Saadud korgitamme koorest, mis peale eemaldamist sorteeritakse ning jäetakse 6 kuuks kuivama ja stabiliseeruma. Seejärel korki keedetakse, millega eemaldatakse tugevam pindmine kiht, et materjal jääks pehme ja elastne. Kork on vastupidav, keskkonnasõbralik, kergelt puhastatav ja vastupidav, veekindel ning mustust ja tolmu eemaletõukav.

2) Pinatex ehk ananassilehtedest nahk

Nüüd juba ilmselt suurele enamusele kuskilt kõrva jäänud nimetuse taga peitub ananassi lehtedest valmistatud nahasarnane materjal, mis näeb veidi välja nagu käsitööpaber. Sellest tehakse nüüdseks juba päris palju erinevaid tooteid. Pinatex koosneb 80% ulatuses ananassilehtedest. Ülejäänud 20% koostiseks on PLA kiud. PLA ehk polüpiimhape või polülaktiid on biolagunev ja bioaktiivne termoplastne alifaatne polüester, mida saadakse taastuvatest allikatest, nagu näiteks maisitärklisest (Ameerika Ühendriikides ja Kanadas), kassaava juurtest (enamasti Aasias) või suhkruroost (mujal maailmas).

3) Lehenahk

Saksa ettevõte Nuvi Nomad loodud materjal NUVI RELEAF valmib Kagu-Aasias kasvava suur tiikpuu lehtedest. See on pigem luksuslikum variant, kuna hõlmab suures osas käsitööd. Mahalangenud lehed korjatakse käsitsi Chiang Mai metsadest ja Pi Pori kohaliku meeskonna abiga kaetakse lehed vahaga ning töödeldakse NUVI NOMADi uuendusliku, aastatid täiustatud kihistamismeetodiga. Tulemuseks on kerge, vastupidav, veekindel, mustust tõrjuv ja looduslikult värvitud naha alternatiiv, mis on saadaval paljudes värvides. NUVI RELEAFi materjal on 98% looduslik (eesmärgiga jõuda 100%-ni), plastikuvaba, loomsete saadusteta ja PETA heakskiiduga.

4) Tselluloosinahk

SnapPap on Saksa ettevõtte Snaply poolt toodetav materjal, mis on eelkõige võitnud isetegijate südamed. See on ainulaadne naha välimusega paber, mis koosneb tselluloosist (60%), lateksist ja värvipigmendist ning on lausa pesumasinakindel. Kasutatav tselluloos pärineb jätkusuutlikult majandatud Põhja-Euroopa metsadest (peamiselt kuusk). SnapPap ei sisalda PVC ega BPA ühendeid ning on igati inim- ja loodussõbralik. SnapPap on rebimiskindel ja kergesti õmmeldav, kuna on õhem kui nahk.

5) Veininahk

Itaalia ettevõte Vegea on välja töötanud ja patenteerinud Vegeatextile®-tehnoloogia tootmaks loodusiku tekstiili veinitööstuse jääkmaterjalidest. Viinamarjade pressimisjääk on täielikult taimne tooraine, mis koosneb viinamarja nahkadest, vartest ja seemnetest. Tehnoloogia optimeerimine võttis ettevõttel aega kolm aastat ja nüüd ollakse turul tõeliselt keskkonnasõbraliku materjaliga, mis asendab looma- ja naftal baseeruvat kunstnahka nii rõiva-, mööbli- kui ka autotööstuses. Nüüd tegeldakse koostöös potentsiaalsete klientidega aktiivselt materjalile nüansside lisamisega.

Koostöös sama valdkonna ettevõtetega ja H&M Fondi toetusega lõi Vegea esimese Vegeatextile® kottide, kleitide ja jalanõude kollektsiooni, mida saad näha siit.

6) Bakteritest kasvatatud nahk

USA ettevõte Modern Meadow on endale sihiks võtnud luua loomseid tooteid ilma loomadeta. Nii jõudsid nad geenitehnoloogiaga nii kaugele, et luua vägagi naha sarnast materjali pärmi bakteritest. Tulemuseks on patenteeritud materjal Zoa™, mida saab vedelal kujul valada igasugustesse vormidesse ja nii imiteerida ükskõik millist loomset materjali.

7) Seenenahk

Mycelium on ettevõtte MycoWorks uut tüüpi süsinik-negatiivses protsessis loodud naha asendustoode. See koosneb mütseelist ehk seeneniidistikust (hulkraksete seente keha moodustav seeneniitide kogu) ja põllumajanduslikest kõrvalsaadustest. Materjal on jätkusuutlik, mitmekülgne ja loomavaba ning toimib nagu nahk. Materjali omadused on lihtsasti mõjutatavad niiskuse ja temperatuuriga ning seetõttu on sellest võimalik teha nii nahka kui nt ka telliseid maja ehituseks. Mycelium on vett tõrjuv ja antibakteriaalne.

Allikas: Slow.ee portaal