Hiljuti avaldatud uuringus tõdetakse, et alkoholi ja rohke kofeiinisisaldusega jookide segamine mõjub ajule pikas perspektiivis samamoodi nagu kokaiin.

Veelgi enam, näiteks teismelised, kes sageli neist ainetest kokku segatud drinki manustavad, kogevad ajutegevuse häireid veel täiskasvanueaski.

Purdue ülikooli teadlased kasutasid katses, mis keskendus alkoholi ja kofeiini segu toime uurimisele, täiskasvanud hiiri. Kui närilistele anti nende kahe aine segu, hakkasid hiired palju kiiremini ringi liikuma, võrreldes sellega, kui neile anti ainult kofeiini.

Üks uurimistööd juhtinutest, dr Richard van Rijn arvab, et need kaks ainet koos sunnivad nii-öelda üle piiri minema ning põhjustavad käitumises muutusi ajukeemia muutumise tõttu. Niisugust tulemust ei anna kumbki koostisaine, kui neid eraldi tarbida.

Kokkuvõttes tõdevad teadlased, et kofeiini ja viina segu mõjub samamoodi nagu kokaiin ning ka ärajäämanähud (pohmell), mis hiljem tekivad, on kokaiiniga sarnased. Ja veel – kui esmalt manustada kõnealust kokteili ja seejärel tõmmata ninna kokaiinitriip, on järgnev pilvesolek intensiivsem.

Hiirtel, kes jõid viina ja Red Bulli segu, mõõdeti veres ka ühe teatud valgu, mida tuntakse narkootikumide kasutamise puhul ajus tekkivate muutuste indikaatorina, kõrgem tase. Van Rijni sõnul tekitab kokteil kokaiinisarnast efekti seetõttu, et selle mõju ajule on pikaajaline.

Hiljem muutusid alkoholi ja kofeiini segu tarbima harjunud hiired aga kokaiini suhtes n-ö tuimaks, kokaiin ei mõjunud neile enam nii ergutavana kui varem. Varasemaga sarnase efekti saavutamiseks hakkasid nad suuremas koguses kokaiini manustama (jah, katsetingimustes saavad hiired seda teha - toim).

Niisiis, kui keegi pakub sulle eeloleval nädalavahetusel energiajooki viinaga, mõtle neile asjadele ja ütle kindel „ei“.

Allikas: Elite Daily