Mis on veregruppide peamised erinevused?

Toitumisteadlase ja veebilehe YouNeedaNutritionalTherapist.com kaaslooja Kay Ali sõnul pärineb 0 veregrupi veri küttidelt. Seetõttu peaksid 0 verega inimesed eelistama valgurikkaid toite. Menüü peaks sisaldama vähe teravilju, ubasid ja piimatooteid. Süüa võiks aga linnuliha, kala ja juurvilju. Lisaks on 0 veregrupiga inimestel suurem tõenäosus haigestuda vähki ja põdeda kilpnäärmeprobleeme.

A veregrupiga inimeste esivanemad olid põlluharijad. Seetõttu sobivad nende kehale taimetoidud. Kuna A veregrupiga inimestel on tundlik immuunsussüsteem, peavad nad sööma nii palju orgaanilisi tooteid kui võimalik. Lisaks on A veregrupiga inimestel soodumus stressile, tähelepanuhäiretele ja võib tekkida ka insuliiniresistentsus.

B veregrupiga inimestel on tugev immuunsussüsteem ja paindlik seedeelundkond. Seetõttu võivad nad süüa kõiksuguseid piimatooteid ja need ei põhjusta probleeme. Küll aga ei pruugi sobida tomatid, läätsed, pähklid ja kana.

AB veregrupiga inimeste ühel vanematest on A veregrupp ja teisel B veregrupp. Seetõttu kehtivad mõlema veregrupi reeglid. AB veregrupiga inimene peaks hoiduma kofeiinist, alkoholist ja suitsutatud lihadest. Samuti on nende kehadel soodumus liigselt adrenaliini toota. Sellest saab hoiduda, kui teha joogat või Tai Chi’d.

Kas see tõesti toimib?

D’Adamo kinnitab, et veregrupidieet töötab. Tehtud on ka uuring, milles osales 6617 inimest, keda jälgiti kuu aega. Selgus, et kolm inimest neljast tundsid end tänu dieedile paremini. Suurimaks muutuseks oli kaalulangus, millele järgnesid klaar mõtlemine, suurem energia ja madalam stressitase. Arvesse tuleb võtta, et need positiivsed muutused võivad olla ka selle tulemused, et katsealused sõid neli nädalat puhtamat ja tervislikumat toitu kui varem. Veebiajakiri Byrdie arutas seda fenomeni ka mitme toitumisspetsialistiga, kes kõik vastasid küsimusele, kas nad soovitaksid veregrupidieeti oma patsientidele, eitavalt.

„D’Adamo teooriaid ei toeta piisavalt teadusuuringuid ja paratamatult mõtlen, et kui veregrupidieeti pooldavad väiteid ongi tõesed, siis peaks tänaseks seda teadus juba toetama,“ ütleb Ali. „Paljud põhimõtted selle dieedi teooriate puhul ei tundu piisavalt tugevad. Näiteks idee selle kohta, kuidas inimeste veretüübid on ajaga kohanenud. Selle kohaselt on AB0 veretüüp inimeste jaoks unikaalne ja arenenud teatud kohandamiste tagajärjel. Arvatakse, et A veretüüp arenes põllumajandusest ja B tüüp piima tarbimisest. Sellegipoolest esineb AB0 veregruppi kõige enam gorillade ja orangutangide seas. Primaatide seas ei ole aga keegi toitumisharjumusi viimase miljoni aasta jooksul muutnud. Kui neil väidetel olekski tõepõhi all, näeksime ahve teravilja kasvatamas ja gorillasid piima saamiseks lehmi lüpsmas, mis loomulikult ei ole reaalsus. Lisaks olen näinud palju B veregrupiga inimesi, kellel on piimatalumatus.“

Ka raamatu „Be Good to You Gut“ autor Eve Kalinik nõustub: „Inimese keha on liiga keerukas selleks, et sobida kindlasse tüüpi või toiduainete nimekirja. Tihti ei ole vaid toit põhjuseks, miks inimene ei suuda kaalu kaotada, ometi valivad inimesed teatud dieete just kaalulanguse eesmärgil. Lisaks jääb veregrupidieedi puhul vajaka teaduslikest uuringutest.“

Ekspertide sõnul peaksid inimesed sööma seda, mis sobib nende elustiili ja igapäevaste harjumustega. Kujutle, et perekonnas on mitu inimest, kellel on erinev veregrupp. Õhtusöögi planeerimine oleks tõeline kaos, sest igaüks peaks sööma erinevaid asju. Samas rõhutavad spetsialistid ka seda, et kui menüüst ilma suurema põhjuseta eemaldada teatud toidud, tekib kehal ajapikku toitainete puudus.

Mida meeles pidada, kui seda siiski proovida soovid?

Loomulikult võid dieeti proovida, kuid kuulsuste toitumisnõustaja Gabriela Peacock soovitab proovida hoopis toitumiskava, mis on seotud organismi ainevahetusega. Sealjuures võetakse lisaks veregrupile arvesse ka ainevahetust, hormoonide tööd ja organismi biokeemiat.

Ali aga lisab, et positiivse poole pealt soovitab veregrupidieet toituda nagu meie esivanemad, „Mina ütlen alati, et toit, mida sõi sinu vana-vana-vanaema oli orgaanilisem, puhtam, vähem töödeldud ja tervislikum.“

Allikas: Byrdie