Väldi enne vereanalüüsi andmist rasvaseid toite. Koorene pasta, juustuburger või ebatavaliselt raske toidukord enne vereanalüüse võib samuti tulemusi mõjutada. Tegelikult tasuks üleüldse mitte süüa, sest kui analüüsidest soovitakse saada teada sinu kolesteroolisisaldust või teatud rasvade sisaldust, tasub söömist 8-10 tundi enne testide tegemist vältida. Tõenäoliselt teavitab sind sellest ka sinu arst.

Joo enne füüsilise vormi kontrollimist palju vett. Üleüldse tasuks enne arsti juurde minekut korralikult vett juua, aga just füüsilist vormi kontrollides on sel juhul su pulss ja vererõhk normi piires. Kui sinult võetakse verd või tehakse uriinianalüüsi, kuid pole piisavalt vedelikku tarbinud, võib testi tulemustes vigu esineda. Vett peaks piisavalt jooma muidugi iga päev, mitte vaid siis, kui pead arsti juurde minema...

Toitu enne tervisekontrolli tavapäraselt. Tõenäoliselt soovid jätta arstile muljet justkui elaksid igati tervislikult, kuid oma toitumisharjumuste muutmine spetsiaalselt selle tarvis pole vajalik. Arst eelistaks, kui oleksid oma elustiili osas aus ja otsekohene, et ta saaks ka korrektse pildi, mille põhjal sulle kasulikke soovitusi anda. Isegi kui hakkad enne broneeritud aega tervislikumalt toituma, ei muuda see väga midagi, sest muutusteks on vaja rohkem kui vaid paari päeva.

Ära võta enne arsti juurde minekut ravimeid. Kui oled haige, soovib arst haiguse sümptomeid võimalikult selgelt hinnata ja apteegist ostetud ravimid muudavad neid. Mõned rohud võivad tõsta vererõhku ja arstil on raske hinnata, kas seda põhjustasid just võetud rohud või hoopis haigus ise. Samas, kui sul on tõeliselt halb olla, ei pea sa laskma endal piinelda, sest ka arst soovib ju, et sul parem hakkaks. Siis tasuks lihtsalt arstile öelda, milliseid rohtusid sa tarvitanud oled, aidates tal otsustada, millise raviviisiga jätkata.

Unusta maniküür ja pediküür enne dermatoloogi vastuvõttu. Dermatoloog tahab näha su nahka ja ehk ka su küüsi sellisena, nagu need on. Ehk – ära laki neid. Just küüned võivad viidata võimalikele terviseprobleemidele nagu aneemia, diabeet ja isegi südamega seotud tervisehäired. Lisaks hoidu ka jumestuskreemist ja lauvärvidest, et arst saaks ka sinu naha seisukorda hinnata.

Ära tarbi enne kolesteroolitesti alkoholi. Pole midagi imestada, et ka alkohol muudab su testide tulemusi halvemuse poole. Seetõttu tuleks igasuguste alkohoolsete jookide tarbimist 24 tundi enne arsti juurde minekut vältida. Lisaks tasuks öelda “ei” ka magusale ja ülesöömisele.

Joo enne uriinianalüüsi piisavalt vett. On äärmiselt ebameeldiv, kui pead andma uriinianalüüsi, kuid sa ei suudagi seda, sest pole eelnevalt piisavalt vedelikku tarbinud. Samal põhjusel tasuks vahetult enne uriinitesti vältida ka intensiivset trenni.

Ära tühista "päevade" tõttu naistearsti aega. Kuigi tunned end menstuatsiooni tõttu halvasti, tea, et su arsti kindlasti hullematki näinud. Paljusid teste saab teha ka päevade ajal, mistõttu ei ole vaja uut aega panna. Kui kahtled, helista eelnevalt õele ja küsi üle.

Ära kasuta enne mammogaafi deodoranti. Mammograafile tasuks minna ilma deodoranti, higistamisvastaseid vahendeid või puudreid kasutamata. Paljud neist toodetest sisaldavad alumiiniumi, mis läbi mammograafi sarnaneb rindade lubjastumisele ja jätab arstile vale mulje. Kuigi muretsed ebameeldiva odööri eest, on paljud arstid sellega harjunud ja kui vahetult enne duši all käisid, ei tohiks see probleemiks olla. Vale diagnoos on hullem...

Seksi muretult enne naistearsti või uroloogi juurde minekut. Kuigi võid mõelda, et enne günekoloogi või uroloogi külastust ei tohiks seksida, on see arstide sõnul täiesti okei ega mõjuta tulemusi mitte kuidagi. Aktiivne seksuaalelu on täiesti normaalne ja sa ei peaks seda häbenema.

Kirjuta küsimused paberile. Võimalik, et oled arsti juurde minnes närviline ja unustad ära küsimused, mida soovisid temalt küsida. Kui kirjutad need paberile üles või märgid üles oma telefoni, unustad need väiksema tõenäosusega ära ja saad ka vajalikud vastused.

Allikas: RD

Jaga
Kommentaarid