Lülita telefon välja. Siin kehtivad samad reeglid nagu valgusega: jäta Instagrami uuenduste üle vaatamine hommikuks ja pane iseendale enne magamaminekut paika tunnine tehnikavaba aeg. Kõik elektroonilised seadmed on sinise valgusega ehk melatoniini tootmist takistavad. Selle asemel haara hoopis trükivariant raamatust või ajakirjast, mida soovid lugeda.

Kontrolli toatemperatuuri. Uinumiseks on parim temperatuur umbes 20 kraadi.

Ära vaata kella. Kas on midagi veel stressirohkemat ja häirivamat kui pidevalt näha, kuidas unetud minutid mööduvad? Eemalda kell vaateväljast või kata see enne, kui voodisse poed – vabaned üleliigsest pingest.

Eemalda ka kõik ülejäänud valguskandjad. Sind hoiab tegelikult üleval palju enamat kui lihtsalt kell: digiboksi tulukesed, sülearvuti laadija ja pidevalt telefonis vilkuvad teavitused. Need väikesed segajad mõjuvad sinu ööpäevasele rütmile häirivalt ja vähendavad omakorda ka une kvaliteeti.

Sea endale kindel unerežiim. Kui sul on pärast pikka ja rasket päeva kindel rutiin, mida järgid, aitad ajul kiiremini rahuneda. Pese nägu puhtaks, kanna peale näomask või mine duši alla (uuringud on tõestanud, et kuum aur aitab kehatemperatuuril sujuvalt tõusta ja langeda, tekitades unisust).

Kanna mugavaid riideid ja sokke. Riided, mida voodis kannad, on tähtsad. Seda alates kangast kuni selleni, kuidas need su seljas istuvad. Vali rõivad, mis lasevad kehal hingata (puuvill suvel, flanell talvel) ja jälgi, et riided oleksid su seljas vabalt. Nii ei hakka sul magades palav. Kui su jalad kipuvad külmetama, pane sokid jalga – see lisakiht stimuleerib jäsemete vereringet, mis on uuringute kohaselt üks peamisi muresid magamise ajal.

Vali end ümbritsevasse keskkonda rahustavalt mõjuvad värvitoonid. Teadlased on tõestanud, et rahustavalt mõjuvad värvid aitavad kehal lõõgastuda ja loovad seeläbi uinumiseks ideaalse keskkonna. See tähendab, et sinu magamistoas võiksid olla peamiselt neutraalsed ja heledad värvid, mitte liiga kirkad ja tumedad toonid. Mõtle kollase või erkroosa asemel helesinisele või õrnale lavendlitoonile.

Sea oma ajule kodutöö. Ei, see ei tähenda, et peaksid tegemata tööde nimekirja üle vaatama. Mõtle välja loovad ja lõbusad tegevused, mis su mõtted igapäevastelt ülesannetelt eemale viivad. Näiteks mõtle, mis võiks edasi juhtuda sinu lemmik telesarjas. Või veel parem – planeeri peas oma unistuste puhkusereisi.

Mediteeri rahulikult. Paljusid inimesi aitab unemurede korral mõni meditatsiooni mobiilirakendus, nagu näiteks Calm. Sellised äpid mängivad sulle rahustavaid vihmasaju või lainete helisid, mis aitavad summutada tüütuid majapidamishääli nagu ülemise korruse naabrite krigisev põrand või norskav kaaslane.

Proovi 4-7-8 harjutust. Kui miski muu ei aita, soovitab heaoluekspert Andrew Weil järgnevat hingamisharjutust, mis aitab kehal ja meelel lõõgastuda – lama voodis ja hinga suu kaudu välja nii pikalt kui suudad, seejärel sulge suu ning hinga aeglaselt nina kaudu sisse, samal ajal neljani lugedes. Nüüd hoia hinge kinni ja loe mõttes seitsmeni, seejärel hinga välja ja loe samal ajal kaheksani. Korda seda kolm korda – juhul, kui nii kaua ärkvel püsid.

Allikas: Pure Wow