Väldi rõivaid, mis on liiga laiad. Kui sul on laiemad puusad ning neil on omakorda „sangakesed“, siis võivad luku või nööpidega kinnitatavad püksid kehasse suruma hakata, kõhule ebatasasuse tekitada ning lisaks ka enesetunde ebamugavaks muuta. Leia näiteks luku ja/või nööbita venivast materjalist kitsad püksid, mis on veidi lühemad, lõppedes juba pahkluu juures või õhukesest riidest laiad püksid, mis ulatuvad vaid veidi üle põlve. „Taolised stiilid on nüüd ka moes tagasi, seega leiab neid paljudest kaubanduskettidest,“ sõnab Lauren Rothman, moestilist ja raamatu „Style Bible: What to Wear to Work“ autor.

Saa värvidega sõbraks. Tumedamad toonid on Schereri sõnul konservatiivsed ja mõjuvad autoriteetsena. See pole küll halb, kuid võib muuta välimuse vanemaks ning mõjuda ka kaugena. Teisest küljest mõjuvad heledamad, erksamad toonid avatu ja lõbusana, jättes nooruslikuma mulje. Värvilised aksessuaarid nagu sallid, kaelakeed ja prossid, mida kantakse näo lähedal, aitavad kogu näo särama lüüa ning jättes värske mulje.

Ära karda avarat dekolteed… Kui oled enamasti kandnud kõrgema kaelusega riideid, on suur tõenäosus, et sinu rinnapiirkond pole päikese poolt väga kahjustunud ning seega ei ole sel ka vananemisilmingud niivõrd nähtavad kui näiteks käelabadel. Seega võid vanemaks saades kanda veidi avarama dekolteega rõivaid, demonstreerides piirkonda, mis näeb välja vägagi nooruslik. „Kui sa oled üks neist õnnelikest, kelle dekoltee pole päikese poolt kahjustunud, pole sul seal kortse,“ selgitab Rothman. „Seega, kui hakkad seda vanemaks saades enam näitama, rõhutad oma nooruslikku nahka.“

… või vali kinnisem lõige. Kuigi avar dekoltee on võluv, ei muuda ka see, kui end rohkem kinni katad, sind sugugi vanemaks. Kui stiliseerid õigesti ka kõrge kaelusega kampsunit, tõmbab see koheselt tähelepanu sinu silmadele ehk ülemisele kehapiirkonnale ning sinu keha keskosa ja seal paiknevaid võimalikke lisakilosid pannakse tunduvalt vähem tähele. Sama tulemuse saavutad ka siis, kui kannad efektset mitmekihilist või kohevamat kaelust. Kui soovid aga vastupidiselt rõhutada hoopis keha alumist osa, leia silmapaistvad kingad või lühikesed püksid, mis rõhutavad sihvakaid ja saledaid jalgu ning pahkluid.

Asenda musta värvi riided millegi värvilisega. Must on riietuses populaarne, kuna see on nii mitmekülgne, kuid selle juba mainitud range olemus võib välimusele ka aastaid juurde lisada. Noorema välimuse saavutamiseks vali alustuseks hoopis pruunid ja hallid toonid, mis jätavad tunduvalt avatuma ja nooruslikuma mulje. Miks just pruun ja hall? Schereri sõnul täidavad need siiski musta värviga sama eesmärki, mõjudes salendavalt ja neutraalselt, kuid on tunduvalt pehmema loomuga. „Need värvid pole niivõrd intensiivsed ega mõju seetõttu rangelt.“

Ära muutu trendide orjaks. Kui lähed iga uue moeröögatusega kaasa, siis kaotad oma isikliku stiili. „Kui sa katsetad igat uut stiili, jätad koheselt mulje, et püüad olla üleliigselt trendikas ning saavutad hoopis vastupidise tulemuse,“ ütleb Jack Prenter, stiiliveebi knownman.com asutaja. „Jäta meelde kuldreegel: riietu nooruslikult, kuid mitte nagu sinu potentsiaalsed lapsed ja isegi lapselapsed.“ Loo endale signatuurstiil ja pane rõhku ajatutele klassikutele.

