Moeetendused avas Liisa Soolepp, kes tõi lavale meie kliimasse ideaalselt sobivad kudumitest koosnevad komplektid. Disainer seob meisterlikult kokku vastutustundliku tarbimise (need esemed kestavad ega lähe iial moest välja!) ning mugavuse ja praktilisuse (lõputud kombineerimisvõimalused). Lisaks kostitas ta publikut värvidega – kes on sügistalve olematutest värvidest väsinud, siis palun, siin on teile tubli annus vanaroosat, kärtspunast, sügavlillat. Ja kui soovite, siis ka kõike ühes komplektis koos!

Tuli, nägi ja võitis – nii võib kokku võtta meestemoele keskenduva Katrin Aasmaa aastat, mis nüüd ka Hõbenõelaga tunnustust leidis. Julgelt tänavamoe, getoglämmi ja 90ndatega flirtiv moekunstnik tõi lavale värvika meestekollektsiooni, mis oli tervikuks seatud tõeliselt ägeda stilistika abil. Väga värske tuul Eesti moeelus!

Hõbenõelale oli nomineeritud ka Inga Vatsk-Laasner, kelle nimetähtedest koosnev moebränd IVL on mõjutatud tänavamoest, kunstist ja muusikast. Modernsed, puhtad, minimalistlikud lõiked kohtuvad Vatsk-Laasneri loomingus äratuntavalt nõukaaegsete kujundite ja isikupärase stilistikaga.

Eesti moedisaini auhinnaga Kuldnõel tunnustatakse silmapaistva moelooja järjepidevat tööd vähemalt viimase viie aasta vaates. Silmas peetakse kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, samuti pööratakse tähelepanu müügiedule ning ekspordivõimekusele. Kuldnõela auhinnale olid sel aastal nomineeritud Hanna Haring (Monton), Kriss Eglite (New Vintage by Kriss) ning Kristel Kuslapuu.

Kuidas näidata moelaval ehteid? Eestis väga populaarse aksessuaaribrändi New Vintage by Kriss looja Kriss Eglite teab seda täpselt. Esiteks, ehetel peab olema karakter, teiseks, nad peavad olema stilistiliselt veatult välja mängitud. Ja nii ka oli – minimalistlikud mustad trikotaažkleidid ja tanksaapad tõstsid minimalistlikud, kuid selgelt enese eest kõnelevad ehted suurepäraselt fookusesse. Julged käevõrud; ketid, mis ühendasid erinevaid ehteid ja isegi inimesi – see kõik mõjus väga lihtsa kuid tugeva tervikuna.

Kuldnõela võidukollektsiooni ja -etendust võib pidada omalaadseks nähtuseks. Kristel Kuslapuu ei näidanud pelgalt moekollektsiooni, vaid pakkus vaatajatele elamuse – ja mood võiks ning peakski seda pakkuma! Kuslapuu on mässajana hägustanud meeste- ja naistemoe piire ning vaadates seda etendust tekkis küsimus, et kas need piirid peavadki väga selgelt paigas olema. Ei pea! Igaüks saab ise nende osas otsustada. Moekunstnik annab kätte vahendid, muu on kandja teha…

Monton ja selle naisterõivaste peadisainer Hanna Haring on viimastel Tallinna moenädalatel oma erikollektsioonidega tugevalt silma paistnud ja moenädala publik ootab seda alati huviga – seda enam, et erikollektsioon on jõudnud ka Montoni kauplustesse müügile. Koos oma disainitiimiga on Haring kujundanud Montonist Baltikumi suurima moebrändi – nomineerimine Kuldnõelale oli igati ootuspärane käik. Lavale jõudis “lõrtsikollektsioon” ja seda sõna otseses mõttes. Kollektsiooni peamisteks märksõnadeks on kihiline riietumine ja silmapaistev ilmastikukindlus (huvitav, kas need peakatted kaitsevad föönisoengul ka tegelikult niiske ilmaga lössi vajumast? Ja kas need saapakatted peavad vett?). Pluss värvid, litrid ja lahedad lõikelised lahendused, mis pakuks meie tänavapilti oi-kui-palju vaheldust.