„Minu juures hakkas käima ühe rohkem naisi ja sain aru, et just see on minu kirg – pildistada kaunitare sellisena, nagu nad on,” sõnab Riina, lisades, et umbes aasta tagasi tegi ta oma kodulehel täieliku muudatuse, hakates portfoolios jagama üksnes portreesid, aktifotosid ja buduaaripilte. „Naine on minu lemmiksubjekt.”

Naine kui kunstiteos

„Minu tutvusringkonnas on väga palju naisi, kes ei mõista, miks ma selliseid pilte teen. Või küsitakse – miks lasevad naised endast selliseid pilte teha? Ma ei oskagi sellele teisiti vastata, kui küsida vastu, et miks mitte? Ma tunnen, et teen neid pilte seetõttu, et mõistan naisena ka teiste naiste sensuaalsust ning vajadusi,” kergitab Riina buduaarifotode telgitaguseid. Ta räägib, kuidas sai kingituseks raamatu „Naiseks olemise kunst”, mis kirjeldab naise erinevaid arhetüüpe. „Terve naine on see, kelle sees elab nii tütarlaps, armastaja, perenaine kui ka kuninganna ning just armastajat mõistes saame aru, et igal naisel on soov näha end seksika ja sensuaalsena,” selgitab Riina. „Igapäevatoimetustes unustame tihti iseenda, kuid terve naine armastab ja austab end. Vahel peabki seda endale meelde tuletama ja just siin tulevadki mängu buduaarifotod – need aitavad sul iseennast taas leida.”

Riina sõnul on buduaarifotode tegemisel kõige tähtsam usaldus. „Ka mina ei julgeks naisena astuda suvalisse kohta ja end kõige haavatavamal moel pildistada lasta,” ütleb ta, selgitades, et just seetõttu on oma töödele lisaks oluline end ka inimesena juba eos näidata ja tutvustada. „Minu tehtud tööd on esimene kontakt minu ja tulevase kliendi vahel.” Peale selle on oluline ka eeltöö – see, et kui oled otsustanud endast buduaarifotosid teha, tuleks põhjalikult uurida fotograafi tausta. „Ma kohtun alati kõikide klientidega enne fotosessiooni. Meie esimesel kohtumisel me tutvume ning arutame sessiooni detaile. Siin saad teha oma lõpliku otsuse, kas soovid endiselt pildistama tulla või mitte. Ümber mõelda võid alati, tuled siis, kui selleks valmis oled. Imeilusa tulemuse saame üksnes siis, kui meievaheline klapp on hea. Tunnen end kohati nii fotograafi kui ka psühholoogi rollis. Kui naine end sulle oma olemuselt avab, on ta õrn ning iga sinu tegu, sõna ja pilk võib tema südamesse tugeva haava tekitada. Temaga tuleb ümber käia oskuslikult ja tuleb anda aega end avada. Jah, see on üks raskemaid, aga samas ka tänuväärsemaid fotograafia žanre.”

Mitte päris Christian Grey fantaasia

„Paljud naised tulevad sessioonile teadmisega, et seekord me nude-fotosid ei tee. Mõnel üksikul on ka kohe alguses nende tegemiseks kindel plaan, aga see on pigem erand,” sõnab Riina ja tunnistab, et pea alati lõpeb fotosessioon siiski just nude-seeriaga. „See on jällegi miski, mida naine peab ise tahtma ja selleks valmis olema. Kogemus on näidanud, et just need fotod on lõpuks kliendi lemmikud. Naised lihtsalt ei tea või ei taha uskuda, kui ilusad nad tegelikult on! Kuna meie minapilt on tihti just nii moonutatud, ongi alasti fotod tõelise vau-efekti tekitajad. Aktifotod saavad olla kunstipärased ja sensuaalsed-erootilised,” selgitab Riina, lisades, et tema tööd on midagi vahepealset. „Tulemus on alati maitsekalt seksikas.”

Riina sõnul peab otsuse, kas minna fotosessioonile üksinda või võtta keegi julgustuseks kaasa, tegema klient ise. „Olen pildistanud buduaari, kus sessioonil on kaasas olnud sõbranna, mis on lubatud, kuid olen siiski arvamusel, et naisel on end lihtsam avada ja oma sensuaalsemat külge näidata ilma segavate faktoriteta. Pildistamisele on aga oodatud kallimad – sel juhul võtab kogu ruumi üle särin ja seksuaalne energia.”

