Tegija: Kersti Teenu.

Kas kelladega tegelemine on hobi või töö? Käekellade tegemine on minu täiskohaga töö. Põhiliselt valmivad kellad eritellimusel eraklientidele, aga ka ettevõtete kingitusteks. Pakume erilahendusi vastavalt klientide vajadustele. Seda mitte ainult Eesti inimestele, vaid ka Euroopasse ja mujale maailma. Tellimuste vastuvõtmine toimub meilide vahendusel ning saame saata kellasid täpselt sinna, kuhu vaja.

Milline on Teenu kell? Teenu kellasid iseloomustab minimalistlik jõuline välimus – ruudukujuline korpus ja lai taimparknahast rihm. Muidugi on võimalik soetada eritellimusel erikujulisi korpuseid. Kui tavaliselt on olemas eraldi meeste ja naiste kellad, siis Teenu bränd soolist eristatavust kellade omanike vahel ei loo. Vastavalt kandjale on pakkuda kahes erinevas mõõdus rihmasid.

Kuidas alustasid? Teenu puidust kellade lugu algas Tartu Kõrgemast Kunstikoolist 2013. aasta lõpus. Sellel ajal olin neljada kursuse tudeng ja kooli lõpetamiseks alustasin puidust kellade seeria loomisega. 2014. aasta kevadel kaitsesin edukalt diplomitöö ning kandideerisin samal aastal toimunud Eesti Disainiauhindadele, kus valiti kellad Bruno nominantide hulka. Seda aega võib lugeda Teenu brändi alguseks. Huvi kellade tellimise vastu oli suur. Samal aastal astusin Tartu Loomemajanduskeskuse inkupatsiooni ning alustasin ettevõtlusega. Praeguseks olen kellasid müünud ning saatnud üle maailma. Suured plaanid on veel ees ja Teenu brändilt on peale käekellade tulemas mitmeid huvitavaid tooteid.

Kuidas kell sünnib? Kell saab alguse kliendi peas, kui ta tuleb seda tellima. Vastavalt nendele soovidele saan pakkuda lahendusi, mille klient on välja valinud. Nii sünnib eritellimusel kell, personaalselt kliendile. Teenu loomingusse on lisandumas ka seeriamudelid, mida saab kohe tellida ja osta. Kõik kellad – nii eritellimusel kui ka seeriamudelina saadaval olevad – valmivad käsitööna algusest lõpuni Tartus Antoniuse õues olevas stuudios.

Valik ja hinnad. Teenu kella saab soetada Tartu ja Tallinna Kaubamaja meestemaailmast, Tallinna Disainimajast ja Tartust Teenu stuudiost. Veel saab kella tellida interneti vahendusel kodulehelt, Facebookist ja Etsy keskonnast. Valikus on mitmeid erinevaid puite: tumedatest toonidest heledateni. Kasutan kellade valmistamisel palju kodumaist puitu, aga ka eksootilisemaid puite. Saab valida pähklipruuni, seenkahjustusega triibulist kaske, õunapuud, ploomi ja teisi viljapuid ning ka väga erilist musta tamme, mis on samuti pärit Eesti erinevatest paikadest. Hinnad algavad 180 eurost ja lõpevad seal, kus kliendi soovid.

Tulevikuplaanid? Tulevikus saab meilt osta peale kellade ja puidust kottide aksessuaare ning ka kodukujundus ei jää võõraks. Midagi igale maitsele. Valmimas on seeriamudelid kelladele ja samuti kollektsioonid ehetele (puidust ja hõbedast). Olen põnevil ja varsti saame seda jagada ning pakkuda!


Tegijad: Jorma Käsper, Aigo Kiiker (vastab küsimustele – toim).

Töö või hobi? Meile mõlemale on käekelladega tegelemine hobiks põhitöö kõrvalt. Kõik otsused võtame vastu üheskoos ning teeme asja nii, et mõlemal oleks fun.

Milline on Foresta kell? Meie kellad eristuvad tavakelladest peamiselt materjali poolest. Me tahame, et tooted oleksid silmapaistvad, erilised ja soliidsed. Suurem osa meie kelladest pigem kingitakse ning enim ostetakse kellasid meesterahvastele.

Kuidas alustasite? Alustasime 2016. aasta alguses väikeste sammudega ja tegime seda äärmiselt ettevaatlikult, kuna tahtsime veenduda, et kõik mudelid, mida pakume, meeldivad 100% ka meile endale. Praeguseks oleme saanud klientidelt palju positiivset tagasisidet ning oleme hakanud disainima kellasid ka vastavalt klientide soovitustele.

