Dieetjoogid

Tavaliselt arvatakse, et dieetjoogid on n-ö vähem kurjad. Tegelikult mitte. Kunstlikud magustajad (näiteks aspartaam) vallandavad insuliini tootmise ning see protsess ütleb kehale, et aeg on rasva ehk ülekaalu koguma hakata. Jah, kaloreid on dieetjookides vähem, kuid sellest hoolimata on Texase ülikooli teadlased tõestanud, et dieetjookide joojate hulgas on 70% enam ülekaalule kalduvaid inimesi, võrrelduna nendega, kes kõnealuseid tooteid ei tarbi.

Lihtsad süsivesikud

Ütleme kohe hakatuseks – süsivesikud ei ole vaenlased. Kuid lihtsad (ehk kiired) süsivesikud, mida sisaldavad näiteks jahu, pastatooted ja riis, lagunevad kehas kiiremini ja see pole hea. Miks? Sest nad põhjustavad kiiret veresuhkur tõusu (ja on kõrge glükeemilise indeksiga). Lihtsate süsiveskite asemel tuleks süüa kompleks- ehk aeglaseid süsivesikuid, mida sisaldavad täisteratooted ja kaunviljad.

Aeglased süsivesikud on toitaineterikkad, nende molekulid on suuremad ja seetõttu kulub nende seedimiseks kauem aega ning nad ei põhjusta kiiret veresuhkru tõusu (ehk on madala glükeemilise indeksiga). Kui sa aga tõesti kiirete süsivesikute järele januned, vali leivaviilu asemel pasta. Nimelt on teadlased leidnud, et inimestel, kes tarbisid õhtuti pastatooteid, langes kehakaal kiiremini ja nende organismi kogunes vähem rasva kui kontrollgrupil, kes pastat ei söönud.

Tööstuslikult toodetud õlid

Üks sõna ütleb kõik: transrasvad. Need rasvad on loodud vesinikumolekulide „pumpamiseks“ taimsetesse õlidesse – soja-, maisi- ja puuvillaõlidesse ning neid seostatakse nii südame- kui paljude muude haiguste tekkega. Nad oksüdeerivad kiiresti, tekitavad palju vabu radikaale ning ajavad nihutavad paigast keha oomega-rasvhapete tasakaalu. Kasuta parem õlisid, milles on rikkalikult oomega-3 rasvhappeid ja monoküllastunud rasvhappeid, n-ö häid rasvu. Nendeks on näiteks kookos-, oliiv- ja avokaadoõli.

Rasvased toidud

Kahjuks pole hamburgerid pole ainevahetusele head. See pole midagi uut ega eriti üllatavat. Seepärast tunnedki iga kord hamburgerit süües pisikest süütunnet, eks. Kuid sa ei tea, kui pahad on hamburgerid tegelikult. USA teadlased on kindlaks teinud, et juba pelgalt viiepäevase suure rasvasisaldusega dieedi tulemusel muutub kehas toitainete töötlemise protsess. Ning see võibki viia ülekaalu ja rasvumiseni. Rasvarikas toit rikub normaalse ainevahetuse väga kiiresti – mõtle järgmisel korral järele, kui rasvase rämpstoidu järele haarad.

Hommikusöögihelbed

Isegi tervislikena reklaamitavad hommikusöögihelbed on tegelikult suhkrupommid. Ka need helbed, millele on n-ö tervislikkuse kaalutlusel lisatud magustajana (tihti töödeldud või kunstlikku) mett, ei ole tegelikult ainevahetusele head. Seega – kui tahad hommikusöögiks helbeid süüa, valmista need ise.

Allikas: Byrdie