Niisiis, kui sa juba oledki motivatsioonikriisi sattunud, püüa püsida trenni ja tervisliku toitumise režiimis hoolimata sellest, et see on raske. Siin on seitse praktilist nippi, mis aitavad sul seatud eesmärkide juures püsida.

Sa õpid eesmärke seadma...

Selge pildiline ettekujutus sellest, et oled juba eesmärgi saavutanud, on fantastiline vaimne töövahend ja trikk, mida kasutavad edu saavutamiseks ka paljud tippatleedid.

Kaugushüppaja visualiseerib enne igat katset kõiki samme: äratõuge, hüpe, maandumine. Sellisel moel kõike läbi mängides valmistab ta ennast suurepäraseks hüppeks ette.

Sina võid teha sedasama. Kujuta ennast ette lõuga tõmbamas, kükke või kõhulihaste harjutusi tegemas. Või mida iganes, mis sul parajasti eesmärgiks seatud on. Kui sa visualiseerid ja näed ennast neid asju tegemas, häälestad oma vaimu edu saavutamiseks.

… ja õpid ka eesmärke saavutama.

Mida sa trenni tehes täiesti kindlalt saavutada tahad? Alati on parem seada eesmärke, mis on seotud tugevusega (näiteks kätekõverduste arv minutis) või oskustega (mingi harjutuse tehniliselt õigesti sooritamine) kui esteetikaga.

Lisaks sellele on rahuldustunne palju suurem, kui saavutad selle, millest oled unistanud pikka aega – see hoiab sind n-ö käigus ja sunnib rasket tööd edasi tegema.

Hea väljanägemine on kõrvalprodukt, mis kaasneb tugevuse arendamise ja uute oskuste õppimisega.

Õpid märkama arengut.

Kui oled viimase nelja nädala jooksul töötanud uue oskuse kallal või selle nimel, et parandada oma kiirust või tugevust, oled eesmärgile päris palju lähemale liikunud.

See on fantastiline ning sa peaksid samas tempos jätkama. Kui sa nüüd peatud, pead ilmselt otsast peale alustama. Isegi kui tunned, et arengut pole toimunud ja kõik on jäänud endiseks vaatamata raskele tööle, mida oled teinud, tähendab see, et oled jõudnud pöördepunkti.

Hea näide on hüppenööriga hüppamine nii, et ühe hüppe ajal viid nööri kaks korda päkkade alt läbi. Kui sa loobud harjutamisest, avastad pärast kuuajalist vaheaega, et oled seal, kust alustasid. Ja see on frustreeriv! Seega, ära anna alla. Mitte kunagi.

Sa oled eeskuju.

Kui sul on lapsed, siis on nemad sulle motivaatoriks. Kindlusta, et su trenniaeg oleks aeg su enda jaoks. See pole sugugi isekas, vastupidi! Trennitegemine muudab sind paremaks lapsevanemaks.
Sa oled oma lastele eeskujuks ning nad õpivad sinult õigeid harjumusi. Pakkudes kodus tervislikku isevalmistatud toidu ja olles kehaliselt aktiivne – see on sinult neile tõeline kingitus.

Veelgi enam – sa soovid ju joosta, ronida, hüpata ja teha kõike muud koos oma lastega, selle asemel, et lihtsalt mänguväljaku ääres istuda ja igavust tunda. Ole äge lapsevanem!

Ja kui sul pole lapsi, ole eeskujuks oma sõpradele, perekonnale, abikaasale, töökaaslastele ja kõigile teistele enda ümber. Sinu pühendumus inspireerib neid ning suure tõenäosusega hakkavad ka nemad oma elu tervislikumaks muutma.

Mõtle tulevikule.

Kui trenni alustada on raske, siis meenuta, kui hästi sa ennast pärast trenni tunned. Isegi kui sohvale vedelema jäämine tundub tol hetkel hea mõte, kahetsed sa seda tõenäoliselt hiljem. Ning see viib ainult enesesüüdituse ja läbikukkumistunde tekkimiseni.

Samamoodi on toidu valimisel. Täiesti kindlasti tunned sa ennast füüsiliselt ja vaimselt paremini kui valid rämpstoidu asemel tervisliku roa. Kuid jällegi, rämpstoit võib tunduda mingil hetkel hea mõte, sest seda on mugav ja lihtne hankida. Kuid mõtle sammuke ettepoole. Ja meenuta, et me kõik oleme oma kõhu kunagi liiga täis söönud või kannatanud suhkrulaksu käes, mis on saabunud terve kotitäie kommide või terve tahvli šokolaadi õgimise tulemusel.

Ja veel – kui sa ei söö korralikult, kannatab ka trennitulemus.

Lase teistel end motiveerida.

Trennikaaslane või -rühm võib su motivatsioonile hästi mõjuda siis, kui su enda tahtejõud nõrgaks kipub jääma. Koos aitate üksteist n-ö joonel hoida, leppides kokku trennipäevad ja kindlustades, et te neid ei unusta. Kui oled kellelegi lubanud, et ilmud kohale, siis tõenäoliselt seda sa ka teed.

Ja kui sul veel trennikaaslast pole, leia keegi või mõni treeninggrupp. Võidad sellest veelgi rohkem, kui oled võistlejavaimuga, sest pingutad teistega koos treenides rohkem.

Ära unusta elu nautimist.

Kui sul on trenni tegemiseks raske motivatsiooni leida, mõtle kõikidele lahedatele asjadele ja tegevustele, mida heas vormis olemine sul teha lubab. Nii palju elu ja lõbusaid asju on väljaspool trenni, mida sa nautida saad: matkamine, rattaga sõitmine, ronimisseinal turnimine, tantsimine…
Kui tahad olla võimeline neid asju tegema ja täiega nautima, pead olema heas vormis. Ja trenn pakub sulle selle võimaluse.

Niisiis, jätka aga! Uute harjumuste juurutamine võtab aega, kuid eesmärgid on seda väärt. Midagi ei ole võimalik saavutada raske tööta. Meenuta endale alati, kuhu sa jõuda tahad ja liigu eesmärgi poole.

Allikas: 12 Minute Athlete