Kuidas kell sünnib? Kellad valmivad meie koostööpartneri poolt Aasias. Kasutusel on kvaliteetne Jaapanis toodetud Quartzi mehhanism. Meile on oluline kellade erinäolisus ja disain. Oleme tulnud hiljuti turule käekellaga, mis oma värvilahenduste poolest meenutab Eesti lippu – sealt ka kella nimi Eesti.

Valik ja hinnad. Kuna kogu meie toodete potentsiaalne sihtgrupp on aktiivsed Facebooki kasutajad, siis oleme otsustanud hetkel selle kasuks. Peale selle saame pakkuda klientidele Facebooki kaudu ka personaalsemat ja kvaliteetsemat klienditeenindust kui läbi kodulehe. Erinevaid mudeleid on meil valikus üle kahekümne. Pakume kellasid nii nahast kui ka puidust rihmaga. Kellade hinnad on vahemikus 39,90 €–54,90 €. Veel saab juurde osta puidust kinkekarpe, mille hinnad jäävad vahemikku 5,90 €–9,90 €. Soovi korral on võimalik kellale lisada ka personaalne graveering.

Tulevikuplaanid? Selle aasta kõige suuremaks väljakutseks saab turuosa suurendamine ja kellade disain. Samuti kellade valiku suurendamine. Tähelepanuta ei jäta me ka klientide heaolu – tagasiside ja kohaletoimetamise kiirus on meile väga olulised.


Tegijad: Tõnis Leissoo (vastab küsimustele – toim), Viljo Marrandi, Jürgen Aleksejev, Timo Vilumets, Lauri Ringimäe (Roman Tavast OÜ).

Töö või hobi? Hetkel pigem hobi. Põhitööna juhin Playtech Eesti IT-osakonda.

Milline on Estonia1918 kell? Estonia1918 brändi esimese mudeli nimi on Wõitleja. See on pühendatud Eesti Vabariigi ja vabadussõja 100. aastapäevale. Wõitlejaid teen täpselt 100 tükki ja mitte ühtegi rohkem. Huvilisi oli palju rohkem kui 100, kuid olenemata hinnast pean 100 kella lubadusest kinni. Hetkel kannavad Wõitleja erimudeleid näiteks Hendrik Sal-Saller ja Ott Kiivikas. Kliente on väga palju erinevaid: on tuntud ärimehi ja väliseestlasi, muuhulgas ka näiteks Alex New Yorgist, kelle isa võitles vabadussõjas soomusrongi number 1 peal. Kliente kirjeldab ning ühendab kindlasti armastus meie vaba riigi vastu.

Kuidas alustasite? Wõitleja arendamist alustasin septembris 2014, kuid käekellad on olnud mu huviks juba väga noorest vanusest peale. Ühel hetkel hakkasin neid ise ringi tegema, sihverplaate vahetama, korpuseid lihvima ja poleerima ning erinevatest kelladest kokku komplekteerima.

Kuni hetkeni, mil üks sõber ütles, et küll sa ühel hetkel teed kella ka täiesti nullist. Võtsin seda kui väljakutset ja tegin juba sama päeva õhtul esimesed sketšid. Hetkel veel on kellade tegemine minu hobi ja kui hobist saab töö, siis seda on raske tegelikult tööks nimetada. Siis see on jätkuvalt asi, mida naudin täiel rinnal.

Kuidas kell sünnib? Wõitleja korpused treitakse ühes tükis pronksist Radius Machiningu nimelises ettevõttes Tallinnas. Kuumemailitud sügavmustad sihverplaadid Roman Tavasti juveliiridelt ja eritellimusel valmistatud mehhanismid tehakse Šveitsis ETA kellameistrite poolt.

Valik ja hind. Wõitleja hinnaks oli 900 € ning need on kahjuks kõik müüdud.

Tulevikuplaanid? Kuna Wõitlejal oli suur edu ning need telliti väga kiirelt ära, siis on plaan ka järgmised mudelid toota. Ühe uue mudeli nimi saab olema 2017, selle disainimisel kasutan Eesti uue brändikeele tööriistakohvris olevaid tööriistu. Anton Koovit sai hakkama väga hea fondiga, mis sobib kella sihverplaadile suurepäraselt. Ka muud juhised olid väga selgesti arusaadavad ning nende põhjal oli väga lihtne uut toodet disainida.

