Mis motiveerib naisi?
Eelkõige armastus oma keha vastu! Järjest enam muudetakse teadlikult oma elustiil tervislikumaks, liigutakse ja treenitakse rohkem ning eekõige teadlik lähenemine toitumise ja treeningute osas on see, mis edu tagab ning annab seeläbi enam motivatsiooni juurde! Mis saab veel enam motiveerida, kui pingutuste ja pühendumuse ning tervislike eluviiside järgimise tasuks saadud hea enesetunne, suurepärase kehavormi ning kauni ja terve välimuse — see kõik on ju enamiku naiste jaoks tähtis.

Rääkides võistlustest, siis laval olemisest ja võistluspingest saadav emotsioon, sära ja sädelus, enda proovilepanek ja võidumoment annavad laengu, mida jätkub päris pikaks ajaks, et jääda oma elustiilile truuks.

Netikommentaarides ja rahvasuus levivad ikka veel arvamused näljutamisest ja kohutavast piitsutamisest — milline näeb tegelikult välja üks võitslushooaja ettevalmistus ja kui ranged ja karmid need reeglid on?
Eks iga ala kohta käivad omad müüdid ja bikinifitness on suhteliselt uus ala, tema ümber on väga palju salapära ja sama palju müüte. Tegelikult on selle alaga nii, et kui sa tahad sportlikult olla edukas ja võistlustasemel selle alaga tegeleda, peavad kõik sammud olema hästi läbi mõeldud, sest ükski ekstreemsus ei vii sihile, seda nii toitumise kui ka treeningute puhul. Absoluutselt iga spordiala puhul on iga sportlase ettevalmistus individiaalne ning ka fitness-võistleja ettevalmistus on väga idividuaalse lähenemisega. Bikinifitnessi, nagu ka teiste fitness-alade puhul, hinnatakse laval eelkõige kehavormi ja seetõttu on individuaalsel lähenemisel suur tähtsus. Kõigil on erivenad kehaproportsioond, erinev treenituse tase ning sellest lähtuvalt on iga võistleja ettevalmistus erinev — erinev treeningkoormus ja treeningumaht, et vältida läbipõlemist. Sama kehtib ka toitumise puhul — kui palju peab konkreetne sportlane kaalus alla või hoopis juurde võtma, sõltub just tema kehaomadustest ja proportsioonidest, et tulemus oleks esteetiliselt nauditav ning teekond selleni oleks tervislik ja postiivsel lainel.

Rääkides aga sellest levinud näljutamise müüdist, siis karmide piirangutega ei jõua meie alal kuhugi. Dieedi rangus sõltub võistleja eelnevatest harjumustest — kui ollakse harjunud valimatult, mõtlemata ja suvalisel ajal näost alla ajama kõike, mis kahvli otsa satub, siis kindla toiduvaliku tarbimine kindlatel kellaaegadel võib osade jaoks olla täiesti ekstreemne katsumus.

Kui aga toitumine ja eluviisid on olnud tervislikud ja naine teab, mida ta sööb, siis on see talle täiesti tavaline. Oma praktikas, kui olen võistlejale andnud talle koostatud toitumiskava, kuulen harva, et nüüd ei saagi midagi süüa. Pigem kohtan üllatunud reaktsiooni — ma pean ju nii palju sööma hakkama!

Tihtilugu söövad naised juba eos liiga vähe ja treenivad palju, mistõttu keha on stressis. Pigem on vaja teha selgeks, millistest põhivajadustest ja toidugruppidest saab välja kujundada korralikud toitumisharjumused.

Ekstreemsus meie alal sõltub sellest, kui palju on eelnevalt tegeletud spordiga, milline on olnud koormus ja millised on ootused. Ükski muutus ei tule üleöö ja treeningkoormus kasvab samm-sammult. Kogu aeg peab olem oma kehaga kontaktis, jälgima enesetunnet ja seda, kuidas keha muutustele reageerib. Siin ei saa ega olegi ühtegi shortcut’i — kogu ettevalmistus on pikaajaline protsess ning selle tähstaimaks kriteeriumiks on hea tervis, ilma selleta pole laval seda sära ja õiget enesetunnet, mis lõppkokkuvõttes, lisaks heale kehavormile, ka võidu toob!

Sinu tiimis on palju tüdrukuid ning 27.09 astub lavale neist 8 — kes on need kaunitarid ning millega nad tegelevad väljaspool treeningsaali ja võistlusi?
Minu tiimi tüdrukud on kõik väga erinevad, mitte ainult pikkuse ja juuksevärvi poolest, vaid eelkõige isiksustena. Osa neist kombineerib õpinguid ja tööelu; on naisi, kelle koormus ja vastutus töökohal on üsnagi suur ja paljud neist on selle kõige kõrval tublid emad ja perenaised. Kõigil minu tiimi-tüdrukutel on üks ühine kirg — olla vormis, olla tugev, olle terve! Ja nad on kõik võitleja loomuga ja kõrge seesmise motivatsiooniga, et oma tavaelu rutiinid ja fitness-elu tasakaalus hoida ning tulla toime kõigi eesmärkidega, mida nad endale seadnud on.

Võistlus laval — grimm, meik ja sädeluse meri, miks just selline lava-look ja mida hindavad kohtunikud?
Fitness-võistleja puhul hinnatakse keha treenitust ja proportsioone ning tugevam kehagrimm aitab keha treenitust enam esile tuua — see on fitness-võistluste klassika. Kuid tugeva kehagrimmi, sädelevate bikiinide ja kristrallide ning prožektorite valguse taustast on vaja ka tüdruku individuaalsus esile tuua — tugevam meik teeb selle töö. Olemuselt on bikiinifitness ikkagi sportliku ilu võistlus ja lõppkokkuvõttes see on ju šõu ja laval poseeriv naine on sel hetkel artist, kelle roll on eksponeerida oma keha, tuua välja oma isiksus ja olla tõeline staar. Fitness-ala võistluse hindamine on subjektiivne, kuigi kehavormil on suur tähtsus — see on esmane kriteerium — siis väga raske on saada kõrgeid hindeid, kui poseerimine on nõrk. Mõni võistleja lihtsalt suudab kõnetada rohkem kui teine, isegi kui vormi poolest ollakse võrdsed. Kõike seda kroonib aga eneskindlus, see paistab välja igas liigutuses ja olekus laval ning selle taga ongi teadmine, et su kehavorm on super, su meik ja juuksed on imelised, bikiinid kõige säravamad ja oled tulnud võitma. See kiirgab kaugele ja sellest saab publik oma osa.

Siinkohal kutsun kõiki 27. septembril Tallinna Tondiraba Jäähalli vaatama võistlust — esimest korda toimuvad Eesti lahtised meistrivõistlused bikiinifitnessis ja kaasa elama ning eks näis, kas kohtume pärast võistlust treeningsaalis! Võistluse info leiad: kliki SIIA!

Jaga
Kommentaarid