“Meigiga liialdades ei saa soojast ilmast tingitud higi pooridest loomulikul teel väljuda ning võivad tekkida põletikulised protsessid ja nende tulemusel vistrikud. Tasuks hoopis kasutada päikesekaitsefaktoriga (SPF) toonivaid päevakreeme, mille toonitud tekstuur tagab loomuliku jumestuse samas nahka niisutades. Selliseid geele ja kreeme pakuvad peaaegu kõik kosmeetikafirmad.”

Tagasi tööle!

Sügisel kontorisse ja tavarutiini naastes tõuseb paratamatult ka stressitase, mis mõjutab väga palju ka meie naha väljanägemist. “Stress muudab naha jumetuks, kahvatuks ja hapnikuvaeseks,” teab Marit. “Siin saab abi ilusalongidest, näiteks rikastab stresssist kahvatut näonahka hapnikuhooldus, muutes naha jumekamaks. Lisaks on olemas ka sära andvaid hooldusi, mis sisaldavad C-vitamiini, andes nahale kirka ja särava jume. Nahk on kindlasti kerge kosutuse eest tänulik. Niisutava hoolduse võimalusi on väga palju. Kosmeetiku poole tasub pöörduda kõigil neil, kes vajavad näopuhastust, ravi (kuperroosne, kuiv, lõtvunud, vananev nahk), massaaži, lõdvestust ja eneseväärtustamist. Kosmeetik diagnoosib kliendi naha ja määrab hoolduse sõltuvalt naha vajadustest. Ühtlasi soovitab ta ka tooteid naha koduseks hoolduseks, sest professionaalsed hooldused koos koduse näonaha hooldusega garanteerivad sulle kõige efektiivsema tulemuse.”

Kuna nahk on kõige tundlikum organ, annab ta meile teada kõigest, mis teda mõjutab, olgu selleks siis liigne kuumus või külm, niiske või kuiv ilm. “Kuna päeva jooksul puutub nahk paratamatult kokku tolmu, higi ja õhusaastega, on väga oluline õhtul seda korralikult puhastada. See peaks tagama ilusa näonaha eeldades, et hooldustooted sobivad. Sügisel, kui ilmad muutuvad jahedamaks, tõmbuvad nahapoorid kokku. Nahk vajab toitvamaid kreeme ja kaitsekreeme. Põhjamaa naistel esineb palju kuperroosset nahka, mille üheks põhjuseks loetakse meie sügis-talvist kliimat ja selle külma tuule eest saamegi oma nahka hea kaitsekreemiga kaitsta,” soovitab kosmeetik.

“Lisaks soovitan stressiilmingute vältimiseks iseenda eest hoolt kanda. Head suhted (ka iseendaga), tervislik toitumine, liikumine, värske õhk, piisav uni, rahuldust pakkuv töö ja head sõbrad – see kõik mõjutab meie nahka,” rõhutab kosmeetik. “Oluline on leida igapäevaselt aega iseendale, olgu selleks siis hommikuvõimlemine, hommikune ajalehe lugemine, päeval lihtsalt pilvede vaatamine, õhtune raamatulugemine. Võimalusi on palju.”

Nahahooldus läbi õige toitumise

Toit on keha kütuseks ja mõjutab seespidiselt oluliselt meie naha väljanägemist. “Soovitan taimetoitu, mis on palju ilusam, värvilisem, energeetiliselt kergem ja puhtam,” räägib Marit. “Saame taimetoidust kõik eluks vajalikud vitamiinid, mineraalid, valgud, süsivesikud ja kiudained kätte. B12 vitamiini peaks võtma lisaks.”

“Sügisel ja talvel tuleks eelistaad sooja sööki ja jooki,” lisab ta. “Talvel on ka suurenenud söögiisu loomulik. Toidus eristame kuut maitset: magus, soolane, hapu, mõru, terav ja kootav. Oluline on, et me kõiki maitseid ka tunda saaksime, sest igal maitsel on meie kehale erinev toime.”

Proovi liikuda sama palju kui suvel

Paratamatult on päikeselise ja sooja ilmaga palju lihtsam end õue ajada, kui niiske ja jaheda ilmaga, aga tead ju küll, et pole mitte halba ilma, vaid halvasti valitud riided. “Liikumine paneb vere rõõmsalt voolama, ainevahetuse tööle, ajab mõtteblokid laiali, rikastab kopse hapnikuga, annab südamele koormust, teeb meele rõõmsaks ja lahustab stressi,” julgustab Marit end liigutama. “Inimesed on erinevad ja tööd-tegemised samuti. Oluline on, et iganädalaselt mingi füüsiline liikumine/treening toimuks ning see, millise trenni valid, on sinu valik. Võimalusi on praegu õnneks väga palju, vaja vaid endale sobiv leida.”

Kui miski ei aita…

“Soovitan leppida sellega, et sinu nahk näebki vastavalt aastaajale erinev välja ning selles pole midagi halba. Vaata loodust enda ümber – puud langetavad lehed, jõuvarud koonduvad juurtesse ning loodus sätib end puhkama. Meie oleme ju ka osake loodusest ja ei peagi samuti särama nagu suvel,” lohutab kosmeetik neid, kes pingutuste kiuste sügise saabudes nahaprobleemidega siiski kokku puutuvad.
Ilusa naha heaks soovitab kosmeetik lubada endale aeg-ajalt spaakülastust, massaaži, mõnusat mõtiskelu heade sõprade seltsis, raamatute lugemist ja kosutavat und. “Igaüks leiab kindlasti oma – mõni inimene vajab melu, teine vaikelu.”

Proovi sügispuhastust: kosmeetik jagab oma kogemust

“Eelmisel sügisel tegin läbi Marika Blossfeldti sügispuhastuse. Kolm päeva enne puhastuskuuri ostsin köögiviljad ja panin need hapnema, hoidusin ka kohvist ja keetsin suure potitäie kichereed, mis on kergesti seeditav ja hulganisti valku sisaldav supp või puder. Toitusingi neil päevil vaid hapendatud köögiviljadest ja kichereest, ei tarvitanud jahu- ega piimatooteid. Kuna mu tööpäevad on pikad, võtsin toidu karbikestega tööle kaasa. Harjumatu oli saiast ja leivast loobumine, aga õnneks sai hapendatud köögivilju närida. Enne sööki tuli juua ka õunaäädikavett (1 tl õunaäädikat 1 klaasile veele), mis puhastab maksa ja ergutab vereringet. Mäletan seda tunnet kehas sügispuhastuse ajal ja peale seda: kergus, selgus ja rõõm!”