Ole valmis oma keha näitama. Lihtsalt sellepärast, et sul pole enam sama keha nagu 20ndates ei tähenda, et peaksid kogu ülejäänud elu kleitide ja seelikute kandmist vältima ning oma jalgu peitma. Rothmani sõnul muutuvad naised tihti liigagi eneseteadlikult ja-kriitiliseks näiteks veenilaiendite ja selle osas, kuidas nende jalad ajas muutuvad või on nad valmis aktsepteerima vaid päevitunud jalgu. Tema soovitus: lõpeta ülemõtlemine ja muretsemine. Lõppude lõpuks ei ole sa ainus inimene, kellel on heleda nahatooni tõttu väga heledad jalad. Ta soovitab jalgu sära lisamiseks kreemitada ning miks mitte ka neile päikesepuudriga veidi sära lisada?

Kanna trendikaid lühemaid pükse. Kui kogu sääre näitamine sinus ebakindlust tekitab, paljasta siiski veidi pahkluud. „Vananedes hakkame paratamatult mõtlema, et peame hakkama teatud kehaosi kinni katma, kuid on mitmeid, mis seda tegelikult ei vaja,“ ütleb Rothman. „Kui paljastad pahkluud, muudad jala visuaalselt sihvakamaks ja seksikamaks ning see kehapiirkond ei näita tegelikkuses ka vanust välja.“ Lühema lõikega püksid annavad võimaluse ka ilusaid kingi näidata, ükskõik, kas armastad saapaid, madalaid või kõrgeid kingi.

Leia tasakaal. „Korrektsed komplektid ja sirgelõikelised rõivad näevad küll laitmatud välja, kuid liigselt peen välimus võib lisaks jätta ka tegelikkusest vanema mulje,“ sõnab Scherer. Vali rõivad, mis paljastavad kergelt õlajoont või millel on pikem, asümmeetrilisem siluett ning kaota välimuselt sekundiga aastaid. „Kui valid kergelt ülesuuruses riietuse, istub see kehal mugavamalt ega ole nii keha vastas, mistõttu mõjub nooruslikumalt,“ ütleb ta. Ära mine aga selle nipiga üle piiri! Väga lohvakad teksad ja dressipüksid justkui neelavad endasse kogu su keha. Seega leia ülesuuruses riided, millel on puhtad lõiked, vältides liigseid kaunistusi ja detaile, selleks, et näha välja küll nooruslik, aga siiski kaunis ja stiilne.

Paljasta õlad. Ära karda oma käsi ja õlgu varrukateta pluuside ja kleitidega näidata. „Kui sa just seda soojuse hoidmiseks ei vaja, siis on liigsed pikkused sõna otseses mõttes üleliigsed,“ ütleb Rothman. Jäta komplekt siiski vanusele sobilikuks, valides lühikesed topid, mis pole aga liiga ümber ja pane tähele, et ka sinu rinnehoidja istuks kehas kaunilt.

Aksessuaaride puhul peitub lihtsuses võlu. Ole igapäevaste ehete osas valiv. Selle asemel, et käevõrusid ja kaelakeesid kokku kuhjata, eemalda enne kodust väljumist mõned neist. „Kuigi vanemad generatsioonid on ehete ja kellade suured fännid, on tänapäeva noored äärmiselt minimalistlikud,“ toonitab Prenter. Loomulikult võid kanda kõiki oma lemmikehteid, kuid nooruslikuma välimuse saavutamiseks kehtib kuldreegel: vähem on rohkem.

Lisa kõrgust. Mida vanemaks sa saad, seda enam võid mõelda, et ilu ei nõua enam ohvreid ja hoopis mugavuses peitub võlu. Enam ei ole küll mõtet end nende liiga kõrgete kingadega piinata, kuid ära kontsaga kingi ka täielikult nurka viska. „Kontsad sobivad kõigile, olenemata vanusest,“ kinnitab Rothman. „Püüa leida ideaalne tasakaal ja leia ilusad, aga ka mugavad kingad. Näiteks vali stiletto'de asemel platvormid ja sinu jalalabad on tänulikud.“

Allikas: RD