“Uimane” maks soodustab rasva talletamist

Kui maks muutub “uimaseks”, ei suuda see enam mürkained kehast nii kiirelt välja saata ja talleb need rasvkoes (kuna mürgid on rasvades ehk lipiidides lahustuvad). See võib väga oluliseks põhjuseks, miks isegi tervisliku toitumise ja trenniga ei suudeta kaalus alla võtta.

Maksa talitushäire sümptomeid on hulgaliselt, aga olenemata nendest saad ennetavate sammudega maksatalitust ja oma elukvaliteeti parandada. Oled ju väärt head enesetunnet! Kui koged järgnevaid sümptomeid, loe kindlasti lõpuni – annan mõned vihjed, mis maksatalitust parandavad ja mida saad oma igapäevaelus rakendada.

Maksa talitushäire sümptomid on järgnevad: krooniline väsimus, negatiivsed emotsioonid, uimasus/kurnatus, tuikavad peavalud, migreenid, kroonilised liigeste ja lihastevalud, liigne higistamine, rasvainete seedimisraskused, allergiad, akne või naha haigusseisundid, gaasid (ka puhitus, alakõhuvalud, kõhukinnisus, kõhulahtisus), hormonaaltasakaalu häired, ärevus ja depressioon, pidev halb hingeõhk ja seletamatu kaaltõus.

Tasakaalusta toitumist

Tervis algab köögist. Tervislik keha tuleb luua tervendavate toitude ja harjumuste kaudu. Sa ei pea dieeti pidama, toitumist piirama või midagi täielikult välistama – võtmesõnaks on tasakaal.

Esiteks vähenda või eemalda kokkupuudet töödeldud toiduainetega ja võltside „tervisetoitudega” (näiteks gluteenivabad, kõrge suhkru- või tärklisesisaldusega tooted) ja asenda need tervislike toodetega. Kui sul on isu šokolaadikoogi järgi, proovi teha seda kakao ja kookossuhkruga, selle asemel, et kasutada valget jahu ja valget rafineeritud suhkrut. Või tee see tervislik šokolaad täiesti ise. Valmista oma lemmiktoite kodus algusest peale kõrgekvaliteediliste toiduainetega, ära looda väljas söömisele, sest sul puudub kontroll, mida on sinu toidu sisse tegelikult pandud.

Tervislik toitumine ei pea olema keeruline, õigele teele jõudmiseks keskendu järgnevatele sammudele. Osta võimalusel orgaanilisi tooteid, väldi GMO-sid. Ehk leiad mõne taluniku, kes müüb sulle soodsamalt ökoliha ja köögivilju, kui seda kaubanduskettidest saab?

Mis on kvaliteetne toit? Märksõnadeks olgu kõrgekvaliteedilised loomsed ja taimsed proteiinid, iidsed teraviljad, kääritatud toitud, tervendavad rasvained, toored pähklitest ja seemned.

- Eemalda toidulaualt järgnevad õlid: rapsi-, maisi-, sojaoa-, taime-, puuvilla-, värvisafloori- ja päevalilleõli.
- Joo piisavalt puhast vett – vähemalt 8 klaasi päevas.
- Söö rohkem tervislikke rasvaineid: kookosõli, punase palmi õli, pühvliõli, rohutoidul lehmade või, avokaadivõi, kanepivõi.
- Tarbi rohkem kiudaineid – päevane miinimum on 35 grammi.
- Eemalda menüüst rafineeritud suhkrud: pruun/valge suhkur, roosuhkur, suhkruroo piim, suhkruroo kristallid, peedisuhkur.
- Piira fruktoosi tarbimist 20 – 25 grammini päevas (agaav, glükoos-fruktoos, kõrge suhkru-/fruktoosisisaldusega puuviljad).
- Suurenda roheliste lehtedega köögiviljade tarbimist nende magneesiumi, folaadi ja B- ning C-vitamiinide sisalduse tõttu.
- Lisa oma toidule loomseid ja taimseid aminohapete allikaid (kondipuljong, kollageen, karjamaal kasvatatud kanad ja munad, toores spinat, petersell, kapsas, peedid).
- Söö ka väävlit sisaldavaid toite nagu karjamaal kasvatatud kanade munad, brokoli, brüsseli kapsas, küüslauk, sibulad, spargel, lehtkapsas.
- Piira oluliselt alkoholi tarvimist või loobu sellest üldse.

Maks vajab tänapäevastes elutingimustes hoidmist ka neil, kes tervisliku eluviisi järgimise nimel pingutavad ja söövad puhast toitu, joovad puhast vett, treenivad regulaarselt ning kasutavad mürkainetevabu hügieenitooteid. Me puutume mürkainetega kokku keskkonna (õhu, pinnase, vee, sõidukite, tehaste, plastiku) kaudu ning need, meie kontrolli alt väljas olevad tegurid, mõjutavad meid kõiki iga päev.

Allikas: Erik Orgu blogi, www.erikorgu.ee