Mida soovitab fotograaf naisele, kes endast buduaarifotosid teha soovib, aga tunneb kerget hirmu? „See on koht, kus minu soovitused väga ei aita. Pildistama tuleb naine, kes ise otsustab, et ta on valmis. Mina olen valmis teda ootama. Kes meist ei mõtleks, et „kaotan veel need viimased viis kilogrammi ja siis lähen”? Usun, et see on lihtsalt vabandus, sest kui sa midagi tõesti soovid, teed selle ka teoks. Eriti, kui sul on soov tunda end sensuaalse, kauni ja erilisena,” soovitab Riina, lisades, et tal on tänu kogemustepagasile nipid, kuidas pildistamisel poseerides need 5–10 lisakilo võluväel ära kaotada. „Fototöötlusprogrammid tulevad mängu üksnes naha ühtlustamisel ja pildi üldmulje loomisel. Lõpptulemusel on naine just sellisena, nagu ta on – oma eripärade, sensuaalsuse ja naiselikkusega.”

Riina Vaikmaa foto: Jaana Süld

Küsimus & vastus

Kuidas end buduaaripildistamiseks ette valmistada?
Fotograaf Riina Vaikmaa.

„Kõige suurem töö tuleb ära teha oma peas,” soovitab fotograaf Riina Vaikmaa. „Keskmiselt võtab umbes 20 minutit aega, et end kaamera ees täiesti vabalt tunda. Kui eeltöö on hea, saab „krambist” kiiremini üle. Näiteks minu sessioonid on alati väga tempokad, nii et jutuajamiseks ja niisama olemiseks eriti aega ei jää. Modelli töö on tegelikult väga raske ja buduaarisessioonil saab naine aimu supermodelli igapäevaelust. Võib öelda, et peale tugevate emotsioonide on pärast pildistamist tunne nagu oleksid poolteist tundi intensiivselt trenni teinud.”

„Kui oled end vaimselt ette valmistanud, läbinud iluprotseduurid, nagu maniküüri, pediküüri ja karvaeemalduse, soovi korral ilusa pesukomplekti soetanud, on vaja ainult kohale tulla ja juhendamisel kogu protsessi nautida. Mina jälgin sessiooni ajal kliendi liikumist ja kui märkan poosi või ilmet, peatun ning üritan selle kaunilt pildile jäädvustada.”

Foto: Riina Vaikmaa

„See kogemus lisas tublisti enesekindlust.”

„Olin ennast saanud heasse vormi ja tundsin, et soovin seda nüüd ka fotodele jäädvustada. Samal ajal sattusin sotsiaalmeedias märkama buduaarisessioonide pilte ja tekkis äratundmine – just sellises stiilis pilte ma soovingi,” sõnab Mare Reinhold, kes oli üks Riina Vaikmaa esimesi õues pildistatud buduaarikliente. „Otsesed hirmud ja eelarvamused mul puudusid. Veidi enne fotograafiga esmakordselt kohtumist pabistasin veidi, et võibolla pole mu keha kõige täiuslikum. Tema aga suutis mu täielikult maha rahustada ja enesekindlamaks muuta nii, et tulemus tuli imeline. Kuna pildistamine toimus õues, võtsin kaasa ka sõbranna, kes aitas mind sessiooni ajal sättida ja vajadusel ruttu sooja tekiga katta. Võtsin kaasa mitu riietust ja ka jumestaja valisin fotograafi soovituste järgi. Õhkkond oli soe ja sõbralik. Suutsin iga hetke nautida ega pannud külma ilma tähelegi. Tunnen, et peale ilusate piltide saamise muutis see kogemus mind ka enesekindlamaks! Kui buduaarisessiooni mõte juba tekib, soovitan selle kohe teoks teha. Samuti rääkida vabalt oma kõhklustest ning nautida iga hetke kaamera ees.”

Foto: Riina Vaikmaa

„Tahtsin jäädvustada naiselikku väge.”

„Naiselikkus ja enesekindlus on üks ilusamaid asju naiseks olemise juures. Ma tegin selliseid pilte küll esmakordselt, kuid suhtusin sellesse eelarvamustevabalt,” sõnab

Sille Ruus, kes lasi endast buduaarifotosid teha hotellis. „Minu mõttelõng sai alguse sellest, et tahtsin naiselikku ilu ja väge pildile saada. Kuna tegemist on siiski intiimse sessiooniga, peab iga naine mõistma ja seadma piirid, kui paljuks ta võimeline on. Sama tähtis on olla avatud, enesekindel, fotograafi usaldada ning saavutada võrgutav ja mänguline side kaamerasilmaga. Nii interjööri, meigi, soengu kui ka riietuse valikul usaldasin fotograafi juhendamist – tema teab, mis pildil ilus jääb. Naisel, kes soovib endast buduaarifotosid teha, soovitaksin saavutada tugeva suhte ka iseendaga ning anduda infole, mida fotograaf jagab. Ole temaga kontaktis ja tunne end seksikana. Veel parem – kuna see kõik on sinu sees olemas, lase see vägi endast lihtsalt välja. Usun, et midagi fotosessiooni sarnast peaks iga naine aeg-ajalt tegema. Kas või selleks, et mitte unustada, kui ilus ta on!”