„See on müüt ja selle teooria taga ei ole mitte ühtegi teaduslikku põhjendust,“ sõnab juuksespetsialist ja raamatu „Hair Transplant 360: Follicular Unit Extraction“ autor Ken L. Williams. „Juuste endi lõikamine ei mõjuta mingil moel karvafolliikuleid, mis asuvad peanaha all,“ selgitab ta. Jah, otste lõikamine tekitab küll mulje tervematest ja paksematest juustest, eemaldades katkised otsad, kuid see ei erguta mingil moel juukseid kiiremas tempos kasvama.

MÜÜT: juuste külma veega pesemine muudab need säravamaks

Hea uudis – sa võid lõpetada enda külmade duššidega piinamise. „Vee temperatuur ei mõjuta mingil moel seda, kas sinu juuksed ja peanahk saavad puhtamaks või missugused kiharad välja näevad,“ ütleb Williams. „Tänu külmale veele saab sinu keha stimuleeriva efekti ja see kindlasti muudab meeled erksamaks, kuid sellega ka asi piirdub.“ Sellegipoolest kinnitab ta, et juuste palsamiga niisutamine on üks parimaid viise, kuidas need särama panna ja visuaalselt tervemaks muuta.

MÜÜT: juuste värvimine mõjub ainult kahjustavalt

„Selle müüdi taga peitub pool tõde,“ ütleb Williams. Meditsiinilised uuringud on näidanud, et inimesed, kes on kasutanud tugevatoimelisi juuksevärve, on oma peanahka isegi põletanud. „Seega oleneb see täielikult konkreetsest kemikaalist – juuksevärvist – ja tootjast, kelle juuksevärvi kasutad,“ lisab ta, toonitades, et lühidalt öeldes on iga peanahk erinev ja seega ka tulemused pole kunagi ühesed.

MÜÜT: katkiseid juukseotsi saab parandada

New Yorgi dermatoloog Francesca J. Fusco märgib, et kui katkised juukseotsad tähelepanuta jätta, on tulemuseks kergesti pusasse minevad, kuivad ja tuhmid juuksed. „Katkiseid juukseotsi ei saa parandada, kui juuksekarva juba lõhe tekib – seda ei saa lihtsalt kinni kleepida või mingil moel sulgeda,“ teatab ta. Põhjus? Juukseotsad lõhenevad siis, kui selle kaitsekiht, kutiikul, saab kahjustada. „Parim „ravi“ selle vastu on regulaarne otste lõikus,“ lisab Fusco. Kuigi katkiseid juukseotsi uuesti kokku kleepida ei saa, aitab probleemi ennetada ka regulaarne juukseõli kasutamine.

MÜÜT: kuivšampooni kasutamine on parem kui juuste regulaarne šampooniga pesemine

Kuivšampoon võib veidi eksitav olla, kuna see ei puhasta tegelikult juukseid. Fusco selgitab, et peanahk vajab kindlasti šampooniga pesemist ja niisutamist. Lisaks vajab see ka loputamist. „Loomulikult on hädaolukorras kuivšampooni kasutamine hea alternatiiv, kuid mitte miski ei asenda vett ja šampooni,“ tõdeb ta.

MÜÜT: õhukestel juustel ei peaks palsamit kasutama

„See on vale – nii juukseid kui ka peanahka peab niisutama“ ütleb ta. „Korralik šampoonitamine ja palsami kasutamine toidavad peanahka, luues nii ideaalse pinnase tervete ja ilusate juuste kasvamiseks. Lisaks niisutab palsam juukseid kogupikkuses.“ Ta soovitab iga juuksetüübiga inimestel leida šampoon ja palsam, mis on loodud just mõlema, juuste ja ka peanaha, turgutamiseks.

Allikas: Allure