tema elu, meeleolusid ja läbielamisi.


Foto: Birgit Skolimowski

Birgit ammutab inspiratsiooni ehete loomiseks elust enesest – nii kiirest linnaelust kui ka vaiksest loodusest. Kunstnik on öelnud, et kõige enam mõjutavad teda inimesed meie ümber. Ta loob ja kujundab ehteid alati mõeldes, kuidas ja kes võiksid neid kanda. Sellest tulenevalt ei ole brändi poolt esindatav stiil läbi aegade püsiv – nii nagu me ise oleme pidevas muutumises, nii nagu muutuvad ka aastaajad, muutuvad ka Birgiti ehtekollektsioonid.

Kuna kunstnik hindab ehetes käega tegemise jälge, mida tehnoloogia abil ei ole võimalik saavutada, on Birgiti ehted alati isiklikud, lähedased ja soojad.

"Näiteks ehtekollektsioon "Puzzled" on inspireeritud ühe Tartu Loodusmaja konkursitöö (maketi) nägemisest oma abikaasa töölaual (Kamp Arhitektid). Vastava maketi akendest tekkis idee teha sama vormiga kõrvarõngad. Nii ongi pisikestest katsetustest kasvanud julgemad ja värvilisemad versioonid," ütleb Birgit.

Ta lisab, et materjalideks hõbe ja balsa puit. "Olen kasutanud laserlõikust puidu lõikamisel, kõik muu on valminud minu ateljees käsitööna. Puidu tükid värvin ükshaaval sobivas toonivarjundis. Sellepärast on kõik kõrvarõngad unikaalsed ja ma olen mõelnud, et neid peaks ka kandma sellise mõttega. Ühes kõrvas võib vabalt olla suurem kujund, teises väiksem, mängida saab ka erinevate värvidega. Klient saab selle kollektsiooni puhul ise otsustada, mismoodi ta oma puzzle kokku paneb ja kuidas kannab."

Olulisel kohal Birgit Skolimowski Jewellery tööpõhimõtetes on lisaks metallidele teiste ehetes kasutatavate algmaterjalide valiku teadlik ja rõhutatud mitmekesisus, mis teeb kunstniku töö põnevaks ja annab piiramatuid võimalusi. Romantilisema kollektsiooni puhul on rõhk kivil, selle ilul ja käsitsi valmistatud detailidel selle ümber.

SOMA, Sofia Hallik

"Ehe toimib revolutsioonilise ja radikaalse meetodina, mis võimaldab mul paremini edasi anda täiuslikkuse ning illusoorsuse ideed, mida ma ka oma doktoritöös uurin. Minu ehe on esitatud erootiliselt ilusas, estetiseeritud kestas. Samas selle ilu peitub tagasihoidlikult esemete sügavuses, pürgimata pinnale. Mõlemad kollektsioonid Nymphē‬ ning PLÜSCH on mõeldud naistele, kes hindavad stiili ja lihtsuse võlu. Tulevikuplaanides on ka luua meestekollektsiooni," tutvustab noor ja andekas ehtedisainer Sofia Hallik.


Foto: Andrey Kulpin

"Ehte üks kõige olulisemaid aspekte peitub selle taktiilsuses, võimaluses tunnetada seda materjali puudutamise läbi. Just sellepärast pööran ma suurt tähelepanu materjali valikule," lisab Sofia.
Nymphē kõrvarõngade kollektsiooni puhul kasutab Sofia läbikumavat paindliku kummi, mille aetakse kergesti segi kristalli või klaasiga. Piisab ainult ühest, peaaegu märkamatust kummi liikumisest selle paindlikkuse tõttu, mis tekib üksnes vahetul kontaktil ehtega – just see kutsub disaineris esile lapseliku erutuse.

PLÜSCH ehtekollektsioon on valmistatud veinipudelite korkidest ning kaetud flokiga – püsiva tekstiilse materjaliga, mis loob kollektsioonile pehmust ning kuninglikku tunnet. Flokiga kaetud ehet saab isegi pesumasinas pesta ning sellega ei juhtu midagi. 2014. aasta sügisel pälvis PLÜSCH ehteseeria eriauhinna Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis "MINIKAAMOS" näitusel. Limiteeritud kollektsioon sai populaarseks oma lihtsuse, kerguse ja intrigeeriva vormi tõttu.

Viimasel ajal on hakanud disaini austajad üha enam huvitama nimelt kohalikest brändidest. Sofia sõnul on peamiseks koostöö Goldtime'i kauplusteketiga väärtuseks ongi see, et Eesti ehe muutub palju kättesaadavamaks publikule, mis omakorda aitab arendada seda valdkonda.


Foto: Sofia Hallik

WOOCH

Woochi puidust käekellad on kooslus julgusest ja positiivsusest, traditsioonidest ja kaunitest Eestimaa küladest ammutatud inspiratsioonist. Kollektsiooni kuulub hetkel neli erinevat kella.

Päris esimese kellaseeria mudel kannab nime Florida. Miks? Sest just sealt oli pärit tammepuu, millest valmisid esimesed Woochi kellad. Woochi esimene naiste kellaseeria kannab Tartumaal asuva kauni Ätte küla nime. Mahagonipuust tumepruun käekell kannab Hiiu- ja Võrumaal asuva Hüti küla nime. Mahagonipuust naiste käekell kannab Viljandimaal asuva Päri küla nime. Florida ja Ätte kellad on saadaval kahes erinevas värvitoonis.


Foto: Wooch

Iga Wooch on unikaalne ja personaalne, valmistatud käsitööna hoolikalt valitud puidust suure pühendumise ja kirega ning mõeldud inimesele, kes hindab aja väärtust ning põhjamaist disaini.