2017 mudelile lisaks on plaanis ka Wõitlejale mõnevõrra sarnane pronksist kell, mil nimeks Tasuja. Kindlasti teen ka mõned ainueksemplarid. Näiteks hiljuti valmis maailma kõige mustema ehk Vantablacki sihverplaadiga Tasuja, millest on üleval ka videod Estonia1918 Facebooki lehel.


Tegijad: Janno Roodi, Kristjan Rabi (vastab küsimustele – toim), Veljo Viikant.

Töö või hobi? Alates 2012. aastast kuni möödunud sügiseni oli käekellade tegemine meile pigem hobi. Tänu inimeste kasvavale huvile saime võtta vastu otsuse, et tõmbame oma muudes tegemistes tagasi ja keskendume Aegaonile. Täiskoha maitse on juba suus küll, aga palju tööd on vaja veel ära teha.



Milline on Aegaoni kell? Aegaonil on mitu mudelit. Kaks neist on ennast juba tõestanud, teised ootavad viimistlemist ja tootmist. Kindlasti ei järgi me trende. Lähtume loomisel pigem isikupärast kui luksusest. See annab meile vabaduse luua eristuvaid disaine just neile inimestele, kes otsivad alternatiive harjumuspärasele. Aegaoni kannavad näiliselt erinevad inimesed, kellel on siiski midagi olulist ühist. Nende seas on muusikuid, sportlasi, ettevõtjaid, ametnikke, poliitikuid ja ka avalikkuse jaoks täiesti tavalisi inimesi. 




Kuidas alustasite? Aegaon sai alguse täiesti juhuslikult ja võib öelda, et idee selleks andis Elvis Presley isiklikult. Jannole on alati meeldinud suuremad käekellad. Ta juhtus just üht sellist nägema Elvise käel videos „Always On My Mind”. Kuna internetiotsing ühtegi rahuldavat vastet ei pakkunud, siis tuli tal see oma maitse järgi ise valmis teha – sündis Peacemaker65. Mõni aasta hiljem tegime sellele Indiegogos üle ootuste eduka kampaania. See kell hakkas elama täiesti oma elu ning me näeme kurja vaeva, et selle tootmisega nõudlusele järele jõuda. Ka Tabula Rasa on väga hästi vastu võetud nii Eestis kui ka mujal maailmas. Praeguseks oleme jõudnud esimeste edasimüüjateni Eestis ja peame ka läbirääkimisi kaugemate huvilistega. Hetkel rõõmustame koostöö üle TTÜ-ga, tänu kellele saame katsetada uusi põnevaid tehnoloogiaid, materjale ja disaine.

Kuidas kell sünnib? Kuna vahepeal on tekkinud Eestis tugev konkurents käekellade tootmises, siis läheks selle protsessi detailne kirjeldamine vastuollu firmasaladuse hoidmisega. Koprused sünnivad ja valmivad Eestis ning lõpptoodang pannakse kokku Aegaonis. Sõltuvalt detailist hangitakse need kas otse tootjatelt või edasimüüjatelt. Põhiline müügikanal on Aegaoni e-pood. Näha ja katsuda saab Tabula Rasa mudelit suuremates Goldtime'i kauplustes üle Eesti, Käekellad.ee kaupluses Kristiines, Renard Coffee Shopis Telliskivis ning Gourmet Coffees Kadriorus.

Valik ja hinnad. Praegu on saadaval ainult Tabula Rasa mudel ja see maksab 360 €. Mõne nädala pärast peaks valmima uus partii Peacemaker65 mudelit, mis maksab 690 €. Kevadel tuleme aga välja Tabula Rasa erinevate versioonidega, tuues nende hulgas tagasi ka automatic-mehhanismiga mudeli, mille hind on 499 €. 



Tulevikuplaanid? Lähimate kuude jooksul peaks koostöös TTÜ-ga valmima ka esimene ja kauaoodatud naiste mudel. See saab olema maailmas ainulaadne käekell, kuna korpuse materjal on täiesti uus ning selle valmistamiseks on kasutatud kaasaegse teaduse tipptehnoloogiat. Kui seni oleme kasutanud oma käekellades Šveitsi ja teiste tootjate kvaliteetseid mehhanisme, siis lähimate aastate jooksul loodame turule tulla ka Janno Roodi enda väljatöötatud põhimõttel toimiva käekella, mille sarnast pole seni veel tehtud. Selle prototüüpimine on aga keeruline, kulukas ja aeganõudev protsess. Pikem plaan on ehitada üles selline Aegaon, mille saaksime edasi anda oma lastele ja lastelastele.