Veel üks põhjus oma menüüsse valgurikkaid toiduaineid lisada! Valgud ehk proteiinid on peamine juuste “ehitusmaterjal” ja valguvaene menüü peegeldub otseselt sinu juustel – need kasvavad aeglaselt, kukuvad välja või isegi muudavad oma värvi. Peaksid päevas sööma vähemalt 46 grammi valku. Dallase dietoloogi Neva Cochrani sõnul võiksid valgud olla pärit erinevatest allikatest (mitte vaid lihast).

Sa menüü on rauavaene

Rauapuudus on vähese valgutarbimise järel veel üks oluline põhjus, miks su juuksed võivad hakata välja langema. Naised vanuses 19-50 peaksid päevas toiduga kätte saama 18 mg rauda, vanuses 51 ja rohkem peaks see number olema 8. Kuna rauda ei tohiks ka üle tarvitada, siis püüa rauatablettide ja toidulisandite võtmise asemel hoopis korralikumalt süüa (eriti rauarikkad on punane liha, maks, maasikad, merekarbid, spinat, oad ja pähklid). Rauapuudusele viitab ka pidev väsimus… Kui kahtlustad madalat rauataset, räägi sellest oma perearstile.

Stressirohke eluperiood

Tundub, et ärevus ja ebakindlus on osa tänapäevasest maailmast ja oma õnnelikus mullis elada ei ole võimalik. Ja see ei mõjuta ka sinu juuste seisukorda. Küll aga mõjutab see, kui su elus on juhtunud midagi raputavat, mille tõttu oled pikka aega rivist väljas ja masenduses (näiteks pikaaegse haiguse diagnoos või lähedase surm). Õnneks ei ole selline juuste väljalangemine püsiv – nii pea, kui leiad taas sisemist jõudu ja tasakaalu, et edasi minna, taastub ka normaalne juuste kasvamise ja väljalangemise tsükkel. Ära karda probleemide korral abi saamiseks lähedaste ja/või psühholoogi juurde pöörduda.

Kohtled juukseid liiga karmilt

Kasutad igapäevaselt juuste soengusse sättimiseks maksimumtemperatuuril sirgendajaid, lokitange või kangeid soengutooteid? Jah, su soeng võib küll mõne minuti möödudes suurepärane välja näha, kuid kahjuks ei kehti see sinu juuste kohta pikemas perspektiivis… Eelista võimalusel alati naturaalseid juuksehooldusvahendeid (neid, millel pole koostises 40 hirmutavat keemilist koostisosa).

Sa said emaks

Iga lapseootel naine teab seda – organismis toimuvad ootusaja jooksul kümned muutused. Üks neist on see, et muutunud östrogeeni taseme tõttu ei lange juukseid raseduse jooksul nii välja nagu tavaliselt. Pärast sünnitust langevad aga ka need juuksed välja, mis oleksid pidanud tegema seda eelneva üheksa kuu jooksul. Nii langeb juukseid korraga rohkem välja kui tavapäraselt, kuid õnneks kasvavad need tagasi. Emaks saamine ei tähenda õhemaid juukseid.

Probleemid kilpnäärmega

Su kilpnääre reguleerib organismis teatud protsesse nagu menstruaaltsükkel, pulsisagedus ja kehatemperatuur. Probleemid kilpnäärmega mõjutavad paljusid funktsioone, sealhulgas ka juuste väljalangemist. Viimast võib täheldada nii kilpnäärme üle- kui ka alatalitluse korral. Kui kahtlustad nimetatud probleeme enda puhul, räägi sellest kindlasti oma perearstile.

Hakkasid võtma uut rohtu

Teatud rohud, nagu näiteks vererõhurohud, võivad põhjustada juuste väljalangemist. Kui kahtlustad seda enda puhul, loe tabletipaki infolehelt rohu kõrvaltoimete kohta ja aruta tekkinud situatsiooni oma arstiga.

Allikas: RD