Natuke teadust. Metabolism ehk ainevahetus on kehas toimuv keemiline protsess, mis muudab söödud toidu “kütuseks”. Tulemuseks on energia, mis su organismi igapäevaselt töös hoiab. Baasainevahetuseks (keha rahuolekus) kulutab keha igapäevaselt teatud kalorite hulka ja selle numbri teadmine on olulise tähtsusega – siis saad aru, kui palju kaloreid võid tarbida, et oma kehakaalu säilitada (või kasvatada või kahandada, kui vaja).

Tee regulaarselt trenni

Kardiotrenn 3-5 korda nädalas kiirendab ka rahuolekuaegset ainevahetust. See tähendab, et isegi siis, kui sa trenni ei tee, põletab su keha rohkem kaloreid kui varem. Tõenäoliselt oled kuulnud meetodist, kus nelja minuti jooksul pingutad 20 sekundit ja siis puhkad 10 sekundit. Kõige tagasihoidlikum kardiotrenn põletab 6-7 kalorit minutis. Võid teha ükskõik millist harjutust – näiteks sprintida või hüpata.

Tõsta raskusi

Kilogramm lihaseid põletab rohkem kaloreid kui kilogramm rasva, täpsemalt öeldes tervelt üheksa korda rohkem. Raskuste tõstmine aitab vanusega kaasneva ainevahetuse aeglustumise vastu. Lülita jõusaal oma päevakavasse ühel kuni kahel korral nädalas.

Väldi kehakaalu kõikumisi

Kehakaalu edasi-tagasi kõikumine aeglustab ainevahetust. Kõige aeglasema ainevahetusega on inimesed, kes peavad pidevalt erinevaid dieete ja siis vahepeal jälle kaalus juurde võtavad. Kui kaotad kehakaalus, kaotad nii lihaseid kui rasva, aga kui tagasi võtad, siis on peamiselt tegemist rasvaga, mis nagu öeldud, põletab vähem kaloreid.

Luba endale une-eelne snäkk

Unusta jutud sellest, et pärast kella kaheksat õhtul pole kasulik süüa. Kaks hiljutist California ülikoolis tehtud uuringut tõestavad, et süües 30 minutit enne voodisse minekut 150 kalorilise snäki (lisaks päevasele toidukogusele, mitte osana sellest) aktiveerub ainevahetus hommikul tunduvalt paremini kui siis, kui sa snäkki ei võta. Parimaid tulemusi annab valgusnäkk (näiteks klaas piima või veidi kodujuustu). Siin siiski üks “aga”. See nõuanne sobib vaid siis, kui teed regulaarselt trenni.

Allikas: Health.com