Ära loobu süsivesikutest. Jah, sa pead tarbima ka süsivesikuid. 50-65 grammi süsivesikuid (ehk 45-55 % lõunastest kaloritest) annavad su kehale ja ajule lisaenergiat, mistõttu nende vältimine tähendab, et väsid kiiremini. Süsivesikute ületarbimisel on sarnane efekt, mistõttu proovi kindlasti jääda mainitud vahemikku. Väldi rafineeritud süsivesikuid nagu toite, mis on valmistatud nisujahust ja valgest suhkrust ning eelista pigem täisteratooteid ja köögivilju.

Valgud on olulised. 20-30 grammi ehk 17-25 % sinu lõunastest kilokaloritest võiks moodustada valgud. Tervislik kogus keskpäeval tarbitud valke võib aidata hoida ära lõunajärgset väsimust ja täidab kõhtu piisavalt, et sa ei tahaks juba tunni pärast midagi näksida.

Tervislikud rasvad. Tervislike rasvade lisamine lõunale muudab roa rohkem toitvamaks. Tarbi 13-18 grammi rasvu ehk 30-35 % sinu lõunastest kilokaloritest ning eelista tervislikke allikaid nagu pähklid, seemned, avokaado ja oliivid.

Vajalikud kiudained. Tarbi lõuna jooksul vähemalt kaheksa grammi kiudaineid, mis moodustavad 30 protsenti sinu igapäevasest kiudainete vajadusest. Eelista näiteks erinevaid täisteratooteid, pähkleid ja seemneid.

Jälgi roa suhkrusisaldust. Tervislikus lõunas ei tohiks olla üle nelja grammi suhkrut, aga kui naudid toite, mis sisaldavad looduslikke suhkruid (nagu viinamarjad või kuivatatud jõhvikad salati sees, bataat või kabatšokk supi sees, looduslikud magusained nagu vahtrasiirup või mesi kastmetes), võid tarbida kuni 20 grammi suhkurt. Arvesta ka, et paljudes toitudes on peidetud suhkruid.

Õige ajastus. Mine lõunale üks kuni kolm tundi pärast hommikust snäkki. Kui sõid hommikust kell 7.30 ja hommikuse snäki kella 10 ajal, proovi lõunat süüa kell 12. Kui eelistad keskpäeval trenni teha, naudi lõunat hiljem, kella ühe või kahe paiku. Kui unustad kiiremal ajal süüa, pane enda telefonile või arvutile vastav meeldetuletus. Sinu tervis on kõige olulisem.

Allikas: Pop Sugar