Kraanikauss

Usu või mitte, aga kraanikauss on sinu vannitoa/köögi kõige mustem koht. 2008. aastal ajakirjas The Journal of Microbiology avaldatud uuringu järgi leidub keskmise kraanikausi ühel ruutsentimeetril 100 000 bakterit – võrdluseks toodi, et näiteks tualetipotil oli vastav number 100. Seega, harjuta end ka sagedamini kraanikaussi puhastama.

Hambahari

Kui su vannituba ja tualett asuvad ühes ruumis, peaksid eriti tähelepanelik olema – kas sa ikka hoiad oma hambaharja ümber spetsiaalset kaitset? Ühes uuringus leiti, et umbes 60%-l hambaharjadest leidub fekaalide jääke. Nimelt, iga kord, kui keegi WC-s vett tõmbab, lenduvad mikroskoopilised bakterid õhku ja “maanduvad” ümbritsevatele pindadele (muuhulgas ka sinu hambaharjale).

Köögikäsnad

Loodame, et koristad oma kööki regulaarselt ja sinu kraanikauss on puhtam, kui eelnevalt siin artiklis kirjutasime… Kuid seda mustemad on su köögikäsnad, -lapid ja muud abivahendid, mida puhastamiseks kasutad. Loputa neid iga kord pärast kasutamist keeva veega või pese pärast kasutamist spetsiaalse vahendiga puhtaks.

Kõrvaklapid

Ära kasuta mitte kunagi teiste kõrvaklappe ega laena ka enda omi teistele – su kõrvades on ootamatult palju baktereid! Puhasta klappe regulaarselt.

Pesumasin

Isegi kui kasutad pesumasinat vaid enda isikliku pesu pesemiseks, puutud sa näiteks iga kord, kui võtad masinast välja oma jaheda veega pestud aluspesu, kokku umbes 100 miljoni kolibakteriga. Ainus viis neid tappa on kasutada kuuma vett ja/või valgendajat. Kui sa seda teha ei saa, siis vähemalt pese oma käed pärast seda, kui oled pesu kuivatisse pannud (sealne kuumus hävitab ka bakterid).

Klaviatuur

Arvuti ja moodne elu kuuluvad kokku. Kuid kas teadsid, et klaviatuuri leidub ühe vatitiku otsa kohta umbes 7500 bakterit – seda on 2000 korda rohkem kui WC-portil. Mis veelgi hullem, sa katsud nende kätega ka oma nägu… ja sööd samuti.

Autoistmed

See on tõeliselt ehmatav – hiljutise uuringu järgi leidub autoistme ruutsentimeetril baktereid enam kui sajast eri liigist (nende seas ka salmonella- ja kolibakterid).

Telefon

Seda puudutad sa eriti tihti, aga kas sa ka puhastad oma telefoni regulaarselt? Selgub, et peaksid sellesse eriti tõsiselt suhtuma. Uuringud on näidanud, et telefonil on kümme korda enam baktereid kui tualeti prilllaual. Ja me hoiame telefoni enda näo lähedal...

Allikas: She Knows